Είναι ο όγκος του σπέρματός σας φυσιολογικός;

Category: Sex
Ογκος Σπέρματος
  • Εάν παράγετε λιγότερο από το ένα τρίτο κουταλάκι του γλυκού σπέρματος, μπορεί να έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας.
  • Ο χαμηλός όγκος σπέρματος μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής τεστοστερόνης ή διαβήτη.
  • Ορισμένες από τις αιτίες του χαμηλού όγκου σπέρματος είναι θεραπεύσιμες, οπότε μη φοβηθείτε να αναφέρετε το θέμα στο γιατρό σας.

Φυσικά έχετε μετρήσει το πέος σας, αλλά πιθανώς δεν έχετε κάνει ποτέ τα βήματα για να ποσοτικοποιήσετε πραγματικά πώς συγκρίνονται οι εκσπερματώσεις σας μετά το σεξ με αυτές άλλων ανδρών.

Αλλά και πάλι, μπορεί να σας έχει περάσει από το μυαλό: Είναι η ποσότητα που εκσπερματώνετε φυσιολογική;

Πολλοί άντρες ανησυχούν για το αν ο όγκος της εκσπερμάτισης τους είναι λόγος ανησυχίας, λέει ο Daniel Williams, M.D., αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ουρολογίας και διευθυντής της ανδρικής αναπαραγωγικής ιατρικής και μικροχειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin.

Σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχει αναπτύξει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο φυσιολογικός όγκος σπέρματος κυμαίνεται από 1,5 ml έως 5 ml. Ο όγκος σπέρματος είναι ουσιαστικά η ποσότητα σπέρματος που παράγετε κατά την εκσπερμάτιση.

Ακόμη και αν οι εκρήξεις σας δεν φτάνουν ακριβώς αυτό το σημείο αναφοράς, μπορεί και πάλι να βρίσκεστε σε φυσιολογικά επίπεδα, που δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.  Δεν είναι σαν να μετράτε, αλλά αν παράγετε μόνο 1,5 ml ή λιγότερο από το κολλώδες υλικό, λιγότερο από το ένα τρίτο του κουταλιού του γλυκού, το οποίο δεν είναι πραγματικά πολύ (σκεφτείτε πόσο θα έμοιαζε το κουτάλι με το οποίο ανακατεύετε τον καφέ διαιρεμένο στα τρία) τότε είναι που ίσως χρειάζεστε περαιτέρω αξιολόγηση.

“Επίπεδα κάτω από αυτό, ή μια αξιοσημείωτη αλλαγή, μπορεί να εγείρουν την υποψία ότι ο άνδρας μπορεί να έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που συμβάλλει στον χαμηλό όγκο της εκσπερμάτισης”, λέει ο Δρ Γουίλιαμς.

Αποτελεί σίγουρα πρόβλημα ο χαμηλός όγκος σπέρματος;

Ακριβώς όπως η στυτική λειτουργία μειώνεται με την ηλικία, ο όγκος εκσπερμάτισης ακολουθεί παρόμοια πορεία, λέει ο Δρ Williams.

Στην πραγματικότητα, Ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών παρουσίασαν τη σημαντικότερη μείωση του όγκου και της ποιότητας του σπέρματος.

Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει μια σταδιακή μείωση της ποσότητας που εκσπερματώνετε, ας πούμε, τα τελευταία 5 ή 10 χρόνια, μπορεί να πρόκειται απλώς για μια φυσιολογική, σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση. Και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε δεκαετία της ζωής.

“Σε ορισμένους άνδρες, μπορεί να ξεκινήσει περίπου στην δεκαετία των 20 και 30, αλλά οι περισσότεροι άνδρες μπορεί να μην παρατηρήσουν αλλαγές παρά μόνο αργότερα”, λέει.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι αν παρατηρήσετε μια ξαφνική διαφορά στην ποσότητα της εκσπερμάτισης. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Τι προκαλεί χαμηλό όγκο σπέρματος;

Υπάρχουν διάφορες υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλό όγκο εκσπερμάτισης.

Πιθανώς γνωρίζετε κάτι που ονομάζεται υπογοναδισμός, ο επίσημος όρος για τη χαμηλή τεστοστερόνη. Τα χαμηλά επίπεδα λίμπιντου σε συνδυασμό με την χαμηλή ποσότητα τεστοστερόνης μπορεί να επιφέρει αυτά τα προβλήματα.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε μη ειδικά συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία ή δυσκολία συγκέντρωσης, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ωθήσουν τον γιατρό σας να σας ελέγξει για χαμηλή τεστοστερόνη, λέει ο Δρ Williams. Άλλα ύπουλα σημάδια χαμηλής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν την εξαφάνιση της σεξουαλικής σας ορμής και τη συρρίκνωση του πέους, του όσχεου και των όρχεων σας.

Μια πάθηση που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί, όμως, είναι ο διαβήτης. Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας έχει γίνει ανισόρροπο για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει την επικοινωνία των νευρικών σημάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και εκσπερμάτισης.

Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν μια εκπληκτική κατάσταση που ονομάζεται οπισθοδρομική εκσπερμάτιση, όπου το σπέρμα εκτοξεύεται πίσω στην ουροδόχο κύστη αντί να βγει από την άκρη του πέους.

Άλλα νευρολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλό όγκο σπέρματος με παρόμοιο τρόπο.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μείωση του όγκου των εκσπερματώσεων σας εάν έχετε διευρυμένο προστάτη, λαμβάνετε φάρμακα όπως οι άλφα αναστολείς, που αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα προβλήματα ούρησης, ή εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Αλλά ο όγκος του σπέρματος δεν οφείλεται πάντα σε προβλήματα υγείας. Κάποια φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά ή τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μειώσουν τον όγκο του σπέρματος. Εάν παίρνετε κάποια συνταγή και παρατηρήσετε αλλαγές στον όγκο του σπέρματος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Και οι άντρες με ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να παρατηρήσουν ότι παράγουν λιγότερο σπέρμα όταν κάνουν τακτικό σεξ σε σύγκριση με τις περιόδους που εκσπερματώνουν λιγότερο συχνά.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι ο όγκος του σπέρματός σας έχει μειωθεί;

Το αίσθημα ότι στάζετε ενώ θα έπρεπε να κάνετε ντους μπορεί να φέρει κάθε άντρα σε αμηχανία.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη βραζιλιάνικη μελέτη, οι άνδρες που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ποσότητα της εκσπερμάτισης τους σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε μετρήσεις ψυχολογικής και σχετικής υγείας από τους άνδρες που δεν ανησυχούσαν γι’ αυτήν.

“Ορισμένοι άνδρες ταυτίζονται με τη σεξουαλική τους λειτουργία και αντιλαμβάνονται την εκσπερμάτιση ως ένα είδος δείκτη του ανδρισμού τους, ή ένα σημάδι του ανδρισμού τους”, λέει ο Δρ Γουίλιαμς. “Σε περίπτωση που δουν ότι η σεξουαλική τους λειτουργία έχει μειωθεί αρκετά, αυτό μπορεί να επηρεάσει άλλους τομείς της ζωής τους”.

Επομένως, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνεστε σιωπηλά. Εάν παρατηρήσετε σημαντική μείωση του όγκου της εκσπερμάτισης, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ουρολόγο, ώστε να αξιολογηθεί η εκσπερμάτιση για δυσλειτουργία, λέει ο Δρ Γουίλιαμς.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις για ορισμένες από τις πιθανές αιτίες, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη ή ο διαβήτης. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει επίσης το ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό σας για να διαπιστώσει αν τυχόν παθήσεις ή φάρμακα μπορεί να συμβάλλουν στον χαμηλό όγκο σπέρματος.

Αντιμετώπιση των αιτιών του χαμηλού όγκου σπέρματος

Βρήκατε λοιπόν τον ένοχο για τον χαμηλό όγκο σπέρματος. Το επόμενο βήμα είναι να το φροντίσετε, αν είναι δυνατόν.

Ορισμένες από τις αιτίες του χαμηλού όγκου σπέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Αλλά μπορεί να μην χρειάζεστε πάντα αντικατάσταση τεστοστερόνης για να αλλάξετε το επίπεδό σας.

Η απώλεια βάρους, η άρση βαρών και η μείωση του αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τα επίπεδά σας στο φυσιολογικό. Αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της υγείας του σπέρματος στο σπέρμα σας. Πολλοί άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι ο τρόπος ζωής τους μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός τους (και ότι το ένα τρίτο των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης έχουν προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας, τα οποία συνήθως μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια ενός γιατρού).

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή