Ζωή-ποδήλατο

Category: Best Life

Πέντε απλές, αλλά σημαντικές, συμβουλές για την ασφάλεια και την άνεσή σου στο δρόμο.

Stay Cool
Η ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός σου και το νερό ο καλύτερος σύμμαχός σου όταν κάθεσαι στη σέλα. Χρησιμοποίησε το ειδικό υδροδοχείο, που στερεώνει στο σκελετό του ποδηλάτου, για να έχεις εύκολη πρόσβαση. Φόρα ελαφριά βαμβακερά ρούχα, που να απορροφούν τον ιδρώτα, καπέλο ή ποδηλατικό κράνος. Αν ο ήλιος είναι πολύ καυτός, μην ξεχάσεις το αντηλιακό. 

Κάτσε καλά
Ο τρόπος που κάθεσαι είναι πολύ σημαντικός και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πιασίματα και κράμπες. Η σέλα πρέπει να βρίσκεται τοποθετημένη στο σωστό ύψος, ώστε η γωνία που θα σχηματίζεται μεταξύ ισχίου και κορμού να μην ξεπερνά τις 90 μοίρες. Αντιστοίχως, το τιμόνι θα πρέπει να έχει την κατάλληλη κλίση, ώστε το σώμα σου να έχει κλίση 45 μοιρών προς τα εμπρός. 

Τα μάτια σου δεκατέσσερα
Μάθε να διαβάζεις το δρόμο και να παρατηρείς τα πάντα που συμβαίνουν γύρω σου. Μην κοιτάζεις μόνο μπροστά. Προσπάθησε να προβλέψεις τις κινήσεις των άλλων, όπως το αυτοκίνητο που θα πεταχτεί από ένα στενό ή έναν πεζό που θα διασχίσει τρέχοντας το δρόμο. Παράμεινε ψύχραιμος και κάνε σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις.

Στρίψε με νόημα
Χρησιμοποίησε το χέρι σου ως φλας. Αναλόγως με τη στροφή, διατήρησε το ένα χέρι σου σταθερό στο τιμόνι κι έκτεινε το άλλο παράλληλα με το έδαφος, τουλάχιστον για 7-10 δευτερόλεπτα πριν στρίψεις. Οταν έχεις δώσει σήμα, μην αλλάξεις γνώμη την τελευταία στιγμή, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εκνευρίσεις αυτούς που ακολουθούν. Να θυμάσαι πάντα ότι η νευρική οδήγηση και η απροειδοποίητη αλλαγή πορείας είναι επικίνδυνες. 

Η ζωή τραβά την ανηφόρα 
Ανηφόρες δεν υπάρχουν μόνο στη ζωή αλλά και στο δρόμο και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση από τον ποδηλάτη, γνωστή και ως ορθοπεταλιά. Πιάσε σφικτά το τιμόνι από τις μανέτες -κάτι που θα σου δώσει καλύτερη ισορροπία- και ανασήκωσε το σώμα σου από τη σέλα. Κάνε πετάλι με μεγαλύτερη ώθηση απ’ ό,τι συνήθως και σκύψε ελαφρώς για να αποκτήσεις χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Διάλεξε αγώνισμα και πίστα
Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά αγωνίσματα, που θα βάλουν σε δοκιμασία το σώμα και το πνεύμα σου

1. Ποδηλασία δρόμου
Αν έχεις στο μυαλό σου τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, γνωρίζεις το συγκεκριμένο ολυμπιακό αγώνισμα. Διεξάγεται σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο με αγωνιστικά ποδήλατα. Διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες και αποτελεί αγαπημένο άθλημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

2. Ορεινή ποδηλασία
Πάρε τα όρη και τα άγρια βουνά, αρκεί το ποδήλατό σου να είναι mountain bike. Το συγκεκριμένο αγώνισμα διεξάγεται εκτός δρόμου, συνήθως σε χωμάτινο τερέν, και απαιτεί εμπειρία  και τεχνική κατάρτιση από τον ποδηλάτη. Εδώ χρησιμοποιούνται ποδήλατα, τύπου mountain bike, που είναι εξοπλισμένα με φαρδιά λάστιχα.

3. Ποδηλασία πίστας 
Η ποδηλασία πίστας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές άθλημα. Διεξάγεται σε κλειστά ποδηλατοδρόμια και περιλαμβάνει αγωνίσματα μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων αποστάσεων. Βασικά χαρακτηριστικά για τη νίκη είναι η ταχύτητα, η αντοχή και η τακτική που θα χρησιμοποιήσουν οι ποδηλάτες.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού