Οι άντρες έχουμε εμμονή με το χρήμα

Category: General

Μεγάλωσες κι εσύ ακούγοντας ότι ο χρόνος είναι χρήμα, καταλήγοντας όμως κι εσύ να ξοδεύεις όλο σου το χρόνο για το χρήμα. Οι άντρες έχουμε εμμονή με το χρήμα -πολύ περισσότερο από τις γυναίκες- και συχνά μπλοκάρουμε το μυαλό μας με οικονομικούς γρίφους.

Η Susan Galvan, διευθύντρια του ινστιτούτου Kinder Institute of Life Planning, εταιρεία οικονομικού σχεδιασμού, έχει φιλοσοφήσει το θέμα, παρατηρώντας τόσα χρόνια με απορία τα αγχωμένα αρσενικά. «Αντί να ζεις πιστεύοντας ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, ξεκαθάρισε μέσα σου τι ακριβώς είναι εκείνο που θα σε έκανε ευτυχισμένο και μετά υπολόγισε πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να το καταφέρεις». Εκεί έχει καταλήξει η Susan και αν κρίνουμε από την καριέρα της, μάλλον πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά. Αναγνώρισε τον εαυτό σου στις παρακάτω γκρίνιες και δράσε ανάλογα.

Δεν βγάζω αρκετά…

Join the club, φίλε. Κι εμείς τσακωνόμαστε με τις τσέπες μας στο τέλος κάθε μήνα. Συμφωνούμε όμως με τη Susan όταν λέει: «Είναι καλύτερο να έχεις μια στρατηγική αποταμιεύω-ξοδεύω σε σχέση πάντα με αυτό που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου. Οταν επικεντρώνεις πάνω στα λεφτά, ποτέ δεν θα βρεις ικανοποίηση. Το χρήμα είναι το εργαλείο, όχι ο στόχος».

m_money-9778184Το χαρτοφυλάκιό μου αδυνατίζει συνεχώς… Ο μέσος ετήσιος όρος κέρδους από μερίσματα είναι 10%. Αν φτάσεις αυτό το ποσοστό, είσαι μια χαρά. Οπως λέει ο John Greaney, δημιουργός του retireearlyhomepage.com: «Οσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν οι άνθρωποι για να μανατζάρουν τα λεφτά τους τόσο μικρότερο κέρδος έχουν». Αν βιάζεσαι να διαφωνήσεις μαζί του, μάθε ότι ο συγκεκριμένος τύπος συνταξιοδοτήθηκε στα 38 του. Τώρα που σου έφυγε το χαμόγελο, μάθε επίσης ότι η μέθοδός του ήταν να επενδύει μεγάλο μέρος του ετήσιου εισοδήματός του σε κλασικές μετοχές και να αφήνει το χρόνο να περνάει χωρίς να βιάζεται να πουλήσει. Σύμφωνα με την Galvan, οι περισσότεροι επενδύουν το 1% ή 2% του καθαρού ή ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματός τους. Το ιδανικό όμως είναι ένα ποσοστό 10%, για να δεις το χαρτοφυλάκιό σου να φουσκώνει πάλι.

Δεν μπορώ να μαζέψω…

Οι τρεις καφέδες την ημέρα, τα διόδια στην Αττική Οδό, τα delivery, τα επαγγελματικά δείπνα, οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου έχουν κάνει την τσέπη σου τρύπια. «Μην ξεχνάς ότι για να αποταμιεύσεις, θα πρέπει να ξεχάσεις για λίγο τι σημαίνει απόλαυση. Για παράδειγμα, δες το αυτοκίνητο σου σαν ένα απλό μεταφορικό μέσο, που δεν χρειάζεται να είναι παλάτι σε ρόδες», λέει η Galvan.

Εχω τύψεις όταν ψωνίζω…

Ο Charles Walters, οικονομικός σύμβουλος, αναλύει τις τύψεις μας λέγοντας: «Τις τύψεις για τα ψώνια τις νιώθουμε επειδή δεν είμαστε ρομπότ να κάνουμε τα πάντα προγραμματισμένα. Υπάρχει και ο αυθορμητισμός και η επιθυμία της στιγμής. Αντιμετώπισε αυτές τις τύψεις σαν κάτι αναμενόμενο. Επειδή ξόδεψες λεφτά -σε μια στιγμή αγοραστικής μανίας- δεν σημαίνει ότι ήταν απαραίτητα λάθος».

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού