Για να κερδίσεις σε ένα debate κάνε όπως οι πολιτικοί. Θόλωσε τα νερά και χτύπα κάτω από τη μέση.

Category: General

Οι λέξεις πονάνε. Και πονάνε πολύ όταν σε φέρνουν σε εκείνη την καταραμένη θέση, που δεν μπορείς να φέρεις αντίλογο. Τότε που οι δικές σου λέξεις-θέσεις, ντροπιασμένες εξατμίζονται απλώς στον αέρα. Αν έχεις βαρεθεί όλα αυτά τα λεκτικά Βατερλό και θέλεις να πάρεις το αίμα σου πίσω, διάβασε εδώ μερικές από τις πιο ποταπές μεθόδους, που θα σε κάνουν να έχεις εσύ τον τελευταίο λόγο. Και τον πρώτο. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Να έχεις εσύ τον τελευταίο λόγο. Να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Με κάθε μέσο.

Οπως όλοι, θέλοντας και μη, έτσι κι εγώ ξεκίνησα το μακρύ ταξίδι των αντιπαραθέσεων με σάκο του μποξ τους γονείς μου. Μία στις δύο κουβέντες που ανταλλάσσαμε ήταν διαφωνία. Και φυσικά εγώ έχανα πάντα. Δεν υπάρχει -ίσως- οικογένεια που να μην έχει το αγκάθι της και στη δική μου αυτό ακριβώς ήμουν. Τώρα που το σκέφτομαι, τότε αντιδρούσα απλώς για την αντίδραση.

Μάλλον αυτό εξηγεί την πεποίθηση που είχα. Οτι έχανα επειδή είχα άδικο. Αυτή η κατάσταση δεν τελείωσε όμως εκεί. Συνεχίστηκε αργότερα με τις γκόμενες και τελειοποιήθηκε με τη γυναίκα μου. Πώς γινόταν κάθε φορά κι έχανα ακόμα και τις φορές που είχα κατάφωρα δίκιο, ακόμη δεν καταλαβαίνω. Δεν ήταν μόνο θέμα αδέξιων χειρισμών, ήταν η όλη μου στάση που χώλαινε.

Τότε πίστευα ότι μια παράλογη συζήτηση, που δεν δείχνει να βγάζει πουθενά, δεν έχει νόημα να κερδηθεί. Αδικος κόπος. Αδικη σκέψη. Τώρα ξέρω ότι όλες οι κόντρες αξίζουν τη νίκη. Στο κάτω κάτω, είναι καλύτερα να κερδίζεις παρά να έχεις δίκιο. Τώρα πιστεύω ότι σκοπός κάθε συζήτησης είναι να στεφθείς εσύ νικητής. Και αν το πετύχεις, αυτομάτως έχεις δίκιο.

Μπαίνοντας όμως στον κόσμο των αντιπαραθέσεων πρέπει να αφήσεις έξω από την πόρτα συναισθηματισμούς και ηθικούς φραγμούς. Γραφικότητες του τύπου «Ηθική δικαίωση» και «Μέσα μου εγώ είμαι νικητής» δεν χωρούν εδώ.

Ενας θρίαμβος μέσω ατράνταχτων επιχειρημάτων δεν έχει μεγαλύτερη αξία από μια νίκη, που θα προέλθει από ένα τρελαμένο βλέμμα (που δεν επιδέχεται και πολλές αμφισβητήσεις), που συνοδεύει μία σφιχτή λαβή γύρω από ένα λαιμό που τρέμει και με τη φράση «Ορίστε, τώρα έχω δίκιο ή δεν έχω;». Αν η πρώτη σου φαίνεται πιο εκλεπτυσμένη, η δεύτερη είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική.

Ολα όμως τα πράγματα είναι θέμα αντίληψης. Αν για σένα αντιπαράθεση σημαίνει απλώς «λογική αλληλουχία επιχειρημάτων με σκοπό να τεκμηριώσεις μια θέση», μάλλον περνάς αρκετές ώρες μόνος στο δωμάτιό σου διαβάζοντας Παπαδιαμάντη.

Διαβάστε Επίσης : Οι άντρες έχουμε εμμονή με το χρήμα

Δημιούργησε σύγχυση

Στον κόσμο των ανδρών, οι συζητήσεις δεν είναι ξιφομαχία του 17ου αιώνα με αυστηρούς και απαράβατους κανόνες. Με μόνη προϋπόθεση (αν και όχι πάντα) ότι δεν θα καταλήξουν όλοι ένα κουβάρι στο πάτωμα, άλλοι κανόνες δεν υπάρχουν. Από τις προεκλογικές συζητήσεις μέχρι την άσκοπη φλυαρία πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι, οι ανδρικές συζητήσεις είναι η αποθέωση του αορίστου.

Εξάλλου, για τους περισσότερους από εμάς, η διαφορά συζήτησης και αντιπαράθεσης είναι θέμα απόστασης του ενός από τον άλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δομή. Υπάρχει, αλλά συνήθως είναι κρυμμένη και τόσο πρωτόγονη όσο το ρέψιμο την ώρα που ο φίλος σου παραθέτει τα επιχειρήματά του. Αυτό που είναι δυσεύρετο, όμως, είναι η λογική. Και είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτείς.

Η σύγχυση και η αοριστία είναι τα καλύτερά σου όπλα. Φρόντισε να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν πιο γενικές λέξεις κι εκφράσεις που σου παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία και κράτα τη βασική σου θέση κρυμμένη στο μισοσκόταδο. Δεν υπάρχει λόγος να είναι ολοφάνερη από την αρχή. Ούτε όμως και κρυφή. Ολα αυτά, φυσικά, αφορούν και γίνονται για να εντυπωσιάσουν ένα ακροατήριο πρόθυμο να εντυπωσιαστεί.

Αυτός είναι ο σκοπός σου. Και η προσδοκία τους. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις κάθε φορά που τελειώνει μια συζήτηση, έτσι αυτάρεσκα που εμφανίζονται όλοι ως νικητές, αφήνοντας ζαλισμένο το ακροατήριο να αποφανθεί για το ποιος τους έπεισε περισσότερο. Εκεί κρύβεται κι ένα παιχνίδι που λίγοι γνωρίζουν. Αυτό των εντυπώσεων και προκαταλήψεων του ακροατηρίου, που αν ξέρεις πώς να το χειριστείς θα τους κάνεις μαριονέτες στα χέρια σου.

Στα πάρτι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάρουν το μέρος του λιγότερο πιωμένου, στη συζήτηση πάνω σε ένα τρακάρισμα θα υποστηρίξουν εκείνον που οδηγούσε το σαραβαλάκι – ασχέτως του ποιος έφταιγε. Τέτοιοι προβλέψιμοι συναισθηματισμοί είναι μία μόνο από τις τεχνικές που μπορείς να εκμεταλλευτείς. Υπάρχουν όμως κι άλλες, ακόμα πιο καμουφλαρισμένες και αποτελεσματικές, που αξίζει να γνωρίζεις ώστε να πείθεις τους πάντες ότι ο γάιδαρος πετάει τελικά, απλώς τις περισσότερες φορές βαριέται.

Αμφισβήτησε το δεδομένο

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος -στην καριέρα των debates που θα κάνεις- ότι θα συναντήσεις πολλούς από αυτούς τους εκνευριστικούς τύπους, οι οποίοι παρουσιάζουν κάθε τους άποψη ως θεϊκό νόμο θεωρώντας την εκ των προτέρων σωστή. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική ξεκινούν από σίγουρη βάση, την οποία εσύ δεν έχεις κανένα λόγο να μη ναρκοθετήσεις.

Δεν έχεις παρά να τους στριμώξεις στον τοίχο και να τους ζητήσεις να σου εξηγήσουν ακριβώς για ποιο λόγο θεωρούν ότι η θέση τους είναι αδιαμφισβήτητη. Το πιθανότερο είναι ότι θα μετανιώσουν που βρέθηκαν στην ίδια παρέα μαζί σου.

Διαβάσε Επίσης : Tι κρύβει κάτω από το Χαλάκι

Κατάρριψε το συλλογισμό

Εχεις ακούσει πολλούς. Σίγουρα έχεις κάνει κι εσύ κάποιους. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από λογικούς συνειρμούς μπορεί να δείχνουν λογικά, δεν σημαίνει όμως ότι είναι πάντα. Μην ξεχνάς ότι ένας δυνατός συλλογισμός από τον αντίπαλο μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση και να χάσεις το παιχνίδι προτού καν αρχίσει. Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να συμφωνήσεις στην αρχή της συζήτησης με το δεδομένο που θα προβάλει ο αντίπαλος.

Αν ο αντιπαθητικός ξεκινήσει με τη δήλωση: «Το γάλα το παίρνουμε μόνο από τις αγελάδες», εσύ του απαντάς αμέσως ότι «το γάλα μπορούμε να το πάρουμε και από τις κατσίκες». Αν συνεχίσει λέγοντας ότι «το γάλα το παίρνουμε μόνο από τα ζώα», εσύ θα του κόψεις τη φόρα λέγοντας ότι «το γάλα καρύδας όμως δεν το παίρνουμε από τα ζώα».

Οι πιθανότητες να αντέξει σε αυτό το στενό μαρκάρισμα είναι πολύ λίγες. Μη σε τρομάζει, πάντως, αυτή η αντιπαράθεση. Τις περισσότερες φορές αυτά που θα ακούσεις δεν είναι παρά απλοί συνειρμοί, που είναι εύκολο να καταρριφθούν.

Δώσε νόημα

Ενα κρυφτούλι που παίζεται συχνά είναι σχετικά με το νόημα που κουβαλάει μια έννοια. Υποτίθεται ότι προτού ξεκινήσει μια συζήτηση συμφωνείται εκ των προτέρων το περιεχόμενο που δίνεται σε κάποιες έννοιες. Επειδή όμως αυτό είναι μόνο «στα χαρτιά», εσύ θα το εκμεταλλευτείς για να κινηθείς όπως σε συμφέρει μέσα στο χαοτικό κόσμο των λέξεων.

Εννοιες, όπως Δημοκρατία, Ερωτας, Αγάπη, Καπιταλισμός, Καλό, Κακό, Πλούτος, Ομορφιά, Ασχήμια, χωράνε ένα σύμπαν ερμηνειών, που θα το χειριστείς προς όφελός σου. Για παράδειγμα, οι λέξεις «Αριστερά» και «Δεξιά» μπορεί να αποδειχθούν εξίσου χρήσιμες ως έννοιες για μια πολιτική συζήτηση, για να δώσεις οδηγίες σε κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο και ψάχνει το σπίτι σου, ή για να δηλώσεις ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο στην Αθήνα.

Διαβάσε Επίσης: Η επόμενη μέρα – hangover

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού