Συμπλήρωσε τη ζωή σου

Category: Διατροφή

Τα καλύτερα συμπληρώματα κάνουν παρέλαση μπροστά σου.

Kάθε επιστήμη, στα πρώτα της βήματα έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Πάρε, για παράδειγμα, τη χημεία. Ξεκίνησε με την έρευνα για την ανακάλυψη μίας πολλά υποσχόμενης διαδικασίας: τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσό. Ο αρχάριος χημικός είχε πολλές διαφορετικές οδούς που μπορούσε να ακολουθήσει. Θα μπορούσε να ξοδέψει τη ζωή του ερευνώντας είτε κάτι για το οποίο θα γινόταν περίγελος μετά από χρόνια είτε κάτι που θα τον έβαζε στο πάνθεον των πρωτοπόρων. Επίσης, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να ξέρεις ποια οδός ήταν η σωστή.

Τα ίδια προβλήματα έχεις κι εσύ σήμερα. Η επιστήμη των συμπληρωμάτων σου δίνει δεκάδες σκευάσματα για κάθε σου πρόβλημα. Ποια είναι αυτά που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι τέλεια, να έχεις ενέργεια κάθε ώρα της ημέρας, να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να βάζεις κιλά πιο δύσκολα κι από υπερμαραθωνοδρόμο; Για να βγεις από αυτήν τη ζούγκλα της πληροφορίας, το ΜΗ σταχυολόγησε εκατοντάδες έρευνες, για να βρει τις ουσίες που θα κάνουν τον ήδη γερό οργανισμό σου απόρθητο οχυρό.

Μεταβολισμός
Τι χρειάζεσαι: CLA
Πώς λειτουργεί: Τώρα που μπήκε ο χειμώνας, οι προσπάθειες της άνοιξης για να χάσεις κιλά και να φτάσεις στις παραλίες σε καλή κατάσταση είναι μακρινή ανάμνηση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι γιορτές που έρχονται σε βάζουν στο mood για φαγητό και άραγμα στο σπίτι. Πριν σε πάρει η κάτω βόλτα, δραστηριοποίησε το μεταβολισμό σου και δες καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή σου προπόνηση. Ερευνα που έγινε σε 71 υπέρβαρα άτομα και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition βρήκε ότι 3,4 γραμμ. λινολεϊκού οξέος την ημέρα είχαν αποτέλεσμα την απώλεια 3 κιλών. Επίσης, βρέθηκε ότι το λινολεϊκό οξύ αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, το σχηματισμό μυών και μειώνει το κοιλιακό λίπος.
Πάρε: Vitabiotics Dietrim (Panax), Olympian Regenesis Fucogreen (INPA), Weider Ultra Burner (Weider)

Τριχόπτωση
Τι χρειάζεσαι: ΑντιοξειδωτικάΒλέπεις τη βούρτσα σου να αποκτά περισσότερα μαλλιά κι από τον Τσίλντρες; Πρέπει να αναλάβεις δράση, για να μη βρεθείς με λιγότερες τρίχες κι από τον Κολίνα. Τα μαλλιά σου χρειάζονται ενυδατικά συστατικά -για να προστατεύσουν από την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής- καθώς και αντιοξειδωτικά, ειδικά σχεδιασμένα για την τρίχα. Θα ανακόψουν την «καθοδική» πορεία των τριχών σου και θα τις ενδυναμώσουν, έτσι ώστε να αντέξουν το κολυμβητήριο, το γραφείο και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που τις βάζουν σε κίνδυνο.

Πάρε: Wellman Tricologic (Panax), Folliplus Extra (INPA)

Κατάθλιψη
Τι χρειάζεσαι: Ω-3 λιπαρά οξέαΕικάζεται ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου άρχισε να μεγαλώνει όταν γίναμε σαρκοβόρα, αλλά πήρε πραγματικά τα πάνω του όταν μάθαμε να πιάνουμε ψάρια. Ο πολιτισμός αναπτύχθηκε σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούνται από δύο συστατικά, το EPA και το DHA, εικοσιπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ αντίστοιχα. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει προστατευτικές μεμβράνες για να επικοινωνούν τα κύτταρα του εγκεφάλου κι αυξάνει την ευαισθησία στη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Επίσης, βελτιώνουν τη μνήμη και την ενέργεια. Ερευνα που έγινε σε καταθλιπτικούς βρήκε ότι 1 γρ. ιχθυελαίου την ημέρα για 12 εβδομάδες ήταν αρκετό για να κάνει το 70% από αυτούς να απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης στο μισό.

Πάρε: Dr Tolonen’s E-EPA (Panax), Olympian Enteric Coated Omega 3 (INPA)

Μεσημεριανή υπνηλία
Τι χρειάζεσαι: Gingko biloba
Πώς δουλεύει: Το πρωινό σου στη δουλειά ήταν άκρως παραγωγικό, αλλά το μεσημέρι είχες την καθόλου εμπνευσμένη ιδέα να φας σκαλοπίνια με εστραγκόν ή κάτι μεξικάνικο. Ο οργανισμός σου, όπως είναι φυσικό, κατευθύνει όσο αίμα του περισσεύει στην πέψη. Εσύ όμως έχεις μίτινγκ μπροστά σου και ο διευθυντής σου δεν θα ικανοποιηθεί αν αποκοιμηθείς στο κρεσέντο της παρουσίασής του. Το εκχύλισμα gingko biloba ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σου, άρα του δίνουν περισσότερο οξυγόνο για να κάνει τη δουλειά του. Επίσης, πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι άντρες που έπαιρναν 180 mg gingko biloba την ημέρα ήταν 20% περισσότερο παραγωγικοί από τους υπόλοιπους.
Πάρε: Quest Ginkgo Biloba Extract 150 mg (Panax)

Προβλήματα γονιμότητας
Τι χρειάζεσαι: L-καρνιτίνη
Πώς λειτουργεί: Στη διαδικασία της αναπαραγωγής, πολλές φορές ενοχοποιείται ο εξοπλισμός της γυναίκας ως ελαττωματικός. Το θέμα είναι ότι όση σημασία έχει ο «φούρνος» άλλη τόση έχουν και τα συστατικά. Για να κρατήσεις τα δικά σου σε άψογη κατάσταση, φόρα χαλαρά εσώρουχα, έτσι ώστε οι όρχεις σου να κρατάνε τη χαμηλότερη θερμοκρασία που χρειάζονται και δώσε στα σπερματοζωάριά σου το αμινοξύ καρνιτίνη. Ιταλική έρευνα βρήκε ότι το χρειάζονται για να φτάσουν στο ωάριο. Βρέθηκε ότι οι άντρες που έπαιρναν 3 γρ. καρνιτίνης την ημέρα για 4 μήνες αύξησαν την ποιότητα του σπέρματός τους.
Πάρε: Wellman Conception (Panax), Weider L-Carnitine Liquid (Weider), Easy body active burn (Βlue force)

Κόπωση
Τι χρειάζεσαι: Συνένζυμο Q10 Αν τελειώνεις τη μέρα σου κι αισθάνεσαι ότι δούλευες σε χειροκίνητο λατομείο (ενώ είσαι ακόμη φοιτητής), τότε το σώμα σου χρειάζεται τόνωση. Μία από τις πλέον πρόσφατες ανακαλύψεις είναι το συνένζυμο Q10. Αυτή η ουσία παράγεται στο σώμα σου και βελτιώνει την ικανότητα των μυών σου να εκμεταλλεύονται το οξυγόνο που λαμβάνουν από το αίμα. Επιστήμονες από την Αϊόβα πήραν 20 άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τους έδωσαν 100 mg Q10 την ημέρα για 3 μήνες. Το αποτέλεσμα: εξάλειψη του 90% των συμπτωμάτων και περισσότερη ενέργεια.

Πάρε: Quest Coenzyme Q10 30mg (Panax), VITAL plus Q10 (Αlapis), Taurine Power (Vitacosmetica)

Υψηλή χοληστερόλη
Τι χρειάζεσαι: Φυτικές στανόλες
Πώς δουλεύει: Ας υποθέσουμε ότι μόλις πήρες γενικές εξετάσεις αίματος και ο γιατρός σου σου είπε πως έχεις αίμα υγιέστατου δεκαπεντάχρονου. Εκτός από τη χοληστερόλη. Η χοληστερόλη σου είναι 240, κάτι που δεν θα σε οδηγήσει στο έμφραγμα μεθαύριο, αλλά που σίγουρα πρέπει να ρυθμίσεις και να ρίξεις κάτω από το όριο ασφαλείας των 200 μονάδων όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η μία επιλογή σου είναι στατίνες, φάρμακα που παίρνεις με συνταγή γιατρού. Τα φυτικά ξαδέρφια τους είναι οι φυτικές στανόλες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερό σου πριν εισέλθει στο αίμα.
Πάρε: Weider Plant Sterol (Weider), Solgar Phytosterol Complex (Iso-Plus)

Γρίπη
Τι χρειάζεσαι: ΦλαβονοειδήΑν χρειάζεσαι, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, να κόψεις τρία δάση σε χαρτομάντιλα, τότε το ανοσοποιητικό σου χρειάζεται ένα χεράκι βοηθείας. Από την άλλη, η γρίπη κάθε είδους καραδοκεί. Κάθε δύο χρόνια βγαίνει και μία νέα ποικιλία, που απειλεί, το λιγότερο, να σε ρίξει στο κρεβάτι. Μπούσταρε το ανοσοποιητικό σου με φλαβονοειδή και θα έχεις κι άλλα οφέλη, όπως περισσότερη ενέργεια και καλύτερη άμυνα απέναντι σε πολλές ασθένειες. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 72 μέρες. Αυτοί που έλαβαν φλαβονοειδή είχαν 14%-21% βελτίωση στα συμπτώματα γρίπης και κοινού κρυώματος.

Πάρε: Coldeasy (Αlapis), Weider Pure Gold Colostrum (Weider)

Αλλεργίες
Τι χρειάζεσαι: Πετασίτη (Butterbur) ή θαλασσινό νερόΤο εκχύλισμα πετασίτη θα μπλοκάρει τις λευκοτριένιες, ουσίες παρόμοιες με τις ισταμίνες που παράγονται από το σώμα σου όταν έχεις αλλεργική αντίδραση, κι έτσι θα κόψει το φτάρνισμά σου. Για την καταρροή προτίμησε κάποιο διάλυμα με τις ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Το χλωριούχο νάτριο και τα ευεργετικά συστατικά του θαλασσινού νερού (μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία) θα επισπεύσουν τη θεραπεία, είτε από μόνα τους είτε ενισχύοντας τη δράση των ρινικών αποσυμφορητικών φαρμάκων.

Πάρε: Sinomarin (διάλυμα) (Alapis), Enzymatic Therapies Petadolex (πετασίτης) (Iso-Plus)

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού