Ερωτήσεις-παγίδες και τι να απαντήσεις

Category: Best Life
interview gia douleia

Interview για δουλειά

Δεν είναι όλοι τους περίεργοι. Αν όμως είσαι από τους «τυχερούς» που ο υποψήφιος εργοδότης σου έχει απωθημένα εισαγγελέα, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για κάποιες από τις ερωτήσεις που τους αρέσει να κάνουν στις μέρες μας.

Πες μου μία ιστορία

Προτού ξεκινήσεις να του διηγείσαι την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» μάθε τι ακριβώς θέλει να ακούσει. Μην διστάσεις να τον ρωτήσεις. Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες δείχνεις ότι προετοιμάζεσαι επαρκώς πριν αναλάβεις ένα νέο project και ότι δεν πρόκειται να αναλώσεις τον χρόνο σου (και τον χρόνο και το χρήμα της εταιρίας) πελαγοδρομώντας.
Ο σωστός επαγγελματίας ακολουθεί από την αρχή ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Μόλις καταλάβεις τι περιμένει, περίπου, να ακούσει φτιάξε τη δική σου –σύντομη-   εκδοχή τοποθετώντας την χρονικά σε μια περίοδο που είχες κατορθώσει κάτι σημαντικό.

Εννοείται ότι πρέπει να «διαφημίσεις» τον εαυτό σου μέσα από την ιστορία. Να έχεις πάντοτε στο μυαλό σου ότι ουσιαστικά αυτό που σε ρωτούν είναι: «τι δεν ξέρω για εσένα που θα έπρεπε να ξέρω;» ή «ποιες ικανότητες διαθέτεις που σε κάνουν ιδανικό για αυτή την δουλειά;»

Πες μου ένα ελάττωμα σου

Δεν είναι μόνο οι περίεργες ερωτήσεις που μπορούν να σε παραπλανήσουν, αλλά και οι κλασικές.
Το επίσης όμως κλασσικό κόλπο είναι να μεταμορφώσεις «δημιουργικά» ένα αρνητικό στοιχείο σε θετικό. Όπως, για παράδειγμα, ότι έχεις «εμμονή»» με τις προθεσμίες ή ότι είσαι μονίμως πάνω από το κεφάλι των υφισταμένων σου μέχρι να βεβαιωθείς ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες σου, «ελάττωμα» που σε κρατά μερικές φορές ως αργά στο γραφείο. Τέτοιος παλιοχαρακτήρας…

Τι γνώμη έχεις για το προηγούμενο αφεντικό σου;

Εδώ θέλει προσοχή. Να είσαι λιγόλογος και περιληπτικός. Αυτό που περιμένει από εσένα, και αυτό που θα του δείξεις, είναι ότι σέβεσαι την εξουσία και διαθέτεις την ικανότητα να συνεργάζεσαι αρμονικά με τους ανωτέρους σου.

Θα μπορούσες να συνεργαστείς με κάποιον που έχει ισχυρή προσωπικότητα;

Απάντησε. Αμέσως μετά όμως ρώτησε τον με την σειρά σου για ποιο λόγο σου έκανε την συγκεκριμένη ερώτηση.
Αν πρόκειται να δουλεύεις με έναν τρελό, καλύτερα αυτή η συνέντευξη να τελειώσει εδώ και τώρα.

Μίλησε μου λίγο για εσένα

Όχι, δεν το εννοεί όπως μία γυναίκα που σε φλερτάρει σε πάρτι ούτε όπως οι ψυχολόγοι. Να είσαι πάντοτε προετοιμασμένος για αυτή την ερώτηση. Απάντησε εν συντομία. Επίσης ρώτησε τι ακριβώς θα ήθελε να ακούσει. Για τις σπουδές σου; Για την επαγγελματική σου εμπειρία;

Καλό θα ήταν να δέσεις στην απάντησή σου και κάποια σχόλια για τα θετικά χαρακτηριστικά σου, όπως «συνεργάζομαι πολύ καλά με τους άλλους», «η οργανωτικότητά μου οδηγεί συνήθως στην ανάθεση της ηγεσίας των projects

σε εμένα». Αν διαθέτεις επικοινωνιακό χάρισμα τόνισε το και εξήγησε με ποιο τρόπο αυτό σε έχει βοηθήσει στην καριέρα σου μέχρι σήμερα.

Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσο δύσκολη ερώτηση. Στην ουσία το μόνο που θέλει είναι να ακούσει κάτι καλό για εσένα.

Πώς σου φάνηκε αυτή η συνέντευξη;

Ακόμη και αν σου φαίνεται πολύ ελκυστική η ιδέα να τον πετάξεις από το παράθυρο, καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν σε συμφέρει να το δείξεις.

Μπορείς απλά να απαντήσεις ότι ήταν μία δύσκολη συνέντευξη (αν όντως ήταν) και ότι από την πλευρά σου εύχεσαι να έχεις δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να διευκολύνεις την όποια απόφασή του. Μπορείς χαριτολογώντας να ρωτήσεις  και εσύ με την σειρά σου «πώς σας φαίνομαι εγώ ως υποψήφιος;».

Να είσαι όμως προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να μην φύγεις και τόσο χαμογελαστός…

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού