Πάρε την πάνω βόλτα – ψυχολογία

Category: Υγεία
kali-psichologia

Μπορεί η μέρα να μεγαλώνει σταδιακά, όμως κρύο, βροχή και συννεφιά συνωμοτούν για να κρατήσουν τη διάθεσή σου χαμηλά. Ανέβα ψυχολογικά με έξι βήματα.

Στο τέλος του χειμώνα έχεις να αντιμετωπίσεις -εκτός από τις έντονες μεταβολές του καιρού- και τις διακυμάνσεις στη διάθεσή σου.  Ειδικά αν έχει πολλές συννεφιές, δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις και νιώθεις υποτονικός και δυσκίνητος. Μην ανησυχείς, δεν έχεις κάποια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια.

Είναι η κατάθλιψη του χειμώνα (SAD: Seasonal Affective Disease) και μαζί σου φαίνεται να υποφέρει τουλάχιστον το 15% των ανθρώπων. Είπαμε να σου αρέσουν οι Σκανδιναβές, αλλά τόση ταύτιση δεν είναι απαραίτητη. Μην κάθεσαι μέσα μετρώντας τις ημέρες μέχρι το καλοκαίρι. Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τη διάθεσή σου τώρα. Βγες από τη χειμερία νάρκη με έξι κινήσεις.

Ψάρεψε χαμόγελα

Από μικρός πίστευες ότι ο Captain Iglo είναι πάντα χαμογελαστός επειδή: α) τα καράβια του δεν βούλιαξαν ποτέ, β) κερδίζει κάθε χρόνο το βραβείο καλύτερης γενειάδας, γ) τρώει πολλά ψάρια. Από αυτά τα τρία, το μόνο σίγουρο είναι το τρίτο. Το επιβεβαιώνει η διατροφολόγος Carina Norris υποστηρίζοντας ότι τα ψαρικά τονώνουν τη λειτουργία του καρδιακού, εγκεφαλικού και νευρικού συστήματός σου.

Εκτός του ότι τα ψάρια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε βοηθούν να παραμένεις ευδιάθετος. «Η πρωτεΐνη μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη (GL) ενός γεύματος κι εμποδίζει τις ψυχολογικές μεταπτώσεις σου» λέει η Norris. Μην περιοριστείς, όμως, στα fish fingers. Μπορείς να βάλεις στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τρεις μερίδες σολομού ή κολιού.

Άλλαξε τα φώτα

Κάθε φορά που τα βάζεις με τη μικρή διάρκεια της ημέρας και τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες, σκέψου πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες γεννηθεί κάπου στη Φινλανδία. Εκτός από το τσουχτερό κρύο, θα έπρεπε να αντιμετωπίσεις και 51 ατελείωτες νύχτες, στη διάρκεια των οποίων δεν θα έβλεπες στιγμή το φως της μέρας.

Το θέμα αυτό απασχόλησε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και τους οδήγησε στη διαπίστωση ότι το τεχνητό φως που προέρχεται από φωτεινές λάμπες είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ακόμα κι αυτών της αύξησης σωματικού βάρους και της υπνηλίας. Μία καλή ιδέα είναι να αλλάξεις όλες τις συμβατικές λάμπες με οικολογικές και δεν θα σε πειράζει πια που τζάμπα καίει η λάμπα.

Ασκήσου στον έξω κόσμο

Ο βροχερός καιρός σου χαλά την καλή διάθεση. Το περίεργο, όμως, είναι ότι η σκέψη παιχνιδιών έξω στη βροχή σε κάνει να χαμογελάς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα ανακάλυψαν ότι με μισή ώρα άσκησης σε εξωτερικό χώρο, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως ακριβώς με το αντικαταθλιπτικό Prozac.

Βέβαια, το θεραπευτικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο καθαρός αέρας και όχι η βροχή. Αν όμως είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος, γιατί να μην αφήσεις την παιδικότητά σου να σε οδηγήσει να τρέξεις στη βροχή;

Τίναξε τα πέταλα

Βάζοντας φρέσκα λουλούδια στο σπίτι ή στο γραφείο μπορείς άμεσα να βελτιώσεις την ψυχολογία σου, σύμφωνα με ερευνητές του Rutgers University του Nιου Τζέρσεϊ. Διαπίστωσαν ότι οι άντρες που έχουν λουλούδια στο καθημερινό περιβάλλον τους είναι πιο χαμογελαστοί και συνηθίζουν να μιλούν με τους άλλους κοιτάζοντάς τους στα μάτια.

Η θετική επίδραση των λουλουδιών, όμως, δεν σταματά εδώ, ενισχύουν το ανοσοποιητικό συστήμα, χάρη στην επαφή με φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο χώμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Παρόλα αυτά, εάν έχεις στο μυαλό σου όλη αυτήν τη λουλουδάτη ατμόσφαιρα, συνδεδεμένη με το άλλο φύλο, έχεις εναλλακτική. Μάθε την τέχνη των μπονζάι και κέρδισε ηρεμία και καλή διάθεση, Mr Miyagi.

Ταξίδευε συχνά

Ένας στους οκτώ υποφέρει, σε κάποιο βαθμό, από κακοδιαθεσία, που σχετίζεται με την αλλαγή του καιρού. Τα στοιχεία προέρχονται από το Mental Health Foundation και αφορούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Απριλίου, που φαίνεται ότι η μείωση του ηλιακού φωτός επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σου. Την πιο δραστική λύση την προτείνει η φύση και τα αποδημητικά πουλιά.

Ξύπνα από τη χειμερία νάρκη του καναπέ και ταξίδεψε στο άλλο ημισφαίριο. Νιώσε την πολυτέλεια καλοκαιρινών διακοπών στη μέση του χειμώνα και μην ξεχάσεις να βάλεις μέσα το αντιηλιακό σου. Αφού επιστρέψεις, έχεις στη διάθεσή σου αρκετά Σαββατοκύριακα σε χιονοδρομικά για να διατηρήσεις το μαύρισμά σου.

Μπες στο πλάνο

Σε όλους μας αρέσουν τα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Σ’ εκείνη αρέσει να χαζεύει πρόσωπα, χρώματα, τοπία, οτιδήποτε εκτός από τις πρώην σου. Εσύ πάλι δεν θεωρείς τόσο ενδιαφέρουσες τις φωτογραφίες από τις οποίες λείπεις. Την επόμενη φορά που θα σε αποκαλέσει νάρκισσο, πες της ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, αυτή η συνήθειά σου ανανεώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σου.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άντρες νιώθουν 10% πιο ευτυχισμένοι όταν χαζεύουν άλμπουμ με προσωπικές φωτογραφίες απ’ ό,τι όταν τρώνε σοκολάτα ή ακούν μουσική. Ακόμη δεν ανακάλυψες το καλό προφίλ σου;

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού