King of the Kings

Category: Best Life

Για να αποκτήσει τα προσόντα ενός βασιλιά, o πρωταγωνιστής της ταινίας 300, Gerard Butler, προπονήθηκε για 4 μήνες πιο σκληρά από τους περισσότερους επαγγελματίες αθλητές. Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτόν ήρθε όταν οι κάμερες σταμάτησαν να γράφουν.

Μπαίνοντας βιαστικά στο λόμπι του ξενοδοχείου του, ο Gerard Butler φαίνεται ελαφρώς αποπροσανατολισμένος, ίσως λόγω των ψυχρών άνεμων που χτυπάνε τη Νέα Υόρκη. Η πιο λογική εξήγηση έγκειται στην παρατεταμένη επίδραση από τη θεραπεία που μόλις έκανε, μέσω της οποίας απευαισθητοποιείται η κίνηση των ματιών, για να επεξεργαστεί εκ νέου αλλεπάλληλη προβολή γραφικών χαρακτήρων με φως λέιζερ, ώστε να κινηθεί η σύναψη του εγκεφάλου. «Συνήθως χρησιμοποιείται για θεραπεία μετατραυματικής διαταραχής λόγω στρες» λέει ο 37χρονος ηθοποιός.

Ωστόσο ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να συντονίσει τους αναλυτικούς και δημιουργικούς λοβούς του μυαλού του. Επίσης ότι θα τον κάνει πιο ικανό να διαχειριστεί καλύτερα τη ζωή του.Ισως πρέπει να απαιτήσει αποζημίωση. Ο Butler όχι μόνο άργησε 45 λεπτά για τη συνέντευξη, αλλά χρειάζεται επιπλέον 15 λεπτά να συγυρίσει- το κουτάβι του βρίσκεται σε έξαψη- και μετά άλλα 10 λεπτά, επειδή η κάρτα του δωματίου του δεν ανοίγει την πόρτα.

Οταν τελικά μπαίνει απολογείται βιαστικά για την ακαταστασία από διαφημιστικά και δείγματα για πλακάκια, που αποδίδει στην παρατεταμένη ανακαίνιση του διαμερίσματός του στο Μανχάταν – αυτό που αγόρασε στις αρχές του 2004, αλλά ακόμη να το κατοικήσει.

Ενώ όλα αυτά καταβάλλουν τον Butler -σε τέτοιο σημείο που να δέχεται τον πόνο της θεραπείας με το λέιζερ- τουλάχιστον μπορεί να δικαιολογήσει την ανοργάνωτη προσωπική ζωή του ως επαγγελματικό στοίχημα. Ετσι κι αλλιώς, η επιτυχία του ως ηθοποιός βασίζεται στην ικανότητά του να υιοθετεί τη σκέψη ενός άλλου ανθρώπου και μετά να διατηρεί αυτόν το χαρακτήρα για μήνες.

Αμα σκεφτείς τους μεγαλύτερους από τη ζωή ρόλους του σε σύγχρονα έπη, όπως το Dracula 2000, το Attila the Hun και το 300 που μόλις κυκλοφόρησε και στο οποίο υποδύεται τον Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, καταλαβαίνεις γιατί μπορεί να αργήσει σε ένα ραντεβού ή να του πάρει τρία χρόνια να ανακαινίσει το διαμέρισμά του. Θα πρόσεχε ένας βρικόλακας το τέλος μιας προθεσμίας; Θα έκανε ένας βασιλιάς σύγκριση δειγμάτων για πλακάκια;

Για να γίνει ο βασιλιάς Λεωνίδας, ο Butler, που με δική του επιλογή ήταν σε όχι και τόσο καλή φόρμα, από τη στιγμή που επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του 300 πέρασε 4 μήνες μεταμορφώνοντας και το σώμα και το μυαλό του. Σύντομα αυτό έγινε επίπονη δουλειά πλήρους απασχόλησης κι αυτό γιατί η έντονη προπόνηση που χρειαζόταν για να αποκτηθεί η σωματική δύναμη ενός πολεμιστή -αισθητικά και λειτουργικά- ταυτοχρόνως καλλιέργησε τη νοοτροπία του μαχητή.

Μπορεί βέβαια να έγινε και το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο λόγος που ο Butler στρατολόγησε τον Mark Twight, έναν πρώην αναρριχητή παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος, βασισμένος στην προσωπική εμπειρία σου, πιστεύει στην εκγύμναση σαν η ζωή σου να εξαρτάται από αυτήν. Για να καταλάβεις, ο Twight θα συμφωνούσε πως μια καλή προπόνηση θα έπρεπε να σου προκαλέσει σχεδόν ναυτία όταν ακούσεις τι έπεται.

Για παράδειγμα, για να επιταχύνει τη μεταμόρφωση του μυαλού και του σώματος του Butler δημιούργησε αυτό που αποκαλεί: «Οι 300 επαναλήψεις της σπαρτιατικής εκπαίδευσης» (πίστεψέ μας, 100 επαναλήψεις είναι αρκετά δύσκολες). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: χωρίς ξεκούραση ανάμεσα στις ασκήσεις, ο Butler εκτελεί 25 έλξεις, 50 άρσεις θανάτου με 60 κιλά, 50 πουσάπς, 50 άλματα σε step 60 εκατοστών, 50 σπέσιαλ κοιλιακούς, 50 στριψίματα και πιέσεις με ένα χέρι -χρησιμοποιώντας ένα είδος τύμπανου 16 κιλών- κι άλλες 25 έλξεις για το τέλος. Κι όλα αυτά με χρήσιμες προσθήκες άλλων πρωτότυπων, αλλά ισάξια σκληρής απαίτησης, μεθόδων εκγύμνασης. Σου ακούγεται σαν κόλαση; Είναι. Μάλιστα ένας από τους συμπρωταγωνιστές του Butler, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις οδηγίες της σπαρτιάτικης εκπαίδευσης, είπε στον Twight: «Αισθάνομαι σαν να μου σκότωσες το σκύλο μόλις τώρα».

Πέντε εβδομάδες πριν αρχίσουν να γράφουν οι κάμερες, ο Butler ξεκίνησε έξτρα προπονήσεις με έναν bodybuilder από τη Βενεζουέλα, τον Franco LiCastro, με σκοπό να αποκτήσει περισσότερο όγκο. «Ηθελα να φαίνομαι πολύ δυνατός» λέει ο Butler. «Εχω δει τόσο πολλούς ηθοποιούς να παίζουν τέτοιους ρόλους και βλέπεις τις πανοπλίες είτε πάνω σε μία μεγάλη κοιλιά είτε με κοκαλιάρικα μικρά χέρια».

Αυτό λειτούργησε με περισσότερους από έναν τρόπους: στην οθόνη, ο μουσάτος ηθοποιός φέρεται υπεροπτικά στο πεδίο μάχης ως ενσάρκωση της τεστοστερόνης. Με ατσάλινο βλέμμα, κοιλιακούς-φέτες και φαρδιές λαξευμένες πλάτες, σε κάνει να πιστεύεις ότι έτσι έπρεπε να είναι κάποιος για να μπορέσει να οδηγήσει 300 άντρες στη σφαγή και την αιωνιότητα.

«Ξέρεις ότι κάθε σταγόνα ιδρώτα που πέφτει από το κεφάλι σου, κάθε κιλό που έχεις πάρει, όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται στα μάτια σου» λέει ο Butler για την αφοσίωσή του. «Ηταν μεγάλη υπόθεση να φοράς την κάπα και το κράνος και να μη σκέφτεσαι: “Σκατά, έπρεπε να έχω προετοιμαστεί καλύτερα”. Αντιθέτως, εγώ στεκόμουν εκεί και ένιωθα σαν λιοντάρι».

Φυσικά, το αρνητικό σε μία ακραία μεταμόρφωση είναι ακριβώς αυτό: είναι ακραία. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ο Butler συνήθιζε να προπονείται με τον Twight, με τον LiCastro και στο τέλος να εξασκείται στο ξίφος και την ασπίδα για ώρες. Το αποτέλεσμα; Μέχρι να αφήσει κάτω την ασπίδα για τελευταία φορά, κάθε σπιθαμή του 1,85 μ. του σώματός του πόναγε.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η πίεση της προπόνησης έφτασε να έχει ξεπεράσει την ικανότητα του σώματος να ανακάμψει πλήρως από την κούραση και να ανακτήσει δυνάμεις.

Ο Butler κατέληξε να κόψει τη γυμναστική όσο απότομα την είχε αρχίσει. Το σώμα και το μυαλό του χρειάζονταν διάλειμμα, είναι λογικό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι την επίπονη εκγύμνασή του ακολούθησε μία εξίσου επίπονη περίοδος σωματικής αδράνειας για 8 μήνες. Σύμφωνα με τον Butler, για όλα φταίει η εμμονική προσωπικότητά του.

Οπως οι περισσότεροι αλκοολικοί, ακόμη μαθαίνει να κρατάει τα θετικά και να μην αφήνει τα αρνητικά να τον ρίξουν. Πριν γίνει ηθοποιός, το αναλυτικό μυαλό του τον οδήγησε στη νομική, όπου αποφοίτησε με επαίνους κι έγινε πρόεδρος της νομικής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Το επάγγελμά του ήρθε σε δεύτερη μοίρα λόγω των ταξιδιών του στην Αμερική, όπου έπιανε τις πιο παράξενες δουλειές (ξεναγός γκρουπ) κι αυτά πολύ πριν τον συλλάβουν για μέθη ή για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Ενα αεικίνητο, ερευνητικό μυαλό, που δεν έχει διακόπτη για να το κλείνεις, είναι επίσης ένα μυαλό που αποσπάται εύκολα. Το παρατήρησα αυτό όταν άλλαζα κασέτα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δευτερόλεπτα μετά, ο Butler σταμάτησε απότομα στη μέση της πρότασής του για να με ρωτήσει αν απλώς γύρισα την κασέτα από τη Β πλευρά στην Α, πράγμα που θα σήμαινε ότι σβήνω το πρώτο μισό της συζήτησής μας (ήταν καινούργια κασέτα).

Μετά έχουμε το κάπνισμα. Ο ηθοποιός καπνίζει πολλά χρόνια, γνωρίζει ότι τα τσιγάρα είναι το ίδιο θανάσιμα με οποιοδήποτε ξίφος και θέλει πολύ να το κόψει. Μάλιστα η θεραπεία με το λέιζερ που τον έκανε να αργήσει στο ραντεβού μας έχει επιπλέον σκοπό να τον βοηθήσει να αποτοξινωθεί από την καρκινογόνα αυτή συνήθεια μια για πάντα.

Αλλά ακόμα και σ’ αυτήν τη συνέντευξη -σκέψου, συνέντευξη εξωφύλλου για το Men’s Health- έρχεται ο Butler και ανάβει τσιγάρο στα πρώτα 10 λεπτά.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν του λείπει η ειρωνεία.

Όλοι παλεύουμε να ισορροπήσουμε τις καθημερινές υποχρεώσεις μας με τις ανώτερες επιδιώξεις μας, πραγματικές ή φανταστικές (γιατί να ανησυχείς για την αλλαγή λαδιών ή το τσεκάπ όταν έχεις να αυξήσεις τις πωλήσεις ή να γράψεις ένα σενάριο;). Οπότε φαντάσου πώς έχει η κατάσταση για κάποιον που η καριέρα του εξαρτάται από τη μεταμόρφωσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Πιο ισορροπημένη ζωή θα ήταν καλύτερη για τον Gerry Butler, αλλά ο εμμονικός, όλα ή τίποτα, τρόπος που αντιμετωπίζω τα πράγματα λειτούργησε θετικά για να υποδυθώ τον Λεωνίδα, ο οποίος ήξερε ότι δεν έχει μέλλον» λέει ο ηθοποιός για μια προσωπικότητα που δημιουργεί η ίδια τη μοίρα της – όπως ο Λεωνίδας. «Αλλά αυτή είναι μία βραχυπρόθεσμη άποψη για το πώς να ζεις στον κόσμο μου». Γι’ αυτό ο Butler φαίνεται ανήσυχος κι αλλόφρων: τόσο για να ξανακερδίσει τον έλεγχο της προσωπικής του ζωής όσο και για να παίζει τέτοιες ανεξίτηλες προσωπικότητες στο σινεμά.

Μετά από 8 μήνες που δεν γυμνάστηκε, ο Butler επέστρεψε στο γυμναστήριο 4 ημέρες την εβδομάδα υιοθετώντας πιο ισορροπημένη στάση για την υγιεινή ζωή. Ακόμη διαπιστώνει πως οι διατροφικές γνώσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσής του παραμένουν αποδοτικές. «Η διατροφή μου συνεχίζει να μην είναι όσο προγραμματισμένη θα ήθελα, αλλά τώρα προσπαθώ να τρώω λαχανικά και κοτόπουλο αντί για χάμπουργκερ και πατάτες όπως στο παρελθόν» λέει. Η ενεργοποίηση του 6-pack του και πάλι φανερώνει ότι η νεοαποκτηθείσα πειθαρχία αποδίδει καρπούς.

Butler’s Tips

1. Μην πέσεις ποτέ

Ηταν ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδήθηκε στην ιστορία: τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολεμιστές απώθησαν τον περσικό στρατό του ενός εκατομμυρίου στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. για να προστατέψουν την Ελλάδα και να σώσουν τους σπόρους της δημοκρατίας. Ο θρύλος των κόμικς Frank Miller (Sin City) απεικόνισε τη μάχη σε εικονογραφημένο μυθιστόρημα, το οποίο άρεσε στον σκηνοθέτη Zack Snyder (Dawn of the Dead). «Αρχικά είναι μία απίστευτη ιστορία, αλλά ο Frank την πήρε και την έκανε φανταστικό βιβλίο. Και ο Zack το μετέτρεψε σε αυτό το αριστούργημα» λέει ο Butler.

2. Προπονήσου για σίγουρη νίκη

Ξεκίνα με 100 επαναλήψεις κάνοντας 4-6 διαφορετικές ασκήσεις, 10-25 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση. Αύξησε σταδιακά τις επαναλήψεις μέχρι να φτάσεις τις 300 χωρίς διακοπή. Πρόσθεσε ενδιάμεσες ασκήσεις όπως σκοινάκι, κάμψεις αλτήρων και ροκανίσματα σε μεγάλη μπάλα, λέει ο τωρινός προπονητής του Butler, Joe Dowdell, καθηγητής φυσικής αγωγής με έδρα το Μανχάταν.

3. Μάθε μια νέα κίνηση

«Ξάπλωσε στο πάτωμα κρατώντας μία μπάρα 60 κιλών πάνω από το κεφάλι σου» λέει ο Twight. «Κρατώντας τα πόδια τεντωμένα και να κοιτούν το ταβάνι, ο Butler ακουμπάει με τα πέλματά του έναν από τους δύο δίσκους. Tα χαμηλώνει και στη συνέχεια τα ανυψώνει μέχρι να ακουμπήσουν τον άλλο δίσκο». Αυτή είναι μία επανάληψη. Δοκίμασε την άσκηση με μία άδεια μπάρα και φέρε τα πέλματα σε απόσταση 20 εκ.

4. Ανάκτησε τη δύναμή σου γρήγορα

Για να προσδιορίσεις αν προσπαθείς πιο σκληρά απ’ όσο θα έπρεπε, ξεκίνα να μετράς τους χτύπους της καρδιάς σου με το που ξυπνάς. Οταν μετράς 3-5 χτύπους πάνω από το φυσιολογικό, η ικανότητά σου να ανακτήσεις δυνάμεις έχει υποχωρήσει, λέει ο Bill Hartman.

5. Κόψε το κάπνισμα

Αντί να κάνεις κι εσύ τη θεραπεία με το λέιζερ για να κόψεις τη βλαβερή αυτή συνήθεια, μπορείς να ξεκινήσεις να φοράς τα patch νικοτίνης δύο εβδομάδες πριν πεις ότι το κόβεις εντελώς – μελέτη δείχνει ότι αυτό ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας δραματικά. Φόρα το αυτοκόλλητο στο μπράτσο σου για μεγαλύτερη απορρόφηση.

6. Βρες την ισορροπία

Για να δεις την τωρινή σωματική κατάσταση του Butler και την προπόνησή του με τον Dowdell, μπες στο site MensHealth.com, κωδικός Butler.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού