9 βότανα που ειναι αντιφλεγμονώδη και μειώνουν το πόνο στο γόνατο

Category: Υγεία

Διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο που μπορεί να επιμένει παρά τις συμβατικές θεραπείες. Οι φυσικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα ήπια συμπτώματα, ιδίως αν τις χρησιμοποιείτε μαζί με άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Ορισμένα βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) ή της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ).

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους και να κατανοήσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους.

Πριν επιλέξετε φυτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα, μιλήστε πρώτα με έναν γιατρό. Ορισμένες επιλογές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα υπάρχοντα φάρμακα.

1. Αλόη

Η αλόη χρησιμοποιείται συνήθως στην εναλλακτική ιατρική. Είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές, όπως:

 • χάπια
 • σκόνη
 • τζελ
 • φύλλα

Ενώ πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αλόη για τη θεραπεία μικρών δερματικών προβλημάτων, όπως το ηλιακό έγκαυμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων.

Τα πιθανά οφέλη:

 • περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • είναι γενικά καλά ανεκτή
 • δεν προκαλεί αρνητικές γαστρεντερικές επιδράσεις των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον πόνο της αρθρίτιδας
 • μπορείτε να την εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα.

Το 2014, ορισμένοι ερευνητές πρότειναν ότι η λήψη αλόης από το στόμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι θεραπείες είναι ευεργετικές.

Η χρήση της αλόης είναι πιθανότατα ασφαλής, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν παρενέργειες όταν τη λαμβάνουν από το στόμα. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη.

2. Μποσγουέλια (Boswellia)

Οι γιατροί της παραδοσιακής και εναλλακτικής ιατρικής μπορούν να χρησιμοποιούν το μποσγουέλια, που ονομάζεται επίσης λιβάνι, για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Προέρχεται από τον κορμό του δέντρου βοσβελία, το οποίο είναι αυτοφυές στην Ινδία.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019, το μποσβελιλικό οξύ φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση που θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, βρογχικό άσθμα, ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Αποτελέσματα από δοκιμές που αφορούσαν ανθρώπους έχουν υποδείξει ότι οι κάψουλες λιβανιού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του πόνου και της δυσκαμψίας λόγω οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, πρόκειται για μικρές μελέτες. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Δόσεις έως 1 γραμμάριο μποσγουέλια την ημέρα φαίνονται ασφαλείς, αλλά οι υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν το ήπαρ. Διατίθεται σε μορφή δισκίων και τοπικών κρεμών.

3. Νύχι γάτας

Η Uncaria Tomentosa ή αλλιώς γνωστή ως το νύχι της γάτας είναι ένα άλλο αντιφλεγμονώδες βότανο που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην αρθρίτιδα. Προέρχεται από το φλοιό και τη ρίζα μιας τροπικής αμπέλου που φύεται στη νότια και κεντρική Αμερική.

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν παραδοσιακά ως αντιφλεγμονώδες και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, καταστέλλει τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων, όπως και πολλά συμβατικά φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια μικρή, παλαιότερη μελέτη του 2002 αναφέρει πως το νύχι της γάτας αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη μείωση του πρηξίματος των αρθρώσεων κατά πάνω από 50% σε 40 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ωστόσο, οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ναυτία και ζάλη
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • πονοκέφαλο

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο εάν:

 • χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά
 • παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • έχετε φυματίωση

Ορισμένες μικρές μελέτες έχουν εξετάσει το νύχι της γάτας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα , αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

4. Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι ένα εύκολα διαθέσιμο φάρμακο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Τα εκχυλίσματα των φύλλων ευκαλύπτου εμφανίζονται σε τοπικές θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου της αρθρίτιδας.

Τα φύλλα του φυτού περιέχουν τανίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν θερμικά μαξιλάρια για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα.

Τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πάντα αραιώνετε ένα αιθέριο έλαιο με ένα έλαιο φορέα πριν από τη χρήση. Χρησιμοποιήστε 15 σταγόνες ελαίου με 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο ή άλλο ουδέτερο έλαιο.

Φροντίστε να ελέγξετε τον εαυτό σας για αλλεργίες πριν από τη χρήση τοπικού ευκαλύπτου, το οποίο αναφέρεται ως patch test. Βάλτε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στο αντιβράχιο σας. Θα πρέπει να είναι ασφαλές αν δεν υπάρχει αντίδραση σε 24 έως 48 ώρες.

Διαβάστε επίσης: Ετσι θα καταφέρεις να σταματήσεις την οστεοπόρωση

5. Τζίντζερ

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το τζίντζερ στο μαγείρεμα, αλλά μπορεί επίσης να έχει φαρμακευτικά οφέλη. Οι ίδιες ενώσεις που δίνουν στο τζίντζερ την έντονη γεύση του έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα του 2016.

Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το τζίντζερ μπορεί μια μέρα να αποτελέσει εναλλακτική λύση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν από καιρό το τζίντζερ στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της ναυτίας, αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.

Οι συγγραφείς μιας παλαιότερης έρευνας από το 2014 πιστεύουν ότι, στο μέλλον, τα συστατικά του τζίντζερ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας φαρμακευτικής θεραπείας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά και στην πρόληψη τους.

Μπορείτε να καταναλώνετε τζίντζερ με διάφορους τρόπους. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • την παρασκευή τσαγιού εγχύοντας φακελάκια τσαγιού ή φρέσκο τζίντζερ σε βραστό νερό για 5 λεπτά
 • προσθήκη τζίντζερ σε σκόνη σε ψημένα προϊόντα
 • προσθήκη τζίντζερ σε σκόνη ή φρέσκιας ρίζας τζίντζερ σε αλμυρά πιάτα
 • τρίψιμο φρέσκου τζίντζερ σε σαλάτα ή τηγανητά

Δεν είναι σαφές εάν η συγκέντρωση των δραστικών συστατικών σε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η ποσότητα του τζίντζερ που καταναλώνεται με το φαγητό ή το ποτό μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι σε ένα από του στόματος χορηγούμενο συμπλήρωμα.

Μπορείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με το συμπλήρωμα τζίντζερ και τη δοσολογία που απαιτείται για να αισθανθείτε θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αυξήσετε την πρόσληψη τζίντζερ, καθώς μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), ένα αντιπηκτικό.

6. Πράσινο τσάι

Ένα δημοφιλές ρόφημα είναι το πράσινο τσάι για την απώλεια βάρους κι όχι μόνο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που εμφανίζεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη οστεοαρθρίτιδα.

Μπορείτε να πάρετε το πράσινο τσάι ως:

 •  ρόφημα
 • σε σκόνη (matcha) για να πασπαλίζετε το φαγητό ή να το προσθέτετε σε smoothies
 • συμπληρώματα

Ενώ οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα ή συγκεκριμένα συστατικά του πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσουν την αρθρίτιδα, δεν είναι σαφές αν η συγκέντρωση των ενεργών συστατικών σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επομένως, είναι πιθανό να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ως ρόφημα, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από ορισμένους καφέδες, σόδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά, εφόσον δεν προσθέτετε ζάχαρη.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να καθοριστεί η πιο αποτελεσματική μορφή και δόση.

7. Άμπελος του θεού των κεραυνών

Η άμπελος του θεού των κεραυνών (Tripterygium wilfordii) είναι βότανο. Χρησιμοποιείται από καιρό στην κινεζική, ιαπωνική και κορεατική ιατρική για τη διαχείριση της φλεγμονής και της υπερβολικής ανοσολογικής δραστηριότητας.

Αυτό θα μπορούσε να τη καταστήσει κατάλληλη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:

 • από το στόμα, ως συμπλήρωμα διατροφής
 • ως τοπική θεραπεία που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

 • γαστρεντερικά προβλήματα
 • λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • απώλεια μαλλιών
 • πονοκέφαλος
 • δερματικό εξάνθημα
 • αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 • αλλαγές στο σπέρμα που θα μπορούσαν να μειώσουν τη γονιμότητα στους άνδρες
 • μετά από 5 ή περισσότερα έτη χρήσης, μπορεί να προκαλέσει μείωση της οστικής πυκνότητας.

Πολλά φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την άμπελο του κεραυνού, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Τα εκχυλίσματα από το λάθος μέρος της αμπέλου μπορεί να είναι τοξικά. Με αυτό κατά νου, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων δεν ρυθμίζει την παραγωγή ή την πώληση φυσικών θεραπειών.

Δεν μπορείτε πάντα να είστε σίγουροι για το τι ακριβώς περιέχει ένα προϊόν, και αν το βότανο παρασκευαστεί λανθασμένα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η άμπελος του θεού κεραυνού είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Εάν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για αυτό το βότανο. Άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι αποτελεσματικές με μικρότερο κίνδυνο.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

8. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι μια κίτρινη σκόνη που παράγεται από ένα ανθοφόρο φυτό. Προσθέτει γεύση και χρώμα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα και τσάι.

Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Μπορεί να βοηθήσει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη οστεοαρθρίτιδα και άλλες αρθριτικές παθήσεις.

Ο κουρκουμάς είναι διαθέσιμος:

 • ως μπαχαρικό σε σκόνη για προσθήκη σε πιάτα
 • σε φακελάκια τσάι
 • ως συμπληρώματα που λαμβάνονται από το στόμα

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά. Είναι πιθανότατα ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, αν και οι υψηλές δόσεις ή η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές.

9. Φλοιός ιτιάς

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια εκχύλισμα φλοιού ιτιάς για να μειώσουν τη φλεγμονή, τον πυρετό και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλοιό ιτιάς είτε ως τσάι είτε σε μορφή δισκίων.

Ορισμένες παλαιότερες έρευνες από το 2009 λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Επίσης, μπορεί να μην είναι ασφαλές για όλους.

Οι συνήθεις παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • στομαχικές διαταραχές
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • αλλεργική αντίδραση, ιδίως εάν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη
 • έλκος στομάχου και αιμορραγία σε περίπτωση υπερδοσολογίας

Θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το φλοιό ιτιάς, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά ή έχετε έλκος στομάχου. Μην το πάρετε εάν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη.

Ο φλοιός λευκής ιτιάς περιέχει σαλικίνη, η οποία είναι η χημική ουσία που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να αναπτύξουν την ασπιρίνη.

Άλλες συμπληρωματικές επιλογές

Τα φυτικά συμπληρώματα δεν είναι οι μόνες συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

 • διαχείριση του σωματικού βάρους
 • άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα
 • θεραπεία με κρύο και ζεστό
 • διαχείριση του στρες
 • υγιεινή διατροφή
 • βελονισμός

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βελονισμός μείωσε τον πόνο και βελτίωσε τη λειτουργία σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ρωτήστε έναν γιατρό για τη συμπληρωματική ιατρική

Καθώς το ενδιαφέρον για τη βοτανοθεραπεία αυξάνεται, οι συμβατικοί γιατροί έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να αξιολογήσουν τα οφέλη των εναλλακτικών θεραπειών.

Κατά τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ορισμένα βότανα μπορούν να συμπληρώσουν τα τρέχοντα φάρμακά σας. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα βότανα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Η αγορά φυτικών θεραπειών από μια αξιόπιστη πηγή είναι επίσης απαραίτητη.

Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων δεν παρακολουθεί τα βότανα ως προς την ποιότητα, την καθαρότητα, τη συσκευασία ή τη δοσολογία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε αν ένα προϊόν είναι μολυσμένο ή περιέχει ανενεργά συστατικά.

Ορισμένες εταιρείες που πωλούν συμπληρώματα διατροφής μπορεί να πληρώνουν για δοκιμές τρίτων.

Συζητήστε όλες τις επιλογές θεραπείας της αρθρίτιδας με έναν γιατρό και μη διακόπτετε τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκτός αν σας το συστήσει. Ποτέ δεν πρέπει να διακόπτετε τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς την άδεια του γιατρού σας. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να μειωθούν για να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Οι φυτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδίως αν χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες.

Υπάρχουν συμπληρωματικές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων, της άσκησης και του βελονισμού.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού