Η νοσοσ τησ ντροπησ

Η ροζάρια θα σε κάνει να κοκκινίσεις. Και όχι, δεν είναι χαριτωμένο.
Κατηγορία:
Ημερομηνία δημοσίευσης:
4/9/2010

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Διάλεξε εσύ το εξώφυλλο για τα δέκα χρόνια του ΜΗ και κέρδισε!

Η ροζάρια θα σε κάνει να κοκκινίσεις. Και όχι, δεν είναι χαριτωμένο.

Χρωστάει το όνομά της στα κόκκινα σημάδια που απλώνονται στην επιδερμίδα του προσώπου σου. Είναι μία χρόνια διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων, που συνοδεύεται με έντονη αντίδραση στη ζέστη. Αρχίζει με κοκκινίλες στο κέντρο του προσώπου, που επεκτείνονται στα μάγουλα και το πιγούνι. Εμφανίζεται στις ηλικίες από 30-50 ετών και ιδιαίτερα στις πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου (Ροζάρια), με αποτέλεσμα να μην ξεκινάς άμεσα θεραπεία.

Ντροπή από κόκκινο
Αν αισθάνεσαι ότι ανάβει το δέρμα σου με κάθε εξωτερικό ερέθισμα, όπως καυτά ή πικάντικα φαγητά, ή από την έκθεση στον ήλιο ή τη ζέστη (από κουζίνα ή τζάκι), πρέπει να ζητήσεις την άποψη του δερματολόγου σου.

«Η ροδόχρους νόσος έχει 4 στάδια εξέλιξης: Στάδιο 1: Η έντονη ερυθρότητα του προσώπου (όπως αυτό που νιώθεις με το αίσθημα της ντροπής). Στάδιο 2: Επίμονη ερυθρότητα που συνοδεύεται με ευρυαγγείες. Στάδιο 3: Επίμονη ερυθρότητα με μικροσκοπικά φλυκταινίδια. Στάδιο 4: Εντονη ερυθρότητα με πυκνές ευρυαγγείες και φλύκταινες. Τα συμπτώματα διαρκούν για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Είναι χαρακτηριστική η συμμετρική κατανομή τους (μάγουλα, πιγούνι, μέτωπο, μεσόφρυο, μύτη). Μετά από λίγα χρόνια τείνει να υποχωρήσει αυτόματα. «Οι άντρες, και σπανίως οι γυναίκες, μπορεί να αναπτύξουν διογκωμένη μονίμως κοκκινισμένη μύτη (ρινόφυμα) που αντιμετωπίζεται επιτυχώς χειρουργικά με laser» τονίζει η Θεοδώρα Φατσέ, υπεύθυνη του Δερματολογικού Τμήματος Athens Beverly Hills Plastic Surgery.

Εχθρός των ματιών σου
Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 50% προσβάλλονται και τα μάτια. Η κερατίτιδα που προκαλείται εξαιτίας της είναι σοβαρό πρόβλημα, γιατί μπορεί να απειλήσει την όραση. Επίσης, πρέπει να εξετάζεται, για να γίνεται η διαφοροδιάγνωση της νόσου με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Πώς θα την αποφύγεις
Ο περιορισμός ή η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ και των θερμών ροφημάτων μπορεί να σε βοηθήσει. Δεν παίζει ρόλο η κατανάλωση της καφεΐνης, αλλά η υψηλή θερμοκρασία του τσαγιού ή του καφέ. Να φοράς κάθε μέρα για όλο το χρόνο αντηλιακό. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με φαρμακευτικές κρέμες και σε πιο δύσκολες καταστάσεις με φάρμακα. Από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμους θεραπείες της ροδόχρου νόσου είναι η Isolaz. Μειώνει τη διάχυτη ερυθρότητα του προσώπου και τη σμηγματόρροια, που ενδεχομένως συνυπάρχει. Κόστος: από 120-160 ευρώ, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ MH

ΣΧΟΛΙΑ