Εντυπωσιακα Αποτελεσματα!

Category: Υγεία

Νεο Εμβολιο Κατα Του AIDS (2)

Δούλεψε στα ποντίκια. Δούλεψε στους πιθήκους. Και τώρα, στους ανθρώπους, ένα θεραπευτικό εμβόλιο σταμάτησε τον ιό HIV στην πορεία της εξέλιξής του. Το εμβόλιο δημιουργείται από τα δενδριτικά κύτταρα του ασθενή και απομονωμένο ιό HIV από το αίμα του ασθενή. Τα δενδριτικά κύτταρα είναι κρίσιμα για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, γιατί αρπάζουν ξένα σώματα στο αίμα και τα παρουσιάζουν σε άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα τα οποία ενεργοποιούν πανίσχυρες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταστρέψουν τους ξένους εισβολείς.

Η μόλυνση από τον ιό HIV τυπικά απενεργοποιεί αυτές τις σημαντικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις του οργανισμού. Αλλά οι σπουδές σε ζώα δείχνουν ότι όταν τα δενδριτικά κύτταρα φορτώνονται με ολόκληρους, νεκρούς ιούς AIDS, μπορούν να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικές αντιδράσεις που εμποδίζουν τα μολυσμένα ζώα απ’το να πεθάνουν από AIDS.

Επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pernambuco στην Βραζιλία δοκίμασαν το εμβόλιο σε 18 Βραζιλιάνους ασθενείς. Όλοι ήταν μολυσμένοι από τον HIV για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο αριθμός των T-cell τους – μία κρίσιμη ένδειξη της προόδου του AIDS – έπεφταν, σαν ένδειξη ότι η ασθένειά τους χειροτέρευε. Κανένας δεν έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια.

Μετά την λήψη τριών υποδόριων ενέσεων του κατασκευασμένου αυτού εμβόλιου, το ποσό του HIV στο αίμα των ασθενών (το οποίο ονομάζεται ιικό φορτίο) έπεσε κατά 80%. Μετά από ένα χρόνο, 8 από τους 18 ασθενείς είχαν ακόμα μια πτώση της τάξης του 90% στα HIV επίπεδα. Σε όλους τους ασθενείς σταμάτησε να μειώνεται η ποσότητα των T-cell. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα συνιστούν ότι αυτά τα εμβόλια μπορεί να αποδειχτούν μια υποσχόμενη στρατηγική για την θεραπεία των ανθρώπων με χρόνια μόλυνση από τον ιό HIV. Παρόλα αυτά όμως, προειδοποιούν ότι η μελέτη τους είναι απλώς απόδειξη κάποιων αρχών.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιοι ασθενείς τα πάνε καλύτερα με το εμβόλιο, παρόλο που υπάρχει απόδειψη ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται όσο πιο γρήγορα είανι δυνατόν μετά την μόλυνση από τον ιό HIV. Μόνο με τα αποτελέσματα των συγκρίσεων σε συνθήκες νοσοκομείου των ασθενών που πήραν το εμβόλιο με ασθενείς που δεν πήραν μπορούν να δείξουν αν το εμβόλιο αυτό είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Παρόμοιες προσεγγίσεις εξερευνούνται για την θεραπεία του καρκίνου και μακροχρόνιων ιικών μολύνσεων όπως την ηπατίτιδα C.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού