Αποκωδικοποιησε τισ σκεψεισ τησ για το σεξ

Ακόμα κι όταν μια γυναίκα κυκλοφορεί ελεύθερη, η ερωτική επαφή συνεχίζει να γυρίζει στο μυαλό της, όχι, όμως, με τον τρόπο που εσύ νομίζεις.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
4/5/2017

Hταν μια συνηθισμένη έξοδος για χαλαρό ποτό σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας που συχνάζω με τις φίλες μου. Οι δουλειές και οι υποχρεώσεις είχαν αραιώσει λίγο τις προκαθορισμένες Πέμπτες για κρασί και catch up, ενώ το chat μας στο facebook είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από αναβλητικά «θα σου τα πω από κοντά». Το γεγονός αυτό δικαιολογεί απόλυτα την αντίδρασή τους όταν άκουσαν ότι, παρά τα ραντεβού που βγήκα με αρκετούς, δεν έχω κάνει σεξ: ήταν απ’ αυτές τις στιγμές που κάποιος σε μια ταινία λέει το χειρότερο ανέκδοτο του κόσμου, οι πάντες γύρω του κόβουν κάθε συζήτηση, ο σερβιτόρος παγώνει, ο προβολέας δείχνει κατευθείαν τον αποτυχημένο κωμικό και η αμηχανία συνοδεύει  μαεστρικά τη σιωπή. Μόνο ένας περαστικός που έχει στήσει αυτί αντιλαμβάνεται το μέγεθος του εγχειρήματος. Και, φυσικά, έκανε το slow clapping που μου άξιζε. 

«Γιατί πρέπει να ντρέπομαι; Τι, δηλαδή, ντε και καλά, πρέπει να ακολουθήσω την πεπατημένη των τριών ραντεβού και μετά κρεβάτι-δεν μου έστειλε-τι γίνεται;-πού πάει όλο αυτό;-τι έκανα λάθος;». Ευχαριστώ, να μου λείπει. Ξέρω πως δεν είμαι η μόνη που, εν έτει 2016, δεν νιώθει πως η επιθυμία για σεξ είναι βιολογική ανάγκη. Ασε που αν ήταν, θα προέκυπτε συχνότερα και θα υπέφερα, δεν θα μπορούσα να σταθώ χωρίς να την ικανοποιήσω. Μ’ έχεις δει όταν πεινάω; Κάπως έτσι. Αλλά δεν συμβαίνει. Για την ακρίβεια, δεν αισθάνομαι επιτακτικά την ανάγκη της σεξουαλικής επαφής· μου προκύπτει μόνο με τη μορφή θέλησης, σαν αποκύημα μιας φαντασίωσης -και κυρίως περισσότερων- όμορφων στιγμών με κάποιον. 

Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το πόσο περισσότερα μαθαίνεις για το σεξ και το πώς το βλέπουν οι εκπρόσωποι του «αδύναμου» φύλου όταν απέχεις από αυτό. Μάλιστα, αν είσαι συνειδητοποιημένη, κάθε άλλο παρά στερημένη είσαι. Κάνοντας μια αναδρομή και αναλύοντας σε κύκλους θηλυκών σεξουαλικά ενεργών τα του πρότερου ερωτικού μας βίου, έχουμε όλες εκείνον τον πρώην που είναι πάντα εκεί. Μαζί του δεν είναι απλώς ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε. Θα είναι χάδια και αγκαλιά, αλλά θα μιλήσουμε και για τα προβλήματα της δουλειάς, πώς είναι οι γονείς του (ποτέ, μα ποτέ, γκομενικά, βέβαια), έτσι, για να εθελοτυφλούμε και οι δύο πως υπάρχει ακόμη κάτι που μας ενώνει, πέρα από την τρομερή χημεία στο κρεβάτι κι έναν όχι και τόσο επώδυνο χωρισμό. 

Υπάρχει πάντα εκείνος ο τύπος που μας φλερτάρει χρόνια, δεν δείχνει να κουράζεται ή να αποθαρρύνεται, αλλά βρίσκει πάντα τρόπους να αποπειραθεί εκ νέου να ρίξει το οχυρό. Οχι, αυτός είναι κάποιος, με τον οποίο δεν θα κάναμε σεξ, ακόμα κι αν αυτό γίνει όντως κάποια μέρα βιολογική ανάγκη. Είναι, όμως, μια εξαιρετική περίπτωση για τις ημέρες της χαμηλής αυτοπεποίθησης ή εκείνες, τις οποίες θα θέλαμε όντως να υπάρχει διαθέσιμος κάποιος γυμνός άντρας στο κρεβάτι μας. Αντ’ αυτού, λοιπόν, κάποιος κάνει τη δουλειά από μακριά και φροντίζει να μαθαίνει πού ακριβώς βρίσκεται το χέρι που δεν κρατάει το smartphone και τι χρώμα σουτιέν φοράμε.

Ολες αυτές οι τρόπον τινά σεξουαλικές, ερωτικές, διαπροσωπικές σχέσεις, που δεν μπορούν να τιτλοφορηθούν γιατί θα χάσουν τη γοητεία τους (αλλά κι επειδή δεν έχει υπάρξει κάποιος να αναλάβει τη βρώμικη δουλειά του labeling των “it’s complicated” περιπτώσεων), είναι εκείνες που χτίζουν τις γυναίκες και τη συμπεριφορά μας όχι μόνο όταν γδυνόμαστε μπροστά σε έναν άντρα, αλλά κι όταν επικοινωνούμε με αυτόν. Υπάρχουν ιστορίες με τις γυναίκες-καλά κορίτσια (σεμνές, συγκαταβατικές, πιο συναισθηματικές από τους άντρες και με λιγότερες σεξουαλικές ορμές) και υπάρχουν κι εκείνες που δεν έχουν πληγωθεί αρκετά στη ζωή τους, με μια πιο «αποκλίνουσα» ερωτική συμπεριφορά, πιο επιθετικές, εκείνες που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί απ’ όλα εκείνα τα στοιχεία, που μπορούν να κάνουν έναν άντρα να έρθει σε οργασμό. Σε όποια κατηγορία κι αν τοποθετήσεις μια γυναίκα και ό,τι κι αν υποθέσεις για το ποιόν της, ένα μοιάζει βέβαιο: της αρέσει το σεξ και όχι λιγότερο από σένα. Μάλιστα, όταν επιλέγει να απέχει, δεν σημαίνει ότι παύει να το σκέφτεται.   

«Ανεπίσημα στοιχεία» θα πεις, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Την ώρα που άρθρα, με τίτλους «Οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ απ’ ό,τι οι άντρες», «Μπορούν οι άντρες να αντεπεξέλθουν στα ζωώδη σεξουαλικά ένστικτα των θηλυκών;», «Η επιστήμη απεφάνθη: το σεξ είναι εξίσου απολαυστικό και για τα δύο φύλα», ξεπηδούν με pop-ups από παντού, έρχεται μια αλάνθαστη και χρόνια δοκιμασμένη μέθοδος να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει κι εκείνη η ροζ πλευρά που δεν είναι τόσο ρομαντική. Ο λόγος για την εμπειρία. Ειδικότερα, την ώρα που οι επιστήμονες με τις λευκές ποδιές κάνουν ενέσεις Βιάγκρα σε θηλυκούς χιμπαντζήδες, εκατομμύρια γυναίκες διεκδικούν τον τίτλο της «άσπλαχνης μηχανής οργασμών», επιλέγοντας να υπακούσουν και να περάσουν στην κατηγορία του «καλού κοριτσιού», μόνο αν και εφόσον, όταν ήταν στην αντίπερα όχθη του «κακού», κέρδιζαν ένα spanking προς γνώση και συμμόρφωση. Η τελευταία έρχεται μετά την ταχυκαρδία του οργασμού και η πρώτη μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες φορές θέλουμε απλώς ηδονή, ξέρουμε το γιατί και δεν θιγόμαστε που τολμήσαμε να μην είμαστε ερωτευμένες για να ανοίξουμε τα πόδια μας. Απ’ την άλλη, βέβαια, εσείς θέλετε πολύ σεξ, εμείς το χρειαζόμαστε ίσως ακόμα περισσότερο. Τότε γιατί δεν περνάμε όλη την ημέρα στα κρεβάτια; Σε τελική ανάλυση, τι πάει λάθος και ο κόσμος δεν κάνει όσο σεξ (νομίζει ότι) θέλει;

Στις αρχές των 00s διεξήχθη μια έρευνα, με επικεφαλής τη Meredith Chivers, ψυχολόγο, η οποία μελετούσε τους διαφορετικούς τρόπους που διεγείρεται ερωτικά ένας άντρας και μια γυναίκα. Το μοναδικό πράγμα που άναβε τους άντρες ήταν κάτι απολύτως προβλέψιμο: ένα γυμνό θηλυκό στην οθόνη και ο στόχος είχε επιτευχθεί υπέρ του δέοντος. Τι ήταν αυτό που αποδείχθηκε ότι ανάβει εμάς τις γυναίκες; Σχεδόν τα πάντα. 

Οταν έφτασε η στιγμή οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μια σειρά από βίντεο κατάλληλα μόνο για ενήλικες, η οποία περιλάμβανε ετερόφυλο σεξ, παιχνίδι ανάμεσα σε γυναίκες και χιμπαντζήδες μπονόμπο να ζευγαρώνουν, τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες παρουσίασαν αυξημένη υγρασία και ροή αίματος στα γεννητικά τους όργανα σε κάθε περίπτωση. Τι μας λέει αυτό για το γυναικείο σύμπαν; Δύο πράγματα που αξίζει να σημειωθούν: καταρχήν, η θέα ενός χαλαρού πέους -κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών- δεν μας διεγείρει (σημείωσέ το κάπου να το θυμάσαι την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να στείλεις φωτογραφία με τα προσόντα σου). Επίσης, το πεδίο των ερεθισμάτων που μπορούν να ενεργοποιήσουν σεξουαλικά μια γυναίκα είναι πολύ ευρύτερο, όχι μόνο από αυτό των αντρών, αλλά κι απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε κι εμείς οι ίδιες. Η απουσία ενός σταθερού σεξουαλικού συντρόφου μού άνοιξε νέα παράθυρα στην πολυκατοικία της οδού «γυναικεία σεξουαλικότητα», με βασικότερο εκείνο το οποίο λέει πως, οι γυναίκες δεν έχουν δημιουργηθεί, ώστε να συνδέουν το σεξ με το συναίσθημα, όπως νόμιζα, ούτε επιζητούν το ρομαντισμό για να νιώσουν εκείνη την ευχάριστη αίσθηση γαργαλητού ανάμεσα στα πόδια τους. Προσοχή, ακολουθεί ρηξικέλευθη -πλην βιωματική- σοφία: δεν χρειάζεται να ερωτευτούμε για να νιώσουμε ότι θέλουμε ένας άντρας να μας φέρει στον έβδομο ουρανό του οργασμού - και κάπου εδώ μίλησε το πρωτόγονο ένστικτο, το οποίο θα σου εξηγήσω ακολούθως πώς ξυπνά. 

Εφόσον, λοιπόν, η αγάπη, ο έρωτας και το αίσθημα οικειότητας δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα για την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου, αλλά ούτε απαραίτητα η απόλαυση της αίσθησης ενός διεγερμένου πέους μέσα μας, τότε πώς εγώ και όλες οι άλλες «Εγώ» εκεί έξω επιλέγουμε ποιος ξαπλώνει δίπλα μας; Τεράστια κουβέντα. Αν πρέπει να δώσω δίκιο σε μια από τις πεποιθήσεις του αντρικού μυαλού για τη γυναικεία φύση, επιλέγω αυτή για την πολυπλοκότητά της. Παρόλο που δεν θέλω να αποδεχτώ την πλευρά της «άσπλαχνης μηχανής οργασμού», δεν μπορώ να παραβλέψω ότι μιλάμε για κάτι υπαρκτό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ξεκάθαρο στο κεφάλι μου (και κάπου άλλου) ότι με το σεξ δεν αποσκοπούμε στο γκραν φινάλε ούτε και στο γάμο. Πρόκειται για μια τεράστια εξίσωση, που ανάγεται σε εγκεφαλικούς, ανατομικούς, χημικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, οι οποίοι μας δίνουν την ευχέρεια να αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στη φύση του σεξουαλικού κτήνους και του ρομαντικού κοριτσιού. Ναι, αποτελεί γεγονός, είμαστε διττές προσωπικότητες και, καμιά φορά, μπερδευόμαστε κι εμείς οι ίδιες με το τι πραγματικά μας συμβαίνει και ποια πλευρά θέλουμε ή εντέλει δείχνουμε ασυνείδητα στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας. 

«Εξαρτάται από το πόσο καλά με κάνει να περνάω, πόσο γελάω μαζί του κι αν νιώθω άνετα», «Εγώ προτιμώ να με αγγίζει όταν μου μιλάει» ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούγονταν. Ο σερβιτόρος ακόμη ψάχνει να βρει το βασικό θέμα συζήτησης του καρέ της ντάμας που έπινε κρασί εκείνο το βράδυ στο γωνιακό τραπέζι. Μπορεί να μοιάζουν κάπως μπερδεμένα, αλλά δεν είχαμε μεθύσει· απλώς είναι ακριβώς έτσι άναρχα δομημένη η σεξουαλικότητα των θηλυκών: αρκετά συγκυριακή, αλλά και συγκεκριμένη, αστείρευτη και επιλεκτική. Σε κάθε περίπτωση, μια ερωτική σχέση επιβάλλεται να βασίζεται στην εθελούσια ανταλλαγή «υπηρεσιών»: το «γλείψε με και θα σε γλείψω», δηλαδή, αλλά χωρίς να πρέπει να ειπωθεί με αυτόν τον τρόπο. Οταν η δική μας απόλαυση γίνεται αντρική ανάγκη, τότε ξέρουμε πως το πείραμα στο κρεβάτι έχει στεφθεί με επιτυχία και δεν χάνουμε το χρόνο μας μαζί σου - ακόμα κι αν δεν ξαναβρεθούμε ποτέ. 

Κάθε τύπος με τον οποίο έχω κάνει σεξ, ουσιαστικά εκπληρώνει μια επιθυμία του ικανοποιώντας μια ανάγκη μου κι αυτό που ευχαριστεί βαθιά μια γυναίκα χαρίζει αυτοπεποίθηση και στον άντρα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που ξεκινά από το να δει κάποιος ένα αιδοίο, να εκφράσει το θαυμασμό του και να πέσει με τα μούτρα στο «φαγητό». Αυτή είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές οικειότητας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και δημιουργεί την πιο καυτή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του σεξ. Ολα αυτά οδηγούν φυσικά στο εξής συμπέρασμα:  η σεξουαλική διέγερση δεν είναι μια απλή φόρμουλα, την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Πρόκειται για κάτι που εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερο μήκος από αυτό που χωρίζει τα ανοιχτά πόδια ενός θηλυκού, αλλά αξίζει να εξερευνήσει κάποιος, είτε πρόκειται για one night stand είτε για μόνιμη σχέση. Το να μένεις μόνη και να απέχεις από το σεξ από επιλογή, σου δίνει την ευκαιρία να θυμηθείς και να συζητήσεις όλα όσα έχεις ζήσει και θέλεις να κρατήσεις ως αναμνήσεις. Δεν είναι το μέγεθος του πέους ούτε το spanking που κάνει έναν άντρα αξιομνημόνευτο για μια γυναίκα· είναι το πόσο και πώς θα επιλέξει να ασχοληθεί μαζί της πριν, αλλά και αφού τη γδύσει. Πόσο διατεθειμένος είναι να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του στο σώμα της, να εξερευνήσει το σώμα της με τα χέρια του, να την αγκαλιάσει, να της χαϊδέψει τα μαλλιά, να της ψιθυρίσει τα σωστά λόγια όταν χρειάζεται, να της χαμογελάσει συνωμοτικά όταν διορθώνει το κραγιόν της, επειδή μουντζουρώθηκε από τα όσα έκαναν πριν από λίγο μαζί. Το πιο σέξι χαρακτηριστικό ενός άντρα τελικά είναι να εκτιμά έκδηλα τη γυναίκα που έχει δίπλα του - το χιούμορ, την προσωπικότητα, την εμφάνισή της. Το να είσαι διαχυτικός μιλώντας με σεβασμό για μένα δεν σε κάνει γλυκανάλατο, αλλά τρομερά γοητευτικό. Δεν με κάνει να βαριέμαι, αλλά να σε φαντασιώνομαι όλη την ώρα. Μην ξεχνάς ότι η ποσότητα του σεξ παντού γύρω μας κινείται σε μη μετρήσιμα μεγέθη. Το δέλεαρ έχει πάψει να είναι το γυμνό κι αυτό γιατί μπορείς να το βρεις παντού - στο δρόμο, στον υπολογιστή, στο κινητό, στα περιοδικά, στα βιβλία και τα social media. Δεν τίθεται δηλαδή πια θέμα να προσπαθήσω υπερβολικά για να τη «βρεις», ξέρω πως αυτό μπορεί να το πετύχεις χωρίς τη βοήθειά μου. Οσο κι αν η ερωτική επαφή είναι το ζητούμενο, σε πρώτη φάση, τελικά αυτό, ως πράξη, δεν έχει καμία σημασία, αφού μπορείς, ούτως ή άλλως, να το έχεις όπως και όποτε θες: μόνος σου, με παρέα, κατά παραγγελία, επί πληρωμή, αληθινό ή ψηφιακό. Η προσφορά θεωρείται πολύ μεγαλύτερη από τη διάθεση για σκέτο σεξ, τουλάχιστον στο γυναικείο σύμπαν, οπότε το θέμα δεν ήταν -ποτέ- να βρούμε κάποιον να εκτονωθούμε, αλλά ούτε κι εκείνον που θέλουμε να παντρευτούμε. 

Τις προάλλες, ένας τύπος -που είχαμε βγει- με κάλεσε σπίτι του να δούμε ταινία και να φάμε πίτσα. Το σκέφτηκα και αποφάσισα να πάω, γιατί δεν είχα όρεξη ούτε να βγω ούτε να γυρίσω σπίτι μου, ενώ πάντα περνούσα καλά μαζί του, είχε φαν η όλη φάση. Οταν έφτασα, δεν έπαιζε ταινία στην TV και ήταν και φαγωμένος. Μάλιστα, μου είπε: «Μα καλά, νόμιζες πως, όντως, θα κάναμε κάτι τέτοιο;». Δεν βρίσκω κανένα λόγο γιατί να ντύσεις με απαρχαιωμένες ατάκες το «σε θέλω στο κρεβάτι μου τώρα» και να ρισκάρεις να καταλήξεις στον καναπέ σου με ένα κορίτσι, που όντως έχει έρθει για να δείτε παρέα μια καλλιτεχνική δημιουργία made in Χόλιγουντ, ενώ εσύ ονειρευόσουν (απλώς) να σου ξεκουμπώνει το παντελόνι. 

Δεν υπάρχει fix συμβουλή για το πώς θέλουν οι γυναίκες το σεξ σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το επιθυμούν, ίσως και περισσότερο από ποτέ, αλλά πλέον είναι πιο συνειδητοποιημένες κι έχουν μάθει να μη συμβιβάζονται. Αυτό που εκτιμώ και με χαροποιεί ιδιαιτέρως είναι πως στο δρόμο της διεκδίκησης των θέλω μας στο σεξ ξέρουμε ότι μαθαίνουμε περισσότερα με το να κάνουμε περισσότερα κι αυτό σημαίνει κάτι παραπέρα από τα προφανή περί διαστροφών. Ο δρόμος μέχρι τελικά να βρούμε τον εαυτό μας είναι αρκετά διασκεδαστικός κι έχει πολλές διακλαδώσεις, με χέρια που μας αγγίζουν και ανατριχιάζουμε, άλλα που προτιμούν να χαϊδεύουν, εκείνα που κινούνται πιο πρόστυχα και τα εγωιστικά που χρησιμοποιούνται μόνο για την αυτοϊκανοποίηση. Ολα μας οδηγούν, αργά ή γρήγορα, σε βογκητά και αναστεναγμούς. Για να τελειώνουμε μια και καλή (και οι δύο), έχεις όρεξη για εξερεύνηση σε πιο υγρό κλίμα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ