Δάμασε Άγρια Νερά

Category: General

Η «φούστα» αμπαρωμένη στο σκάφος, το κράνος δεμένο γερά στο κεφάλι, το κουπί προέκταση του χεριού σου. Το μανταλάκι στη μύτη δεν είναι υποχρεωτικό. Την πρώτη φορά που θα αναμετρηθείς με τον Τρικεριώτη και το καγιάκ σου θα γλιστρήσει, μετά από αμέτρητες φιλότιμες προσπάθειες, ανάμεσα από βράχια και δίνες, θα έχεις αντιμετωπίσει την πρώτη σου μεγάλη πρόκληση. Και θα έχεις επικρατήσει.

Το ποτάμι μπορεί να είναι κρύο και αφιλόξενο -ποτέ δεν ξέρεις τον όγκο του νερού, παρά μόνο όταν φτάσεις εκεί-, αλλά δεν είναι ποτέ ίδιο. Τι καλύτερο για να ανακαλύψεις τις δικές σου αντοχές; Κάτι ήξεραν οι Ινδιάνοι κι έκαναν τον Κολοράντο λεωφόρο. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος: στη χώρα μας κυλούν δέκα από τα καλύτερα ποτάμια της Ευρώπης, στα οποία μπορείς να κάνεις καγιάκ σχεδόν όλο το χρόνο. Ακόμα εδώ είσαι;

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΩ;

Η καλύτερη περίοδος για να πάρεις το βάπτισμα του κουπιού είναι από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Αυτό σημαίνει συμμετοχή σε μία σχολή αρχαρίων (υπάρχουν βέβαια σχολές μετρίων κι έξπερτς). Ξεκινάς από ένα ήσυχο τμήμα του ποταμού και σταδιακά η εκπαίδευση συνεχίζεται σε πιο ορμητικά νερά, όπου μαθαίνεις τις βασικές τεχνικές», διευκρινίζει ο Γιάννης Χολέβας, εκπαιδευτής της σχολής Μετάβαση.

Η κάθε σχολή σού παρέχει -μέσα στην τιμή- όλο τον εξοπλισμό, δηλαδή σκάφος, κουπί, κράνος, σωσίβιο, αντιανεμικό, στολή νεοπρέν και ποδιά. Εσύ, σιγά σιγά θα μάθεις να διαβάζεις το ποτάμι, να διασχίζεις πιο δύσκολα νερά και τελικά να ανακαλύψεις και την πιο παιχνιδιάρικη διάσταση του καγιάκ, το Playboat, όπου θα επιδοθείς σε τεχνικές φιγούρες. Πείστηκες; Ιδού οι κατάλληλοι άνθρωποι: Μετάβαση, τηλ./Fax: 26340.24556 No Limits, τηλ. 26550.23777 Αlpin Club, τηλ. 210.67.53.514-5 Aλπική Ζώνη, τηλ. 26510.23.222, 26550.24.822 Eco Action, τηλ. 210.33.17.866.

ΧΑΡΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

Μπορεί οι Γερμανοί -πριν από είκοσι περίπου χρόνια- να έκαναν γνωστό το καγιάκ στη χώρα μας, όμως σήμερα πολλοί Ελληνες ανοίγουν νέα ποτάμια και κατεβαίνουν επιδέξια τα ήδη γνωστά. Η δεκάδα αυτή είναι οι ευσεβείς πόθοι κάθε καγιάκερ. Αλιάκμονας: έχει δύο τμήματα: το πρώτο είναι ιδανικό για μέτριους του είδους και το δεύτερο είναι ένας από τους πιο δύσκολους ποταμούς, κατάλληλο μόνο για τους εμπειρότερους του σπορ.

Αώος: το όνειρο Ελλήνων και ξένων καγιάκερ. Με μήκος κατάβασης 48 χλμ., η κατάβασή του διαρκεί 2 ή και 3 ημέρες. Είναι το πιο δύσκολο, αλλά και πιο όμορφο, ποτάμι της Ελλάδας, με τεχνικές στροφές και απαιτητικά περάσματα. 4Βοϊδομάτης: καθαρός και πανέμορφος, ιδανικός για τους μέτριους αθλητές, με ωραίες σκάλες και μικρό φαράγγι. Καρπενησιώτης: γρήγορος -και με κλίση- ποταμός, με περάσματα αλπικού τύπου. Τρικεριώτης: οι συνεχείς στροφές του και το ονομαστό rock garden δημιουργούν ένα σκηνικό υγρού σασπένς. Εύηνος: με 9 χλμ. μήκος διαδρομής είναι ιδανικό ποτάμι για αρχάριους και μέτριους καγιάκερ, όπως επίσης και κατάλληλος στίβος για playboat.

Καλαρύτικος: δύσκολος και πολυπρόσωπος. Αλλοτε ανοιχτός, άλλοτε χάνεται σε φαράγγι. Η κατάβασή του διαρκεί τουλάχιστον 3 ώρες. Αραχθος: πανέμορφος και απαιτητικός. Τα δύο πρώτα περάσματα είναι δύσκολα. Ακολουθούν φυσικοί καταρράκτες και σπηλιές, που κάνουν την κατάβαση απόλαυση. Ερύμανθος: μόνο για έμπειρους καγιάκερ, αφού έχει έντονα αλπικά περάσματα. Λούσιος: στενό και γρήγορο ποτάμι, απαιτητικός στίβος, για έμπειρους.

Για Αρχή

Ενα Eskimo Roll To όνομα είναι εξίσου ολισθηρό με την τεχνική. Οταν τουμπάρει το σκάφος -συχνό φαινόμενο- επιστρατεύεις το eskimo roll, δηλαδή επαναφέρεις το καγιάκ με τη χρήση του κουπιού και του σώματός σου. Αν τουμπάρεις, αμέσως σκύψε μπροστά. Κατεύθυνε το κουπί πάνω από την επιφάνεια του νερού, παράλληλα προς το σκάφος. Προσπάθησε να σχηματίσεις μία έντονη γωνία, σε σχέση με το καγιάκ, έτσι ώστε το σώμα σου να λειτουργήσει σαν σκανδάλη. Πρέπει τώρα να δουλέψεις δυνατά τους γοφούς, χρησιμοποιώντας τα γόνατα και τη λεκάνη και κρατώντας το κεφάλι διπλωμένο στους ώμους. Προσοχή! Είναι σημαντικό το κεφάλι να βγει από το νερό τελευταίο, αλλιώς θα ξαναβουτήξεις στο ποτάμι. Φαίνεται γρίφος. Στην πράξη θα σου φαίνεται λογικό.

Προπόνηση στην Ξηρά

Το καγιάκ γυμνάζει συνολικά το σώμα, ωστόσο το βασικό σημείο που δουλεύει και συντονίζει τις κινήσεις είναι ο κορμός. Οι μπροστινοί και πλάγιοι κοιλιακοί μεταφέρουν την ενέργεια από το κουπί προς το σκάφος, ώστε να το ωθήσουν μπροστά αλλά και να το στρίψουν. Για να δυναμώσεις τα επίμαχα σημεία, κάνε τις ασκήσεις που ακολουθούν τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στις ενδιάμεσες ημέρες βελτίωσε την αερόβιά σου ικανότητα με τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι.

Εμπρόσθιους και πλάγιους κοιλιακούς. Γιατί: Είναι οι μύες-κλειδιά για το καγιάκ. Πώς: Ροκανίσματα. Ξάπλωσε ανάσκελα με λυγισμένα τα γόνατα και τις μύτες των ποδιών να βλέπουν το πάτωμα. Σφίξε τους κοιλιακούς, καθώς εναλλάσσεις αντίθετο ώμο με αντίθετο γόνατο.

Ψαλίδια: Αν θες περισσότερες, δες το πόστερ αυτού του τεύχους.

Ράχη μέση: Γιατί: Η δύναμη στο συγκεκριμένο σημείο βοηθάει στην καλή στάση μέσα στο σκάφος αλλά και στις κουπιές. Πώς: Ξάπλωσε με τα χέρια τεντωμένα πέρα από το κεφάλι. Αργά σήκωσε το στήθος και τα πόδια πάνω από το πάτωμα, με τα πόδια τεντωμένα. Μείνε σε αυτή τη θέση για 3 δεύτερα. Κάνε τρία σετ των 10 επαναλήψεων.

BAΘΜΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Κάθε ποτάμι έχει βαθμό δυσκολίας, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τη μορφολογία του και τις ιδιαιτερότητές του.

ΒΑΘΜΟΣ Ι. Εύκολο ποτάμι, με κανονική ροή, κανονικό κυματισμό και απλά εμπόδια.

ΒΑΘΜΟΣ IΙ. Μέτριο, με ακανόνιστη ροή, μικρά stopper (αντίρεμα) και eddies (δίνες), απλά εμπόδια και μικρές κάθετες πτώσεις.

ΒΑΘΜΟΣ IIΙ. Δύσκολο, με ψηλά κύματα, απομονωμένους βράχους και πολλά εμπόδια στη ροή.

ΒΑΘΜΟΣ ΙV. Πολύ δύσκολο, με διαδρομή-γρίφο. Δύσκολα stoppers, δίνες και βράχους.

ΒΑΘΜΟΣ V. Εξαιρετικά δύσκολο, με απότομες κλίσεις και κάθετες πτώσεις. Συχνά η πρόσβαση είναι από μόνη της μια περιπέτεια.

ΒΑΘΜΟΣ VΙ. Από τρομακτικά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Σε συγκεκριμένο επίπεδο νερού ίσως να είναι βατό, πλην όμως άκρως επικίνδυνο.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή