Γαστρεντερίτιδα διατροφή

Category: Διατροφή

Όταν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θρέψη σας και να καταπραΰνουν το στομάχι σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παγάκια, διαυγή υγρά και τροφές όπως οι μπανάνες.

Επιστημονικά, η γρίπη του στομάχου είναι γνωστή ως ιογενής γαστρεντερίτιδα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που επηρεάζει το στομάχι και τα έντερά σας.

Ο νοροϊός – ο πιο κοινός ιός της γρίπης του στομάχου – έχει ως αποτέλεσμα 19-21 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης του στομάχου περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και κοιλιακό πόνο.

Εάν έχετε γρίπη του στομάχου, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να βοηθήσουν να ηρεμήσει το στομάχι σας, να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές και να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε ταχύτερα.

Ακολουθούν τρόφιμα και ποτά για όταν έχετε γρίπη του στομάχου.

Παγάκια

Η πιο συχνή επιπλοκή της γρίπης του στομάχου είναι η αφυδάτωση.

Όταν έχετε γρίπη του στομάχου, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του νερού και άλλων υγρών.

Παρόλο που η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας όταν έχετε αυτόν τον ιό, το να πίνετε πάρα πολύ ταυτόχρονα μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία και τον εμετό.

Το πιπίλισμα παγωμένων τσιπς είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσετε, επειδή σας εμποδίζει να καταναλώσετε υγρά πολύ γρήγορα.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συγκρατήσετε τα υγρά και να παραμείνετε καλύτερα ενυδατωμένοι στα αρχικά στάδια της γρίπης του στομάχου.

Διαυγή υγρά

Η διάρροια και ο εμετός είναι τα κύρια συμπτώματα της γρίπης του στομάχου. Μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε αφυδάτωση.

Τα διαυγή υγρά περιέχουν κυρίως νερό, ενώ ορισμένα έχουν και ζάχαρη. Είναι συνήθως πιο εύπεπτα από ποτά όπως ο χυμός πορτοκαλιού και το γάλα, τα οποία δεν θεωρούνται διαυγή υγρά.

Στα διαυγή υγρά περιλαμβάνονται:

 • νερό
 • ζωμός
 • διαλύματα ενυδάτωσης από το στόμα
 • τσάι από βότανα ή τσάι χωρίς καφεΐνη
 • καθαροί χυμοί φρούτων, όπως χυμός μήλου, βατόμουρου και σταφυλιού
 • αθλητικά ποτά
 • νερό καρύδας

Λάβετε υπόψη ότι οι χυμοί φρούτων και τα αθλητικά ποτά μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επομένως είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πίνετε πάρα πολλά από αυτά τα ποτά ταυτόχρονα.

Επίσης, αποφύγετε να τα δίνετε σε βρέφη και μικρά παιδιά χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Ποτά με ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι μια ομάδα ηλεκτρικά φορτισμένων ανόργανων συστατικών που βοηθούν κρίσιμες σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η μυϊκή συστολή.

Η αντικατάσταση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας της γρίπης του στομάχου.

Κατά την πρώτη εμφάνιση διάρροιας και εμέτου, οι επαγγελματίες υγείας συχνά συνιστούν διαλύματα ενυδάτωσης από το στόμα, ειδικά για βρέφη και παιδιά. Αυτά περιέχουν νερό, ζάχαρη και ηλεκτρολύτες σε συγκεκριμένες αναλογίες που χωνεύονται εύκολα.

Τα αθλητικά ποτά είναι μια άλλη επιλογή για την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών, αλλά συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα διαλύματα ενυδάτωσης από το στόμα στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης σε ενήλικες.

Τσάι μέντας

Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης του στομάχου. Στην πραγματικότητα, και μόνο η μυρωδιά της μέντας μπορεί να μειώσει τη ναυτία.

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 26 άτομα που παρουσίασαν ναυτία μετά από χειρουργική επέμβαση, η μυρωδιά του ελαίου μέντας ενώ έκαναν ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ανακούφισε τη ναυτία στο 58% των συμμετεχόντων.

Το τσάι μέντας είναι μια πιθανή πηγή των απαραίτητων υγρών όταν έχετε γρίπη του στομάχου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από τη ναυτία, ένα βασικό σύμπτωμα της γρίπης του στομάχου.

Αν και η έρευνα σχετικά με το τζίντζερ για τη ναυτία από τη γρίπη του στομάχου συγκεκριμένα είναι ελλιπής, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ βοήθησε στη μείωση της ναυτίας που οφείλεται στην εγκυμοσύνη, τη θεραπεία του καρκίνου και τη ναυτία λόγω κίνησης.

Το τζίντζερ διατίθεται φρέσκο, ως μπαχαρικό ή ως συστατικό σε τσάι και καραμέλες.

Συμπυκνωμένες ποσότητες τζίντζερ μπορούν να βρεθούν σε σιρόπια και κάψουλες. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις συμπυκνωμένες πηγές επειδή το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει διάρροια όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις.

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να τρίψετε φρέσκια ρίζα τζίντζερ σε μια σούπα ή να την ετοιμάσετε ως τσάι για να ανακουφιστείτε ενδεχομένως από τη ναυτία αν έχετε γρίπη του στομάχου.

Σούπες με ζωμό

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας συνιστά το ζωμό και τις σούπες με βάση το ζωμό ως πρώτη επιλογή εάν αντιμετωπίζετε διάρροια και μεταβαίνετε ξανά στο φαγητό.

Οι σούπες με βάση το ζωμό έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή νατρίου, ενός ηλεκτρολύτη που μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα με τους συχνούς εμετούς και τη διάρροια.

Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (240 mL) μιας τυπικής σούπας με κοτόπουλο και χυλοπίτες περιέχει περίπου 90% νερό και παρέχει περίπου το 32% της ημερήσιας αξίας (DV) για το νάτριο.

Μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ

Οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και το τοστ αποτελούν τη βάση της δίαιτας BRAT.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν συνήθως αυτές τις άπαχες τροφές για στομαχικές διαταραχές, επειδή είναι ήπιες για το στομάχι σας.

Λάβετε υπόψη σας ότι η δίαιτα BRAT από μόνη της δεν θα παρέχει στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να επιστρέψουν στη συνήθη διατροφή τους που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους μόλις ενυδατωθούν.

Παρ’ όλα αυτά, οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και το τοστ είναι ασφαλείς επιλογές για να ξεκινήσετε όταν έχετε ναυτία από τη γρίπη του στομάχου.

Ξηρά δημητριακά, κράκερς και κουλούρια

Για να αποφύγετε την πρόκληση ναυτίας και εμετού κατά τη διάρκεια της γρίπης του στομάχου, οι ξηρές τροφές όπως τα δημητριακά, τα απλά κράκερ και τα κουλούρια είναι ασφαλείς επιλογές.

Δεδομένου ότι δεν περιέχουν μπαχαρικά, έχουν χαμηλά λιπαρά και φυτικές ίνες, είναι ήπια για το στομάχι σας.

Αποτελούνται επίσης από απλούς υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός σας χωνεύει γρήγορα και εύκολα.

Επιπλέον, αυτά τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι συχνά εμπλουτισμένα με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να πλησιάσετε στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά όσο έχετε γρίπη του στομάχου.

Απλές πατάτες

Τα τρόφιμα, όπως οι απλές, βραστές πατάτες, είναι εξαιρετικές επιλογές όταν έχετε γρίπη του στομάχου.

Οι απλές πατάτες είναι μαλακές, χαμηλές σε λιπαρά και αποτελούνται από εύπεπτο άμυλο. Είναι επίσης φορτωμένες με κάλιο, το οποίο είναι ένας από τους κύριους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον εμετό και τη διάρροια.

Στην πραγματικότητα, μόλις 1 μεσαία πατάτα, ή 167 γραμμάρια (g), παρέχει περίπου το 12% της DV για το κάλιο.

Αποφύγετε την προσθήκη γαρνιτούρας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως βούτυρο και τυρί. Αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.

Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να αρωματίσετε τις πατάτες σας με μια πρέζα αλάτι, επειδή το νάτριο μπορεί να εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια θρεπτική επιλογή όταν έχετε γρίπη του στομάχου.

Όταν παρασκευάζονται με ελάχιστα πρόσθετα λιπαρά, γαλακτοκομικά και μπαχαρικά, τα αυγά είναι εύκολα για το στομάχι σας.

Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 6 γραμμάρια ανά μεγάλο αυγό, και παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αποφύγετε το τηγάνισμα των αυγών σε λάδι, βούτυρο ή λαρδί, καθώς οι υψηλές ποσότητες λίπους μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια σας.

Πουλερικά και κρέας με χαμηλά λιπαρά

Ο οργανισμός σας μπορεί να ανέχεται καλύτερα τα άπαχα πουλερικά και κρέατα από τις επιλογές με πολλά λιπαρά όταν έχετε γρίπη του στομάχου. Οι άπαχες επιλογές περιλαμβάνουν:

 • φέτες κοτόπουλου και γαλοπούλας χωρίς δέρμα, με λευκό κρέας
 • ιδιαίτερα άπαχο κιμά κοτόπουλου, γαλοπούλας και μοσχαρίσιου κρέατος
 • αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά (κρέας για μεσημεριανό γεύμα), όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ζαμπόν
 • εξαιρετικά άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος, όπως το φιλέτο και η μπριζόλα χωρίς λίπος

Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος και προτιμήστε το ψήσιμο στη σχάρα για να διατηρήσετε την περιεκτικότητα σε λίπος σε χαμηλά επίπεδα και να αποφύγετε τη χειροτέρευση των στομαχικών διαταραχών.

Φρούτα

Όταν έχετε γρίπη του στομάχου, η αναπλήρωση των υγρών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Τα ποτά δεν είναι η μόνη επιλογή για ενυδάτωση. Στην πραγματικότητα, πολλά φρούτα αποτελούνται κατά 80-90% από νερό. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό:

 • Καρπούζι
 • φράουλες
 • πεπόνι
 • ροδάκινα

Τα φρούτα παρέχουν επίσης άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο και βιταμίνες Α και C.

Ωστόσο, πολλά ολόκληρα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να τα κάνει δύσκολα στην πέψη. Τα μαγειρεμένα φρούτα, όπως η σάλτσα μήλου, μπορεί να είναι πιο εύκολα ανεκτά.

Τρόφιμα και ποτά προς αποφυγή

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία, τον εμετό, τη διάρροια και άλλα συμπτώματα της γρίπης του στομάχου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποφεύγετε τα ακόλουθα:

Ποτά με καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωση. Ο καφές διεγείρει την πέψη σας και μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πιο δύσπεπτες και μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ναυτία και εμετό.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό σε ορισμένα άτομα.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια, ιδίως στα παιδιά.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Όταν είναι άρρωστοι με γαστρεντερίτιδα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν προβλήματα πέψης της λακτόζης, ενός σακχάρου που περιέχεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η παρενέργεια μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα ή και περισσότερο.

Συμπέρασμα

Όταν έχετε γρίπη του στομάχου, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσετε τα τρόφιμα και τα ποτά.

Τα παγάκια, τα διαυγή υγρά και τα ποτά με ηλεκτρολύτες είναι καλά για να ξεκινήσετε. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες.

Μέχρι να μπορέσετε να ανεχτείτε τη συνήθη διατροφή σας, οι επιλογές όπως οι σούπες, τα επεξεργασμένα δημητριακά και οι απλές πατάτες είναι ασφαλέστερες επιλογές. Τα αυγά, η μη ζαχαρούχα σάλτσα μήλου και τα πουλερικά με χαμηλά λιπαρά μπορεί επίσης να είναι πιο εύπεπτα.

Αφήνοντας τον οργανισμό σας να ξεκουραστεί, παραμένοντας ενυδατωμένος και δοκιμάζοντας κάποια από τα τρόφιμα σε αυτόν τον κατάλογο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε πιο γρήγορα όταν έχετε το στομάχι.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού