Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία
Η ουρολόγος και χειρουργός πυέλου Dr. Rena Malik δημιουργεί εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο κανάλι της στο YouTube που ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απολαύσουν μια ασφαλή και υγιή σεξουαλική ζωή. Σε ένα νέο βίντεο, ασχολείται με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα: την στυτική δυσλειτουργία. Ενώ μπορεί να υπάρχουν διάφορα φυσιολογικά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, η Malik προσθέτει ότι και ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτό το πρόβλημα.
Ξεκινά κατηγοριοποιώντας τους τρεις διαφορετικούς τύπους στύσης: αντανακλαστική, που προκαλείται από σωματική διέγερση, νυχτερινή, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και ψυχογενής, που προκαλείται από μια νοητική εικόνα ή επιθυμία. Όπως εξηγεί η Malik, η νοοτροπία είναι εξίσου σημαντική με τις ορμονικές και νευρολογικές συνιστώσες όταν πρόκειται για την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης.
“Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία να αποκτήσει ή να διατηρήσει κανείς στύση κατά τη διάρκεια του σεξ λόγω ψυχολογικών παραγόντων”, λέει. “Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, το άγχος, θέματα σχέσεων. Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές της ψυχικής υγείας και η στυτική δυσλειτουργία συνδέονται πολύ συχνά”.
Ο Malik παραθέτει μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία είναι δυσανάλογα πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν επίσης καταθλιπτικά συμπτώματα και συναισθηματικό στρες. Όσον αφορά το αν η κατάθλιψη προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία ή το αντίστροφο, λέει ότι μπορεί να συμβαίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις: ένα καταθλιπτικό άτομο μπορεί να έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή και να δυσκολεύεται να συνδεθεί με τον σύντροφό του, ή κάποιος με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να καταλήξει να αισθάνεται κατάθλιψη ως αποτέλεσμα του αντίκτυπού της στη σεξουαλική του ζωή.
Εάν η στυτική δυσλειτουργία έχει γίνει ένα ξαφνικό, πρόσφατο πρόβλημα, αυτό είναι επίσης μια ένδειξη ότι η αιτία μπορεί να είναι ψυχολογική, προσθέτει ο Malik. “Ενώ οι άνθρωποι που έχουν ιατρικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας, συνήθως εμφανίζεται πιο σταδιακά”.
Μια κοινή πορεία θεραπείας για την ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία επικεντρώνεται στην κατανόηση, τη διαχείριση και την αναδιαμόρφωση των προσδοκιών του ατόμου για τη σεξουαλική επαφή. Μια άλλη επιλογή είναι η σεξουαλική θεραπεία με ασκήσεις αισθητικής εστίασης, οι οποίες εστιάζουν στην απόλαυση του αγγίγματος εκτός της προσδοκίας του σεξ. Και τέλος, εάν η ΣΔ προκαλείται από ψυχική διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης, η Malik εξηγεί ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία η ψυχιατρική θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις.