Τραυματισμοσ στον Ωμο

Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
19/5/2011

 

Εξεταζόμενη Περίπτωση: Ο 28χρονος άντρας παραπονιέται για πόνους στον ώμο μαζί με πιθανή εξάρθρωση. Ο τραυματισμός έγινε από πτώση του στο έδαφος, ύστερα από τάκλιν σε αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο φόβος για εξάρθρωση υπάρχει πάντα. Κυρίως στους άντρες που κάνουν σπορ, τα οποία έχουν να κάνουν με τη χρήση χεριών ή εμπεριέχουν σωματική επαφή. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος, ένας ώμος παθαίνει εξάρθρωση εκεί που είναι πιο αδύναμος (πρόκειται για το αποκαλούμενο εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής). Toοστό της κλείδας θα πιεστεί, με αποτέλεσμα την εξάρθρωση του ώμου ή μπορεί και το ίδιο να σπάσει. Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσμορφία, αλλά εκτός σοβαρών τραυματισμών, η ξεκούραση είναι η βασική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσεις. Επίσης, πρέπει να ξεχάσεις τις πιέσεις πάγκου για αρκετό καιρό. Η πλήρης αποκατάσταση έρχεται συνήθως στις 8 εβδομάδες.

Απόφυγε τα Επείγοντα Περιστατικά  

Κύλησε με τρόπο. Είναι δύσκολο να κοντρολάρεις τον τρόπο με τον οποίο θα πέσεις στο έδαφος, ειδικά αν ένα απλωμένο πόδι βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου. Αλλά αν μάθεις να κοντρολάρεις τις επαφές στα σπορ που εμπεριέχουν πολλές επαφές, θα μπορέσεις ταυτόχρονα να ελέγξεις τους τραυματισμούς που συμβαίνουν σε πολλούς συνδέσμους και κόκαλα στο σώμα σου. Ο σκοπός σου είναι να προσπαθήσεις να περιστραφείς μετά την επαφή, έτσι ώστε να μετατρέψεις την ορμή σου σε περιστροφική κίνηση. Η προσπάθειά σου να σταματήσεις την ορμή μπορεί να φέρει τα ίδια κακά αποτελέσματα όσο και μία πτώση.

Επίσης, η χαλάρωση αντί του σφιξίματος των μυών σου μπορεί να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών μιας βίαιης επαφής με το έδαφος. Εξασκήσου πέφτοντας πάνω σε στρώματα στο γυμναστήριό σου, πιέζοντας το σώμα σου να χαλαρώσει μετά από κάθε τούμπα.   

 

ΣΧΟΛΙΑ