Απειλές στα Aκρα

Category: Υγεία

Τα προβλήματα στα πόδια, αν ασκείσαι συστηματικά, είναι μέρος της καθημερινότητάς σου. Δώσε οριστική λύση με τεσσερα βηματα

Εκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Athletic Training υποστηρίζει ότι όσοι γυμνάζονται καθημερινά χρειάζεται να κάνουν ντους στο τέλος της κάθε προπόνησης με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Η ίδια έρευνα τονίζει ότι οι άντρες, ενώ κάνουν μετά από κάθε προπόνηση σχεδόν πάντα μπάνιο, δεν καθαρίζουν όσο χρειάζεται τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών. Η δερματολόγος Τάνια Βλαδένη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, σου λέει τι πρέπει να κάνεις.   

1. Μύκητες (το πόδι του αθλητή)Εκδηλώνεται με κοκκινίλα, κνησμό, ερεθισμό με ενδείξεις απολέπισης γύρω από το πέλμα κι τα δάχτυλα.

Φροντίδα: Φρόντισε να πλένεις καθημερινά τα πόδια σου και να τα διατηρείς στεγνά. Φόρα δερμάτινα παπούτσια στη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά, τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Οταν κυκλοφορείς στα ντους των γυμναστηρίων και τα κολυμβητήρια, μην είσαι ξυπόλητος. Μία αντιμυκητιασική κρέμα είναι απαραίτητη μετά από συμβουλή δερματολόγου.

2. Φουσκάλες (φυσσαλιδώδες εξάνθημα)Πρόκειται για φυσαλίδες με υγρό κάτω από το δέρμα κι εμφανίζονται κυρίως σε πέλματα που ιδρώνουν εύκολα. Επηρεάζονται αρνητικά από το θερμό κλίμα.

Φροντίδα: Μπορείς να τις μαλακώσεις και να τις περιορίσεις χρησιμοποιώντας τα ειδικά επιθέματα με αλκοολούχο ιώδιο 1%. Επίσης, το ποδόλουτρο βοηθά αποτελεσματικά. Δοκίμασε να μουλιάσεις για 15 λεπτά τα πόδια σου σε μία λεκάνη, όπου έχεις διαλύσει 3 κουταλιές αλάτι ή διάλυμα με υπερμαγγανικό κάλιο και φυσιολογικό ορό. Αν σπάσει η φουσκάλα, άπλωσε στην περιοχή μία αντιβακτηριδιακή κρέμα. Επιβάλλεται επίσκεψη σε δερματολόγο για κίνδυνο επιμόλυνσης.

3. ΚάλοιΕίναι μικρά, σκληρά εξογκώματα που εμφανίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις στα πλάγια από τα μεγάλα δάχτυλα ή στη φτέρνα, κυρίως σε σημεία πίεσης του ποδιού (δάχτυλα). Δημιουργούνται από νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας κι επιδεινώνονται όταν φοράς στενά παπούτσια.

Φροντίδα: Φρόντισε ανά τακτά διαστήματα να κάνεις προσεκτική απολέπιση με μία ελαφρόπετρα και στη συνέχεια άπλωσε ενυδατική κρέμα. Επίσης, προστάτευσε τα ταλαιπωρημένα σημεία με ειδικά επιθέματα (κάποια έχουν σαλικυλικό οξύ), ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πίεση των παπουτσιών που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στην περίπτωση που οι κάλοι είναι στο πέλμα, πρέπει να χρησιμοποιείς παπούτσια με ειδικούς πάτους. Ιδιαίτερη ανακούφιση θα σου δώσει η τακτική φροντίδα ενός ειδικού.

4. ΙδρώταςΤα πόδια σου ιδρώνουν υπερβολικά όταν φοράς στενά παπούτσια από συνθετικό υλικό. Στην περίπτωση που τα βακτηρίδια-μύκητες της περιοχής συνδυάζονται με τον ιδρώτα δημιουργείται και κακοσμία.

Φροντίδα:  Μία αντιϊδρωτική πούδρα-κρέμα ή ένα ειδικό σπρέι βοηθά στον έλεγχο του ιδρώτα. Μπορείς να απευθυνθείς σε δερματολόγο για θεραπεία υπεριδρωσίας. Επίσης, συνιστάται να φοράς ειδικούς αντιϊδρωτικούς πάτους και να αποφεύγεις μη βαμβακερές κάλτσες.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού