Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Peyronie

Category: Sex

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Alphonse Williams, ανιψιός των τενιστριών Venus και Serena Williams πέθανε από αυτοκτονία σε ηλικία 21 ετών, ανέφερε η The Sun.

Ο Γουίλιαμς είχε διαγνωστεί με διάφορες ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή και πρόσφατη διάγνωση της σπάνιας ασθένειας Peyronie, η οποία προκαλεί την καμπυλότητα του πέους.

Περίπου οι μισοί και κάτι παραπάνω από τους πάσχοντες από τη νόσο Peyronie έχουν κατάθλιψη, αναφέρει μελέτη του 2013 στο American Journal of Managed Care.

“Δεν είχε ιδέα ότι αυτό το πράγμα τον έκανε ακόμη πιο καταθλιπτικό”, δήλωσε η Sabrina Williams, η εν διαστάσει ετεροθαλής αδελφή της Venus και της Serena και μητέρα του Alphonse στην εφημερίδα The Sun.

“Όταν έμαθε τα νέα, απλά δεν μπορούσε να το διαχειριστεί, πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να το διαχειριστούν σε αυτή την ηλικία;”

Για τους άνδρες με τη νόσο Peyronie μια πάθηση που προκαλεί στο πέος μια ακανόνιστη καμπυλότητα στον άξονα- η διατήρηση μιας εξαιρετικής σεξουαλικής ζωής είναι σχεδόν αδύνατη.

Η νόσος Peyronie προσβάλλει έως και το 0,5% των ενήλικων ανδρών και το 8 έως 10% των ανδρών γύρω στην ηλικία των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πιο τυπική ηλικία εμφάνισης είναι στις αρχές της δεκαετίας των 50, λέει ο Culley C. Carson III, M.D., ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

“Συχνά βλέπω ασθενείς που νομίζουν ότι έχουν κάποιο είδος καρκίνου, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια αδιάγνωστη περίπτωση νόσου του Peyronie”, λέει ο Δρ Carson. (Ανησυχείτε; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε στο ερώτημα Είναι το πέος σας φυσιολογικό;

Επιπλέον, μεταξύ 65.000 και 120.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με τη νόσο Peyronie κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια έκθεση της Auxilium, του κατασκευαστή του Xiaflex.

Αλλά μην ανησυχείτε ακόμα. Ακολουθούν όλα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση.

Διαβάστε επίσης : 10 τύποι πέους

Τι προκαλεί τη νόσο Peyronie;

Η νόσος Peyronie εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω μιας πλάκας που συσσωρεύεται στο πέος σας, λέει ο Δρ Carson.

Συνήθως ξεκινά ως τοπική φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια εξελίσσεται σε σκληρυμένο ουλώδη ιστό που μειώνει την ευελιξία και προκαλεί κάμψη του πέους σας κατά τη διάρκεια της στύσης.

“Η νόσος Peyronie μπορεί συχνά να προκύψει από τραυματισμό κατά τη διάρκεια του σεξ”, λέει ο Δρ Carson.

Αλλά ρεαλιστικά, οτιδήποτε προκαλεί αγγειακό τραύμα ή τραυματισμό στο πέος, όπως αθλητική δραστηριότητα ή ατύχημα, μπορεί να λάβει την ευθύνη, λέει.

Πώς επηρεάζει το Peyronie το πέος σας;

Μόλις ο ουλώδης ιστός αρχίσει να σκληραίνει σε πλάκα, ο ιστός δένει τον άξονα σε μια καμπύλη θέση, επειδή το τμήμα αυτό δεν είναι πλέον τόσο ελαστικό όσο το υπόλοιπο πέος.

“Η καμπύλη μπορεί να είναι από μηδαμινή έως σχεδόν 90 μοίρες”, λέει ο Δρ Κάρσον. “Τα [πέη] που συνήθως χρειάζονται θεραπεία έχουν καμπυλότητα 30 μοιρών ή και περισσότερο”.

Τι κάνει η νόσος Peyronie στη σεξουαλική σας ζωή;

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επώδυνα όταν το πέος σας γίνεται σε στύση, καθιστώντας το σεξ πιο δύσκολο για εσάς και τον σύντροφό σας, λέει ο Δρ Carson. Αλλά ο πόνος που σχετίζεται με τη στύση συνήθως διαρκεί μόνο για τους πρώτους 4 έως 6 μήνες.

Έτσι, οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν το σεξ, αλλά απλά δεν είναι τόσο ευχάριστο, λέει ο Δρ Carson. (Η ασθένεια δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το μόριο σας. Σκεφτείτε τα 10 χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν στο πέος σας).

Πώς να θεραπεύσετε τη νόσο του Peyronie

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα από του στόματος φάρμακα που να λειτουργούν πραγματικά, λέει ο Δρ Carson.

Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν το Potaba, ένα φάρμακο που έφτασε στην αγορά πριν ο FDA απαιτήσει την απόδειξη της αποτελεσματικότητας.

“Όταν οι θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα δεν αποδίδουν, που συνήθως δεν αποδίδουν, οι γιατροί συστήνουν την ιντερφερόνη, μια άλλη ενέσιμη θεραπεία”, λέει ο Δρ Carson. Αλλά και πάλι, η ιντερφερόνη δεν μπορεί να εγγυηθεί τη θεραπεία.

Ενδεικτική περίπτωση: Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology, διαπίστωσε ότι μετά τη θεραπεία 25 ασθενών με σύνδρομο Peyronie με ενέσεις για πέντε εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν μείωση του μεγέθους της πλάκας κατά 28%.

Ωστόσο, όταν οι ίδιοι ερευνητές διεξήγαγαν την μελέτη 2 χρόνια αργότερα σε μια ομάδα 30 ανδρών, δεν αναφέρθηκε μείωση του μεγέθους της πλάκας.

Εάν οι γιατροί εξαντλήσουν κάθε άλλη επιλογή (και η περίπτωση είναι αρκετά ακραία), η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση.

“Υπάρχουν τρεις βασικές επεμβάσεις που κάνουμε: Οι δύο βασίζονται στην απλή ευθυγράμμιση του πέους και η τρίτη είναι ένα εμφύτευμα πέους”, λέει ο Δρ Κάρσον.

Αλλά και πάλι, ο ίδιος τοποθετεί το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης στο 75%, και κάθε επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και μείωση του πέους. (Ανακαλύψτε 3 σημάδια στυτικής δυσλειτουργίας.)

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού