Ακμη Χωρισ Παρακμη

Τα σπυράκια στο πρόσωπό σου είναι προσωρινά. Τα σημάδια που θα σου αφήσουν, όμως, ίσως ήρθαν για να μείνουν. Αν θες λοιπόν να έχεις μια όψη που θα κρατήσει μόνο τα καλά της εφηβείας, τσέκαρε τις πιο εξελιγμένες θεραπείες.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
23/6/2015

Πλέον, η κοσμητική δερματολογία προτείνει συνδυαστικές τεχνικές, που καταπολεμούν την ακμή σε όλα τα επίπεδα και υπόσχονται επιδερμίδα χωρίς σπυράκια και λιπαρότητα. Οι θεραπείες  της δρουν αποτελεσματικά ελαττώνοντας την παραγωγή του σμήγματος, επιταχύνοντας την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την ανάπτυξη νέων ή καταπολεμώντας τις βακτηριακές λοιμώξεις. Μάλιστα, κάποιες από αυτές ασκούν διπλή ή και τριπλή δράση. Ο Στέλιος Αγγελίδης, δερματολόγος, σου εξηγεί ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσεις. 

1/ Λέιζερ για τους σμηγματογόνους πόρους
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο, καθώς η θερμική του ενέργεια διεισδύει κάτω από την επιδερμίδα, αλλά δεν αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της. Με αυτόν τον τρόπο, το λέιζερ επιδρά ευεργετικά στους σμηγματογόνους πόρους, αναγκάζοντάς τους να συρρικνωθούν και να παραγάγουν λιγότερο σμήγμα. Επίσης, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας εξουδετερώνει το βακτήριο της ακμής και οδηγεί σε διέγερση του μεταβολισμού επηρεάζοντας την επούλωση του δέρματος.

2/ Φωτοδυναμική θεραπεία για το βακτήριο της ακμής
Η φωτοδυναμική θεραπεία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες με λέιζερ, καθώς προϋποθέτει να απλωθεί στο δέρμα η ουσία που αυξάνει την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας. Ετσι, το φως δρα ακριβώς πάνω στον προσβεβλημένο πόρο και καταστρέφει εντελώς το βακτήριο που ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του. Πρόκειται για μη επεμβατική θεραπεία, η οποία δεν ακολουθείται από παρενέργειες και συμπτώματα πόνου μετά την επίσκεψη στο γιατρό.

3/ Peeling για την υπερκεράτωση του πόρου
Με τη χρήση των κατάλληλων οξέων, τα νεκρά κερατινοκύτταρα που εμποδίζουν την απελευθέρωση του σμήγματος απομακρύνονται. Για να γίνει αυτό απλώνονται μείγματα με οξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ (που έχει και αντισηπτικές ιδιότητες), το υπεροξείδιο του βενζολίου (που δρα συγχρόνως κατά της φλεγμονής της ακμής), το αζελαϊκό οξύ, το ρετινοϊκό οξύ κ.ά. Παράλληλα, χάρη στην απολεπιστική τους δράση, αποκαλύπτουν μια νέα, φρέσκια επιδερμίδα.

4/ Μικροδερμοαπόξεση για την ανανέωση του δέρματος
Με αυτήν τη μορφή θεραπείας, τα νεκρά κερατινοκύτταρα υποχωρούν, ενώ συγχρόνως το δέρμα υπόκειται σε μικροτραυματισμούς και διεγείρονται οι αναπλαστικές διαδικασίες του. Μια συσκευή που εκτοξεύει μικροκρυστάλλους αργιλίου έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα σου και στη συνέχεια τους συγκεντρώνει ένας αναρροφητήρας. Ετσι, το δέρμα παράγει καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που του δίνει υγιή όψη, απαλλαγμένη από τις ατέλειες. 

5/ Τοπική Αγωγή για την αποκατάσταση της λειτουργίας των κυττάρων
Η θεραπεία της ακμής ολοκληρώνεται με παράλληλη εφαρμογή δραστικών ουσιών στο σπίτι. Ο ειδικός δερματολόγος συνταγογραφεί σκευάσματα με την κατάλληλη συγκέντρωση δραστικών ουσιών, διαφορετική για κάθε περίπτωση. Τα σκευάσματα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως σαλικυλικό, αζελαϊκό ή γλυκολικό οξύ και βιταμίνη Α, την ουσία που επιδρά στα κύτταρα και επαναπρογραμματίζει τις λειτουργίες τους, έτσι ώστε να μην έχουν πλέον ακνεϊκή συμπεριφορά.

του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ