8 σημάδια ότι μπορεί να πάσχετε από στυτική δυσλειτουργία

Category: Sex
8 σημάδια στυτικής δυσλειτουργίας

Αν ποτέ δεν είχατε πρόβλημα στύσης ή πρόβλημα διατήρησης της στύσης μέχρι να ικανοποιηθείτε εσείς και η-ο

σύντροφός σας, ή ακόμη και αν το πέος σας συμπεριφέρεται σήμερα μια χαρά, μπορεί να υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Ακόμα και αν έχετε στύση χωρίς κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει πως η στυτική δυσλειτουργία δεν θα σας χτυπήσει την πόρτα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι σας και η στυτική δυσλειτουργία ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

“Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, οι περισσότεροι άνδρες θα βιώσουν ΣΔ κάποια στιγμή στην ζωή τους. Στην πραγματικότητα, το 70 τοις εκατό των ανδρών θα επηρεαστεί μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν 70 ετών, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Οι άντρες συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το θέμα με τον γιατρό τους, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κρύβουν τα προβλήματά τους, λέει ο ουρολόγος Dr. Jamin Brahmbhatt”.

Τα προβλήματα του πέους γενικά δεν ξεπροβάλλουν από το πουθενά, όμως. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά αν μιλάμε για σωματική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας και όχι για ψυχική, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να χρησιμεύσουν ως προάγγελος ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα.

Μερικές φορές, ένα μικρό πρόβλημα στύσης μπορεί να αποδειχθεί σημαντικότερο για την ερωτική ζωή σας. Θα μπορούσε επίσης να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι έχετε ένα άλλο, πιο σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσετε, εξηγεί ο S. Adam Ramin, M.D., ιατρικός διευθυντής του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες.

Σε κάθε περίπτωση, κανένα πρόβλημα του πέους δεν πρέπει να αγνοείται και υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι μπορεί επίσης να υποδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική Δυσλειτουργία Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματα ΣΔ δεν είναι δύσκολο να τα παραβλέψετε. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να εμφανισθούν περιλαμβάνουν δυσκολίες στην επίτευξη ή/και τη διατήρηση της στύσης, καθώς και μειωμένη λίμπιντο. Εάν τα αντιμετωπίζετε τακτικά (ή έστω και περιστασιακά), μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Διαβάστε επίσης : Στυτική δυσλειτουργία θεραπείες

Ακολουθούν οκτώ απροσδόκητα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία στην πορεία και τι πρέπει να κάνετε αν τα παρατηρήσετε.

Πρωινή Στύση

Οι νυχτερινές και πρωινές στύσεις δεν έχουν καμία σχέση με το αίσθημα διέγερσης: Συμβαίνουν επειδή ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει λιγότερη νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη που εμποδίζει τις στύσεις να συμβαίνουν ασταμάτητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η συχνή πρωινή στύση είναι μια καλή ένδειξη, καθώς δείχνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν τη ροή του αίματος στο πέος σας είναι υγιή, λέει ο Dr. Ramin.

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ξυπνάτε με στύση λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυτά τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος στο πέος σας για να γίνει στύση, λέει ο Δρ Ramin.

Το ίδιο πρόβλημα που εμποδίζει την πρωινή σας στύση μπορεί τελικά να εμφανιστεί στην κρεβατοκάμαρα, όταν πραγματικά προσπαθείτε να έχετε στύση. Τώρα, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για τις πρωινές στύσεις για να καταλάβετε πότε έχετε ή δεν έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει αν έχετε κάποια υπόνοια απλά να την συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Δεν σκέφτεστε το σεξ όσο παλιά

Αν τα πράγματα που συνήθως σας “ανάβουν” δεν λειτουργούν πια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα επίπεδα τεστοστερόνης σας να είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό.

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική σας ορμή, εξηγεί ο ουρολόγος και ειδικός στο σεξ David Shusterman, M.D. με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Μαζί με την έλλειψη “πονηρών σκέψεων”, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποια άλλα σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης, όπως κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση, δυσκολία στην οικοδόμηση μυών ή ακόμη και ανάπτυξη ευερέθιστου εντέρου. Η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση στο πρόβλημα, καθώς μερικές φορές ο τρόπος ζωής σας μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό σας.

Η χοληστερόλη και η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της ετήσιας ιατρικής σας εξέτασης μπορεί να υποδηλώνουν ότι η στύση σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δύο από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Υψηλή ολική χοληστερόλη είναι οτιδήποτε 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο (mg/dL) ή υψηλότερο, και οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές μόλις μείωσαν το όριο για την υψηλή αρτηριακή πίεση στα 130/80 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm Hg) ή υψηλότερα. Μία μέτρηση υψηλής αρτηριακής πίεσης πιθανώς δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Αλλά περισσότερες από δύο έως τρεις αυξημένες μετρήσεις με την πάροδο του χρόνου πιθανόν να σημαίνουν ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τόσο η υψηλή χοληστερόλη όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτό δυσκολεύει τα αγγεία να επεκταθούν ώστε να μπορεί να ρέει περισσότερο αίμα στο πέος σας, λέει ο Δρ Ramin.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εμποδίζει την στύση να είναι τόσο σκληρή όσο απαιτείται να είναι. Εάν τα αγγεία δεν μπορούν να διασταλούν, δεν θα υπάρχει αρκετή ροή αίματος για να προκληθεί στύση.

Ξεκινήσατε μια νέα συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή

Τα αντικαταθλιπτικά όπως τα SSRIs (όπως το Prozac ή το Paxil) και τα SNRIs (όπως το Effexa XR και το Cymbalta) δυσκολεύουν τις ορμόνες και τα χημικά σήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε διεγερμένοι, όπως η νορεπινεφρίνη, να φτάσουν στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Δρ Ramin. Και αυτή η μειωμένη λίμπιντο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη στύση. Συνήθως, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη των φαρμάκων.

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, λειτουργούν για να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό είναι καλό για τη γενική σας υγεία, αλλά μπορεί να είναι κακό για τη σεξουαλική σας ζωή. Χαμηλότερη πίεση σημαίνει λιγότερη ροή αίματος στις αρτηρίες του πέους σας, πράγμα που μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη στύση.

Τα ούλα σας είναι πρησμένα, ευαίσθητα ή αιμορραγούν εύκολα

Τα ούλα που είναι πρησμένα, επώδυνα ή αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα είναι πιθανά σημάδια ασθένειας των ούλων. Αυτό δεν προκαλεί άμεσα ΣΔ, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στο πέος σας, εξηγεί ο Δρ Σάστερμαν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα σας, η οποία με την σειρά της μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σας δεν λειτουργούν σωστά, θα είναι πιο δύσκολο για το αίμα να ρέει στο πέος σας.

Η στύση σας δεν είναι τόσο σκληρή όσο ήταν – ή δυσκολεύεστε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε την στύση σας.

Εξακολουθείς να έχεις στύση που μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο στο σεξ, αλλά δεν είναι τόσο σκληρή όσο ήταν πιο παλιά. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα γιαυτό καλό θα είναι να παρατηρήτε με μεγάλη προσοχή οποιαδήποτε αλλαγή στη στύση σας. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι το πρώιμο στάδιο του προβλήματος της στύσης.

“Συνήθως πρόκειται για ένα αργό, προοδευτικό πρόβλημα”, λέει ο Δρ Ramin. “Ένας ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ότι οι στύσεις του δεν είναι τόσο σταθερές σε κάποιο βαθμό ή ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τις στύσεις του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο πριν”.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο όριο για το πόσο μαλακή ή σύντομη πρέπει να είναι μια στύση για να πούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πρόκειται απλώς για αλλαγές από το προσωπικό σας πρότυπο, λέει ο Dr. Ramin. Πιθανότατα δεν είναι κάτι σημαντικό αν συμβαίνει μόνο μία φορά. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει συχνά και δεν μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο για τον οποίο θα δυσκολευόσασταν να φθάσετε σε πλήρη στύση (όπως ότι ήσασταν ιδιαίτερα εξαντλημένοι ή αγχωμένοι), αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υποφέρεις στον τομέα του ύπνου

Ανεξάρτητα από το τι σας κλέβει τον ύπνο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον τομέα της στύσης. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου όπου η αναπνοή σας διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχεδόν το 70 % των ανδρών που έχουν υπνική άπνοια έχουν επίσης ΣΔ, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής.
Η στέρηση ύπνου προκαλεί πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο αγχωμένοι ή ανήσυχοι, εξηγεί ο Δρ Σούστερμαν. Και όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να σκοτώσουν τη λίμπιντό σας και να καταστήσουν δυσκολότερη τη στύση.

Έχετε νεφρική νόσο

Τα παιδιά με νεφρική νόσο μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα στη διατήρηση της στύσης. Αυτό συμβαίνει επειδή ιατρικές καταστάσεις όπως αυτές επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα ορμονών, την κυκλοφορία του αίματος και την ενέργεια, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Κάποιοι άντρες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ εξαιτίας των συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι παθήσεις.

Ωστόσο, οι άνδρες μπορεί να ανακτήσουν το ενδιαφέρον τους με την πάροδο του χρόνου, καθώς αντιμετωπίζουν τα αρχικά νεφρικά προβλήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνδρες με προβλήματα στα νεφρά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ΣΔ. Η λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η επικοινωνία με το γιατρό σας και η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες να διατηρήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε προβλήματα στύσης

Θα πρέπει να μιλήσετε με τον προσωπικό γιατρό σας τη στιγμή που οι στύσεις σας αρχίζουν να φαίνονται ασυνήθιστες, συνιστά ο Δρ Ramin.

Μερικές φορές η λύση μπορεί να είναι απλή, όπως η προσαρμογή των φαρμάκων σας αν παίρνετε συνταγές που επηρεάζουν την ικανότητά σας να έχετε στύση. Εάν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα προέρχεται από κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, η διάγνωση και η αντιμετώπισή του μπορεί να είναι το κλειδί για να επανέλθει η στύση σας στο φυσιολογικό. Αυτό περιλαμβάνει εξετάσεις για την μέτρηση πραγμάτων όπως η αρτηριακή σας πίεση, η χοληστερόλη ή τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Όπως και να έχει, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσφέρει βραχυπρόθεσμη βοήθεια για να μην καταρρεύσει η σεξουαλική σας ζωή, όπως η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου ΣΔ όπως το Cialis, το Viagra ή το Levitra. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε και φυτικά χάπια όπως είναι το Vigrax και το Potencialex.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού