Τι να τρώτε όταν έχετε γαστρoοισοφαγική παλινδρόμηση

Category: Διατροφή, Υγεία

Το ιατρείο μου είναι γεμάτο με ανθρώπους που υποφέρουν από συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης και αναζητούν τρόπους για να νιώσουν καλύτερα.

Αλλά πολλές από τις “καλύτερες συμβουλές” που έχουν συγκεντρώσει σχετικά με το πώς να ανακουφιστούν από αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει έως και σχεδόν το 28% των Αμερικανών περιλαμβάνουν αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς που όχι μόνο βάζουν ταφόπλακα στον τρόπο ζωής τους- δεν έχουν επίσης πολλά ισχυρά στοιχεία πίσω τους.

Ενώ στην αγορά κυκλοφορούν πλέον μυριάδες φάρμακα για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης -οι δαπάνες στις ΗΠΑ για φάρμακα όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως- πολλοί ασθενείς είτε δεν θέλουν να εξαρτώνται από φάρμακα είτε ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε την παλινδρόμηση, γνωστή και ως ΓΟΠΝ ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα, παλινδρόμηση, ξινή γεύση στο στόμα ή/και δυσφορία στο στήθος. Ο πόνος και η δυσφορία από τη ΓΟΠΝ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και της παραγωγικότητας στην εργασία σας.

Η χρόνια ΓΟΠΝ αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων όπως ο οισοφάγος Barrett (προκαρκινική αλλοίωση του βλεννογόνου του οισοφάγου) και ακόμη και καρκίνου του οισοφάγου. Μπορεί όμως να εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε τι πρέπει και τι δεν χρειάζεται να κάνετε για την αντιμετώπισή της.

Μια κλασική περίπτωση παλινδρόμησης

Για παράδειγμα, ο Σπένσερ, ένας 27χρονος άνδρας που ήρθε σε μένα με καθημερινά συμπτώματα παλινδρόμησης, θυμάται μερικά επεισόδια καούρας όταν ήταν στο κολέγιο- κυρίως μετά από μεγάλες νύχτες με φίλους που έτρωγαν πίτσα και έπιναν μπύρα.

Αυτό δεν του έχει συμβεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα βρίσκει τον εαυτό του να αρπάζει TUMS και φάρμακα χωρίς συνταγή για την καούρα το πρωί. Κατά καιρούς έχει ξυπνήσει από τον ύπνο του με κάψιμο στο στήθος και το λαιμό του.

Έχει μια πολυάσχολη δουλειά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μπορεί να εργάζεται μέχρι αργά και βρίσκεται σε επαγγελματικά δείπνα τουλάχιστον δύο βράδια την εβδομάδα, τα οποία μπορεί να είναι βαριά και να περιλαμβάνουν αλκοόλ.

Άλλες νύχτες, προσπαθεί να πάει στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά και συχνά τρώει αργά, μερικές φορές λίγο πριν τον ύπνο. Έχει ακούσει για τη ΓΟΠΝ και έχει διαβάσει πολλά για το πώς να περιορίσει τα συμπτώματά του.

Τα περισσότερα από τα βιβλία και τα άρθρα έχουν τρομακτικές λίστες με τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής. Λατρεύει τα Starbucks του το πρωί και δεν μπορεί να φανταστεί την αποχή από την κόκκινη σάλτσα και το κρασί.

Οι διατροφικές τροποποιήσεις κάνουν το να έχει μια φυσιολογική ζωή να φαίνεται αδύνατο. Έχει πάρει κατά διαστήματα τα μη συνταγογραφούμενα PPIs, όπως το Prilosec, αλλά μισεί να αισθάνεται σαν “γέρος” που εξαρτάται από φάρμακα.

Ο Spencer θέλει να μάθει -όπως και τόσοι άλλοι ασθενείς μου- τι πρέπει πραγματικά να αποφύγει για να βοηθηθεί με την παλινδρόμηση; Και τι μπορεί να συνεχίσει να τρώει;

Τι μπορεί να μην χρειάζεται να εγκαταλείψετε για να αποφύγετε την παλινδρόμηση

Αρκετά ποτά και τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ, όπως ο καφές, τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή, τα προϊόντα με βάση την ντομάτα και τα τρόφιμα που είναι τηγανητά ή όξινα. Πόσο ισχυρά είναι τα τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με αυτές τις διατροφικές τροποποιήσεις; Για να λέμε την αλήθεια, τα δεδομένα είναι αραιά και αντικρουόμενα στην καλύτερη περίπτωση. Αυτά τα τρόφιμα και ποτά μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα:

Καφές, ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που εξέτασε την επίδραση του καφέ στα επεισόδια καούρας και στη βλάβη του βλεννογόνου του οισοφάγου δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της δραστηριότητας της νόσου. Αυτό ίσχυε τόσο για όσους πίνουν καφέ με χαμηλή όσο και με υψηλή κατανάλωση (>5 φλιτζάνια/ημέρα). Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με κλινικά συμπτώματα ΓΟΠΝ. Μικτά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και με το αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν αύξηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με την κατανάλωση κρασιού ή μπύρας σε σύγκριση με το νερό βρύσης, αλλά άλλες αναφέρουν ακόμη και μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης με την κατανάλωση αλκοόλ.

Όξινα και τηγανητά τρόφιμα. Τα δεδομένα σχετικά με αυτές τις τροφές και τη ΓΟΠΝ είναι εξίσου αδύναμα. Η αποφυγή των όξινων τροφών, όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση τη ντομάτα, καθώς και των τηγανητών τροφών είναι κάτι που λέγεται συχνά, αλλά δεν υπάρχουν πειστικά δεδομένα που να την υποστηρίζουν.

Δεδομένης της έλλειψης πειστικών αποδείξεων ότι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών που προκαλούν την παλινδρόμηση θα περιορίσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, μπορεί να μην είναι απαραίτητη η αυστηρή περιοριστική δίαιτα. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να είστε σε επαφή με το σώμα σας. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πιστεύετε ότι σας προκαλούν παλινδρόμηση, με κάθε τρόπο, αποφύγετε τις. Αλλά αν δεν έχετε εντοπίσει κάποιο εκλυτικό παράγοντα, ίσως δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεστε ένοχοι ή υποχρεωμένοι να ακολουθείτε μια περιορισμένη δίαιτα.

Τι πρέπει να εγκαταλείψετε για να αποφύγετε την παλινδρόμηση

Αν η διακοπή συγκεκριμένων τροφών δεν είναι η απάντηση, υπάρχει κάτι οριστικό που πρέπει να εγκαταλείψετε για να αποτρέψετε τη ΓΟΠ; Ναι, όταν πρόκειται για αυτά:

  1. Το κάπνισμα. Πέρα από τους μυριάδες προφανείς λόγους για να κόψετε το κάπνισμα, η χρήση καπνού ενοχοποιείται για την επιδείνωση της παλινδρόμησης και η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με μειωμένα συμπτώματα παλινδρόμησης. Ο λόγος για το άτμισμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά μείνετε συντονισμένοι.
  2. Τρώτε κοντά στο να ξαπλώσετε. Το φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου πρέπει επίσης να αποφεύγεται ειδικά σε άτομα που παρουσιάζουν νυχτερινή παλινδρόμηση. Προσπαθήστε να μην τρώτε τίποτα τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξαπλώσετε. Η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού κατά 6 έως 10 ίντσες με μπλοκ κάτω από τις κολώνες του κρεβατιού ή η τοποθέτηση μιας σφήνας αφρού κάτω από το στρώμα είναι σίγουρα χρήσιμη. Τα μαξιλάρια δεν είναι αποτελεσματικά και ο ύπνος με την αριστερή πλευρά προς τα κάτω μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα.
  3. Επιπλέον κιλά. Σε άτομα που είναι υπέρβαρα, η επίτευξη έστω και μέτριας απώλειας βάρους έχει επίσης συσχετιστεί με σημαντική μείωση της παλινδρόμησης.
    Όσο για τον Spencer, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μέχρι αργά το βράδυ ήταν ο πραγματικός ένοχος για την παλινδρόμησή του. Η συντονισμένη προσπάθεια να αποφεύγει να πηγαίνει για ύπνο με γεμάτο στομάχι έκανε όλη τη διαφορά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού