Βάλε κι άλλα μηδενικά – αύξηση μισθού

Category: Best Life
salary-raise-6674286

Η αρχική διαπραγμάτευση του μισθού είναι το α και το ω των οικονομικών σου. Τα tips του ΜΗ θα προσθέσουν μηδενικά στις ετήσιες απολαβές σου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην Ελλάδα, ένας απολυμένος περιμένει κατά μέσο όρο περίπου 10 μήνες μέχρι να βρει την επόμενη δουλειά του και όταν έρθει αυτή η ώρα, έχει μπροστά του το Γολγοθά της οικονομικής διαπραγμάτευσης. Είναι όλα θέμα προετοιμασίας, συμπεριφοράς και παρουσίασης, λένε οι ειδικοί. Τσέκαρε τρόπους για να αυξήσεις τον αρχικό μισθό σου. 

1. Κάνε την έρευνά σου
Μπορεί να μη σε αντιπροσωπεύει η έκθεση των 10 μηνών (θέλεις τουλάχιστον να βρεις πολύ πιο γρήγορα τον νέο εργοδότη σου), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις χρόνο από την έρευνα αγοράς σου. Μάθε όσο περισσότερα μπορείς για τις κλίμακες μισθών που υπάρχουν στην ειδικότητά σου, ανάλογα και με τα χρόνια της προϋπηρεσίας σου. Στη συνέχεια, μάθε πόσα πληρώνει η συγκεκριμένη εταιρεία που θες να διαπραγματευτείς και κάνε τις συγκρίσεις σου. Επιστράτευσε τα μαθηματικά σου και βρες το κατώτερο όριο μισθού που μπορείς να αρχίσεις να συζητάς. 

2. Μη δείξεις τα χαρτιά σου
Μη δείξεις από την πρώτη στιγμή στον εργοδότη σου τις οικονομικές απαιτήσεις σου. Ασε κενό το αντίστοιχο σημείο της αίτησης και σε καμία περίπτωση μην αναφέρεις κάτι τέτοιο στο εισαγωγικό σου σημείωμα. Ασε να προχωρήσει πρώτα η γραφειοκρατική διαδικασία, να πειστούν ότι εσύ είσαι για τη θέση και μετά φανέρωσε τα χαρτιά σου.

3. Μάθε την αξία σου
Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, για να μπορείς να καταλάβεις πότε είσαι σε θέση ισχύος και πότε όχι. Τσέκαρε πόσους άνεργους έχει ο κλάδος σου και πόσοι από αυτούς έχουν την εξειδίκευσή σου. Αν έχεις περιζήτητες γνώσεις, αυτές έχουν την ίδια αξία σε όλες τις εταιρείες. Πέρνα «υπόγεια» αυτό το ατού σου -δεν είναι κακό να αναφέρεις ότι σε θέλουν κι άλλες εταιρείες-, αλλά μην το διαφημίζεις συνεχώς.  

4. Ασε το παιχνίδι στους άλλους 
Απόφυγε να αναφέρεις εσύ πρώτος το μαγικό νούμερο. Ανάφερέ τους ότι θα σε ενδιέφερε μια μακροχρόνια καριέρα στην εταιρεία και ότι με ένα λογικό πακέτο αποδοχών δεν θα χαλάσετε τη συνεργασία σας. Μη φλυαρείς όμως για το συγκεκριμένο θέμα. Δώσε -αν σε πιέσουν- το εύρος των αποδοχών που θέλεις να συζητήσεις κι άσε τους άλλους να μιλήσουν.   

5. Δώσε έμφαση στα ατού σου
Οταν πιάσεις κουβέντα για την παλιά δουλειά σου, φρόντισε να μιλήσεις για τα επιτεύγματά σου εκεί. Μίλα για τους στόχους που έπιασες, τις καινοτομίες που πέρασες και την παραγωγικότητα γενικότερα του τμήματός σου. Ο καινούργιος σου εργοδότης θέλει να ξέρει ότι ήσουν μέλος ενός επιτυχημένου συνόλου – είναι καλύτερο από το να ξέρεις ότι είσαι μία άξια μονάδα. Μην ξεχνάς ότι και στη νέα εργασία σου θα γίνεις κομμάτι ενός συνόλου. 

6. Με μάτια ορθάνοιχτα
Κατά τη διάρκεια που συζητάς για τον μελλοντικό πρώτο μισθό σου, προσπάθησε να αποφύγεις τη νευρικότητα στις κινήσεις ή στις εκφράσεις τους προσώπου σου. Συνήθως αυτός που έχεις απέναντί σου είναι ιδιαίτερα έμπειρος και θα καταλάβει κάθε σημάδι σου. Μην ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, μην κουνάς τα χέρια σου και μην κουνάς την καρέκλα σου. Δείξε σκεπτικός, αλλά σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού