Λευκό ή κόκκινο; Πρέπει να πάρει αέρα ή να το πιω αμέσως; Εισαγωγικό μάθημα στην κουλτούρα του κρασιού. Tα βασικά είναι εύκολα. Οι λεπτομέρειες όμως; Μην το βάζεις κάτω. Διάβασε παρακάτω και ο κόσμος του κρασιού θα είναι όλος δικός σου.
Εχε εμπιστοσύνη στη γεύση σου
Οι ειδήμονες του κρασιού αναλύουν εις βάθος τις ιδιαιτερότητες και συχνά παραβλέπουν τα συνηθισμένα κρασιά, που αρέσουν σε συνηθισμένους ανθρώπους. Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι που σου αρέσει σημείωσε τον παραγωγό, το όνομα του κρασιού και την ποικιλία. Τα πιο ουδέτερα κρασιά είναι το λευκό ξηρό και το φρουτώδες κόκκινο.
Ασε τους άλλους να αποφασίσουν για σένα
Οταν βρεθείς σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο δοκίμασε το κρασί χύμα, συνήθως είναι καλό, αφού το εμπιστεύονται οι καταστηματάρχες. Μπορείς ακόμα να ρωτήσεις το σερβιτόρο τι προτείνει αυτός.
Θέλει και κοινή λογική
Για παράδειγμα, τα έντονα κρασιά συνοδεύουν εξίσου έντονα φαγητά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Συνδυασμοί που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
ΦΑΓΗΤΟ: Κόκκινο κρέας και πικάντικα πιάτα. ΚΡΑΣΙ: Ελληνική ποικιλία: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο. Ξένη ποικιλία: Chianti, Γαλλικό Bordeaux.
ΦΑΓΗΤΟ:Ψάρι και κοτόπουλο. ΚΡΑΣΙ: Ελληνική ποικιλία: Σαββατιανό. Ξένη ποικιλία: Chardonnay Καλιφόρνιας.
ΦΑΓΗΤΟ: Θαλασσινά. ΚΡΑΣΙ: Ελληνική ποικιλία: Μοσχοφίλερο. Ξένη ποικιλία: Chardonnay.
ΦΑΓΗΤΟ: Ζυμαρικά. ΚΡΑΣΙ: Ελληνική ποικιλία: Αθήρι. Ξένη ποικιλία: Sauvignon Blanc.
ΦΑΓΗΤΟ: Γλυκά. ΚΡΑΣΙ: Ελληνική ποικιλία: Μαυροδάφνη. Ξένη ποικιλία: Port.
Το σωστό κρασί για την περίσταση
Διαλέγοντας το κατάλληλο κρασί για την κατάλληλη περίσταση έχεις πιο πολλές πιθανότητες να μετατρέψεις μια απλή εμπειρία σε ένα αξέχαστο γεγονός. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας μπορείς να διαλέξεις κρασί σύμφωνα με την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις.
* Ρομαντική: Για το πρώτο ραντεβού ή μια ξεχωριστή επέτειο, το κρασί είναι το ιδανικό εργαλείο για να πετύχετε τους σκοπούς σας. Ενα μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί θα σας φέρει πιο κοντά.
* Κυριλέ: Θες να εντυπωσιάσεις τους δικούς της ή να κάνεις το καλύτερο δώρο σε μια επίσκεψη; Τότε η μόνη επιλογή είναι μια παγωμένη σαμπάνια.
* Επαγγελματική: Το μυστικό της επιτυχίας βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην επιλογή του κρασιού. Αν θες να κλείσεις τη συμφωνία και να κερδίσεις το δύσκολο πελάτη, τότε θα το πετύχεις με ένα ελαφρύ business lunch, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ξηρό λευκό κρασί.
* Γιορταστική: Η παρουσία κρασιού σε οποιαδήποτε περίσταση μετατρέπει την ατμόσφαιρα σε γιορταστική. Εδώ δεν έχει σημασία τι κρασί θα διαλέξεις, αρκεί να συνοδευτεί από καλή διάθεση.
Μην ξοδεύεσαι
Τις περισσότερες φορές η παρέα και η ατμόσφαιρα επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την απόλαυση, που θα σου προσφέρει ένα ποτήρι κρασί, παρά τα λεφτά που έχεις ξοδέψει.
Διάλεξε το σωστό ποτήρι
Δεν φτάνει μόνο να ξέρεις να διαλέγεις κρασί, αλλά πρέπει να ξέρεις να διαλέγεις και το σωστό ποτήρι για το συγκεκριμένο κρασί. Αρκεί να θυμάσαι τρία σχήματα…
* Τουλίπα: Το ιδανικό ποτήρι για το λευκό κρασί.
* Στρογγυλό: Το ποτήρι για το κόκκινο κρασί είναι πιο μεγάλο και πιο στρογγυλό, έτσι ώστε να έρθει το κρασί σε επαφή με τον αέρα και να απελευθερωθεί το άρωμά του. Συμβουλή: Εάν δεν έχεις ποτήρια για κόκκινο κρασί μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά για το λευκό κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση το αντίστροφο.
* Ψηλό και Λεπτό: Τα ποτήρια αυτά είναι ιδανικά για το αφρώδες κρασί και τη σαμπάνια και βοηθούν να «βγει» το λεπτό τους άρωμα. Συμβουλή: Μην ξεχνάς να κρατάς το ποτήρι πάντα από το λαιμό, ώστε να αποφύγεις την αλλαγή της θερμοκρασίας του κρασιού.
Ούτε ζέστη ούτε κρύο
Η λανθασμένη επιλογή θερμοκρασίας μπορεί να αλλάξει όλη τη γεύση του κρασιού, γι’ αυτό και δεν πρέπει να διστάζεις να το επιστρέψεις αν είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό. Οταν σερβίρεται το κρασί σε υψηλή θερμοκρασία τότε μπορεί να έχει πολύ γλυκιά και όξινη γεύση, ενώ αν σερβιριστεί σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να έχει πολύ πικρή γεύση. Σαν κανόνας, το παλιό και πλούσιο σε γεύση κρασί πρέπει να σερβίρεται πιο «ζεστό», ενώ το νέο και ελαφρύ κρασί πιο κρύο.
* Αφρώδες κρασί και σαμπάνια: Σερβίρονται μεταξύ 5-8 βαθμών Κελσίου και συνήθως το μπουκάλι μένει στον πάγο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.
* Λευκό κρασί: Σερβίρεται κρύο, αλλά όχι αφρώδες, γιατί αυτό μπορεί να κρύψει τη γεύση του. Ιδανική θερμοκρασία είναι 6-12 βαθμοί Κελσίου. Συμβουλή: Ο πιο γρήγορος τρόπος να παγώσεις ένα μπουκάλι κρασί είναι να το βάλεις σε ένα δοχείο με παγάκια, νερό και αλάτι μέχρι το λαιμό του.
* Κόκκινο κρασί: Τα ελαφρύ κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία 10-13 βαθμών Κελσίου, ενώ αν είναι πιο παλιό και «βαρύ» σερβίρεται μεταξύ 13-18 βαθμών Κελσίου.
Η χορογραφία…
Το σερβίρισμα του κρασιού είναι σαν το χορό: πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα…
* Ξετυλίγεις το χαρτί από το πάνω μέρος του μπουκαλιού και βγάζεις το φελλό. Δεν χρειάζεται να τον μυρίσεις. Παρατήρησε αν είναι υγρός – όταν ο φελλός είναι στεγνός σημαίνει ότι έχει εισχωρήσει αέρας στο μπουκάλι κι έχει χαλάσει το κρασί.
* Αφού σκουπίσεις το μπουκάλι ρίχνεις λίγο κρασί στο ποτήρι σου για να απομακρύνεις τυχόν κομμάτια από το φελλό που έχουν πέσει στο κρασί. Αυτό επίσης σου δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσεις το χρώμα, την υφή και τη γεύση του κρασιού.
* Γεμίζεις τα ποτήρια των καλεσμένων σου στα 2/3. Αυτό απελευθερώνει το άρωμα του κρασιού και διευκολύνει την κατανάλωσή του. Συμβουλή: Tα παλιότερα κόκκινα κρασιά βελτιώνονται όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα για 1-2 ώρες. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για τα συνηθισμένα κρασιά. Καλύτερα να το σερβίρεις αμέσως αφού το ανοίξεις. Το κρασί θα έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος.