Η Μεγαλη Ανατριχιλα

Τσέκαρε τι κάνει τις τρίχες σου να σηκώνονται.
Ημερομηνία δημοσίευσης:
23/12/2014

Η Sheri Hart, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και η Vesna Petronic-Rosic, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, σου εξηγούν πώς ο φόβος σού σηκώνει την τρίχα.

1 / ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Οταν η αμυγδαλή, η οποία είναι μια δομή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων, αντιλαμβάνεται κάποια απειλή (ή όταν πολύ απλά παρακολουθείς για πρώτη φορά το Ψυχώ), στέλνει σήμα κινδύνου στο κέντρο ελέγχου του κρανίου σου - δηλαδή στον υποθάλαμο.

2 / Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
Ο υποθάλαμος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βάζοντας το σώμα σου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θέτει σε λειτουργία τους επινεφρίδιους αδένες και ειδοποιεί τα νεύρα που βρίσκονται στο δέρμα σου να απελευθερώσουν νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη του στρες που επιταχύνει τον κιρκάδιο ρυθμό.

3 /  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο θα έκανες τα πάντα για να νιώσεις λίγο πιο ασφαλής. Η αναπνοή σου γίνεται πιο γρήγορη και οι χτύποι της καρδιάς σου ανεβαίνουν, κάτι που βοηθάει την αδρεναλίνη να μεταφερθεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε μια στιβάδα δερματικού ιστού, που ονομάζεται χόριο ή κυρίως δέρμα. Εκεί αρχίζουν να δρουν η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη.

5 / Η ΤΡΙΧΑ ΑΝΑΣΗΚΩΝΕΤΑΙ
Καθώς οι ανελκτήρες μύες συστέλλονται, τραβάνε τα τριχοθυλάκια και το χόριο, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σου να ανατριχιάζει. Είναι μια εξελικτική άμυνα που μοιραζόμαστε με τις γάτες, τους σκαντζόχοιρους κι άλλα ζώα, τα οποία φουσκώνουν το σώμα τους προσπαθώντας να δείξουν μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα. Η διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι δεν δείχνουμε καθόλου έτσι.

4 / ΜΙΚΡΟΙ ΜΥΕΣ ΤΕΝΤΩΝΟΝΤΑΙ
Ανάμεσα στις περιοχές του σώματος -όπου οι ορμόνες του στρες παίρνουν φωτιά- βρίσκονται οι μικροσκοπικοί ανελκτήρες μύες, που βρίσκονται στη βάση κάθε τριχοθυλακίου. Η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη βρίσκουν αυτούς τους μυς, δίνοντάς τους εντολή να συσταλούν και να μείνουν έτσι μέχρι το κύμα των ορμονών να υποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ