Δαμασε τισ Ορμονεσ σου

Εξισορρόπησε τη χημεία μέσα σου και οι θετικές αντιδράσεις δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στον οργανισμό σου.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
8/2/2017

Σκέψου ότι το σώμα σου είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Υπάρχουν τμήματα διοίκησης, αμέτρητα συστήματα που αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα και χιλιάδες στόχοι, που ενίοτε έρχονται σε σύγκρουση. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα, αφού οι ορμόνες σου κάνουν όλη τη δύσκολη δουλειά, από το να σε βοηθούν να κοιμηθείς το βράδυ μέχρι να αποφασίζουν αν μια θερμίδα θα μετατραπεί σε λίπος ή μυϊκό ιστό. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορείς να μάθεις να τις ελέγχεις. Οταν το καταφέρεις, θα νιώθεις και θα φαίνεσαι καλύτερα κάθε μέρα που περνά. Γύρνα σελίδα για να μάθεις πώς οι ορμόνες μπορούν να σε μεταμορφώσουν στον άντρα που πάντα ονειρευόσουν.

Ρύθμιση Όρεξης
Γκρελίνη και λεπτίνη
Η γκρελίνη, που σε κάνει να νιώθεις πείνα, εκκρίνεται από τα τοιχώματα του στομάχου. Η λεπτίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και λέει στο σώμα σου ότι οι αποθήκες ενέργειάς σου είναι γεμάτες. Οταν κυκλοφορούν στο αίμα σου και οι δύο, φτάνουν στον υποθάλαμο και όποια βρεθεί σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κερδίζει στους υγιείς άντρες. Οταν όμως σταματήσεις να φροντίζεις το σώμα σου, ο οργανισμός σου αποκτά αντοχή στη λεπτίνη, αφήνοντας την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη, να ανακηρύσσεται νικήτρια σε όλες τις μάχες.

ΤΗΡΗΣΕ ΩΡΑΡΙΟ ΥΠΝΟΥ
Σύμφωνα με ερευνητές από την Πενσιλβάνια, όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες πλημμυρίζονται από αυξημένες συγκεντρώσεις γκρελίνης, ενώ η λεπτίνη τους μειώνεται. Ο παραπάνω ύπνος το Σ/Κ δεν αντισταθμίζει το κακό. Αν θες επίπεδη κοιλιά, χρειάζεσαι αρκετή ξεκούραση κάθε βράδυ.

Αύξηση Μεταβολισμού
Θυρεοειδικές ορμόνες
Ο θυρεοειδής, ένας αδένας με σχήμα ασπίδας στο λαιμό, απελευθερώνει τις ορμόνες Τ3 και Τ4, που ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, δίνοντας εντολή σε κάθε κύτταρο για το πόση ενέργεια θα παραγάγει και πόση θα καταναλώσει. Αυτό καθορίζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, πόσες δηλαδή θερμίδες καις, εκτός από τις δραστηριότητες ή τις προπονήσεις, κρίνει ο Steven Lamm, από τo Tisch Center for Men’s Health του NYU. Ακόμα και μικρές μειώσεις στις Τ3 και Τ4 μπλοκάρουν το μεταβολισμό και κάνουν τα κιλά να συσσωρεύονται πάνω σου. 

ΡΙΞ’ ΤΟ ΣΤΟ ΙΩΔΙΟ
Μια απλή εξέταση αίματος θα δείξει αν έχεις πρόβλημα. Αν όλα είναι καλά, βοήθησε τον αδένα σου να παραμείνει υγιής, καταναλώνοντας σχεδόν 150 mg ιωδίου (βασικό στοιχείο για παραγωγή Τ3 και Τ4) την ημέρα, με τροφές, όπως το αλάτι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και θαλασσινά.

Ενίσχυση Μυϊκής Μάζας
IGF-1 και GH
Ισως να έχεις ακούσει τη φήμη ότι πολλοί αθλητές λαμβάνουν παράνομα ενέσεις αυξητικής ορμόνης (σωματοτροπίνης). Η αυξητική ορμόνη πυροδοτεί την παραγωγή του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 και οι δύο μαζί διασπούν το λίπος και χρησιμοποιούν την ενέργεια για την ενδυνάμωση μυών και συνδέσμων, θεωρεί ο Jacob Wilson, συντάκτης στο Journal of Strength and Conditioning Research. «Το σώμα σου φτιάχνει αυξητική ορμόνη φυσικά, αλλά λίγο μετά τα 20, τα επίπεδά της μειώνονται κατά 15% ανά δεκαετία».

ΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ
Σήκωσε περισσότερα κιλά κάνοντας 3-4 σετ των 8-12 επαν. Ανάμεσα στα σετ περιόρισε το διάλειμμα σε λιγότερο από 60''. «Αν αισθάνεσαι κάψιμο στους μυς σου, το κάνεις σωστά». Αυτό σημαίνει ότι γίνεσαι ελαφρά οξεωτικός, κάτι που αυξάνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

Καλύτερος Ύπνος
Μελατονίνη
Ιδανικά, η παραγωγή της ορμόνης του ύπνου πρέπει να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα την ημέρα και να εκτοξεύεται μεταξύ 2-4 π.μ., τονίζει ο Christopher Winter, ειδικός σε θέματα ύπνου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Η επίφυση (ή κωνάριο) εκκρίνει κυκλικά μελατονίνη, ανάλογα με την έκθεση στο μπλε φως, που περιλαμβάνεται στο φάσμα της ακτινοβολίας του ήλιου. Επίσης, εκπέμπεται από συσκευές, όπως η τηλεόραση ή το smartphone. Αν περνάς ώρες μπροστά σε μια οθόνη το βράδυ, η έκρηξη της μελατονίνης καθυστερεί.

ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ
Ξέχνα κάθε οθόνη πριν πέσεις για ύπνο. Ακόμα κι ένας e-reader με οπίσθιο φωτισμό μπορεί να βάλει τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού ώρες πίσω. Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς τις ηλεκτρονικές συσκευές, αγόρασε γυαλιά με φίλτρο (για την μπλε ακτινοβολία), για να βλέπεις τηλεόραση.

Τόνωση Λίμπιντο
Τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη διοχετεύει πρωτεΐνες στα μυϊκά σου κύτταρα, ενισχύει τις σεξουαλικές σου ορμές και αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σου. Τα επίπεδά της πέφτουν με την ηλικία, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας: «Η μείωση της τεστοστερόνης συνδέεται με την ηλικία, επειδή γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι όσο περνούν τα χρόνια» λέει ο Darius Paduch ουρολόγος. Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.200 άντρες άνω των 40, 3 στους 4 με χαμηλή τεστοστερόνη είχαν παραπανίσια κιλά.

ΠΑΤΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ 2 ΠΟΤΑ
«Το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει τις χημικές αντιδράσεις παραγωγής τεστοστερόνης στο ήπαρ και τους όρχεις». Μια συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, της τάξης του 0,05, μπορεί να στοιχίσει μια βουτιά τεστοστερόνης κατά 9% σε άντρες, ηλικίας 21-25 ετών, σύμφωνα με το περιοδικό Alcoholism.

Καύση Λίπους
Ιρισίνη
Αν δεν το ξέρεις ήδη, πρέπει να μάθεις το καφέ λίπος. Αντίθετα με το λευκό που κάνει τα πλαδαρά σημεία να κουνιούνται, το καφέ είναι σταθερό και μεταβολικά δραστήριο. Πενήντα γρ. καφέ λίπους καίνε περίπου 300 θερμίδες την ημέρα. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια ορμόνη, που μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ. Αυτή είναι η ιρισίνη. Η παρουσία της στον άνθρωπο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, ενημερώνει η Christiane Wrann, βιολόγος. Αν μπορείς να την κάνεις να κυκλοφορήσει στις φλέβες σου, θα εξουδετερώσεις το λίπος.

ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Μένοντας στο κρύο για 10-15 λεπτά, θα αυξήσεις την παραγωγή ιρισίνης για μια ώρα. «Αν δεν αντέχεις το κρύο, μπορείς εναλλακτικά να αυξήσεις τη σύσπαση των μεγάλων μυϊκών σου ομάδων, ιδιαίτερα των ποδιών». Το τρέξιμο και η ποδηλασία είναι ιδανικές λύσεις.

Αύξηση Ενέργειας
Ινσουλίνη
Αν το σώμα σου σταματά να ανταποκρίνεται στη δράση της, τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν αυξάνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο στόχος, λοιπόν, είναι να διατηρείς σε ισορροπία τα επίπεδα ινσουλίνης-γλυκόζης. Μια έκρηξη ινσουλίνης, όμως, μετά από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει, οπότε η ορμόνη ευνοεί για λίγο την αύξηση μυϊκής μάζας, αφού μεταφέρει περισσότερη γλυκόζη στους μυς σου. Τότε το σώμα τη χρησιμοποιεί, με τη μορφή του γλυκογόνου, για να σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτος ενέργεια.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ
Έρευνα βρήκε ότι η ιδανική πρόσληψη υδατανθράκων μετά την άσκηση είναι 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Ενας άντρας 90 κιλών, δηλαδή, χρειάζεται 90 γρ. υδατανθράκων, που αντιστοιχούν σε 1 πατάτα ή 1 φλ. καλαμπόκι. Βάλε στο πιάτο και λίγη πρωτεΐνη και θα είσαι πλήρης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ