5 κρυφές αιτίες καρκίνου του προστάτη

Category: Υγεία

Από όλους τους τρόπους που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε, οι πιθανότητες να σας χτυπήσει ο καρκίνος του προστάτη είναι αρκετά υψηλές. Ο καρκίνος είναι ο νούμερο 2 δολοφόνος των ανδρών μετά τις καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των Αμερικανών ανδρών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. (Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός.) Ένας στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, λέει η ACS.

Αποφύγετε τρανς λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Έχετε ακούσει ότι τα τρανς λιπαρά είναι απαγορευτικά όταν πρόκειται να διατηρηθεί υγιής αυτός ο πολύτιμος αδένας. Μήπως όμως θα έπρεπε να έχετε την ίδια αντιμετώπιση για τα επεξεργασμένα τρόφιμα; Θα έπρεπε, επειδή και τα δύο είναι φορτωμένα με δισφαινόλη -Α (BPA) – μια χημική ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει ή να προωθήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, λέει ο Shuk-mei Ho, Ph.D., από το Κέντρο Καρκίνου του Σινσινάτι.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα δείγματα ούρων των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα εκείνων που είναι νεότεροι από 65 ετών, είχαν έως και οκτώ φορές περισσότερη BPA από τα ούρα των υγιών ανδρών, ανακάλυψαν η Δρ Ho και οι συνεργάτες της. Λέει ότι είναι πιθανό η BPA να διαταράσσει τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ή να συμβάλει στην εξάπλωση της νόσου.

Εκτός από τις κονσέρβες τροφίμων και τα επεξεργασμένα κρέατα, η BPA βρίσκεται σε πολλά σκληρά πλαστικά -συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών μπουκαλιών νερού και των δοχείων φαγητού για φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός από την αποφυγή της BPA, εδώ είναι περισσότεροι νέοι επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Να είστε προσεκτικοί με το ποτό

Μια πρόσφατη καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Βραζιλίας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος διογκώνεται αν πίνετε περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα. Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές υποδεικνύουν την ακεταλδεΰδη έναν μεταβολίτη που βρίσκεται στο αλκοόλ, ως τον πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στον καρκίνο. Υποπτεύονται ότι μπορεί να δρα ως “διαλύτης”, βοηθώντας τα καρκινογόνα να διεισδύσουν στα τοιχώματα των κυττάρων σας.

Το ίδιο ισχύει και για το γάλα

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται μεταξύ των ανδρών που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα, υποδεικνύει έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1) στο σώμα σας κάνουν άλμα όταν καταναλώνετε πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο IGF-1 μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Δυστυχώς, η μελέτη δεν αποκαλύπτει πόσα γαλακτοκομικά είναι πολλά, μόνο ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται μαζί με τα επίπεδα των πρωτεϊνικών ορμονών των γαλακτοκομικών στο σώμα σας.

Βάλτε στην διατροφή σας πολύτιμα λιπαρά και οξέα

Ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, μια αυστραλιανή μελέτη συνέδεσε δύο τύπους διαιτητικών οξέων, το λινελαϊκό οξύ και το παλμιτικό οξύ, με την προώθηση της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη. Τ

α τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ περιλαμβάνουν σάλτσες σαλάτας, επιδόρπια με βάση τα δημητριακά, όπως μπισκότα και κέικ, και τσιπς για σνακ, ενώ το βούτυρο και το λαρδί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε παλμιτικό οξύ.

Αποφύγετε την πόλη επιδιώξτε να μείνετε στην εξοχή

Το διοξείδιο του αζώτου, ένα σημαντικό συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζεται με την κυκλοφορία- έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ. Όσο περισσότερο ΝΟ2 κοντά στο σπίτι σας, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ο κίνδυνος καρκίνου, λένε. Γιατί;

Η εισπνοή του αερίου φαίνεται να επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό διαφόρων μορφών καρκίνου. Μετακομίστε στη μέση του πουθενά, ή σε ένα διαμέρισμα μακριά από την πιο πολυσύχναστη διασταύρωση της πόλης σας, προτείνουν τα δεδομένα της μελέτης.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή