Euro, Μανόλο και… Γκολ!

Category: Best Life
football goal

Ο Μανώλης Μαυρομάτης είναι ο σπορτκάστερ, που για δεκαετίες μας έκανε να μη ζηλεύουμε τους Λατινοαμερικανούς συναδέλφους του. Είναι ικανός να μετατρέψει αγώνα Δ’ Εθνικής σε τελικό Μουντιάλ και φίλος με μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου.

Αλλοι στην ηλικία του και με τις εμπειρίες του θα αποφάσιζαν να αποσυρθούν. Ο «Μανόλο», όμως, στα 65 του αποφάσισε να περιγράψει ακόμα ένα γκολ: εκείνο της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ασχοληθήκατε στο Πανεπιστήμιο με αρχιτεκτονική και ναυπηγική πριν σπουδάσετε κοινωνιολογία.

Πόσο εύκολο είναι να αλλάζει κανείς επαγγελματική κατεύθυνση στη ζωή του;

Είναι εύκολο αρκεί να αγαπάς τα πάντα. Αν αγαπάς κάτι πάρα πολύ είναι εύκολο να το κατακτήσεις και να κυριαρχήσεις σε αυτό. Ολα ήρθαν από μόνα τους στη ζωή μου. Πάντα πίστευα ότι ένας άνθρωπος πρέπει να πατάει και με τα δύο πόδια στη γη -και αν είναι δυνατό να έχει ένα τρίτο και τέταρτο πόδι σε διαφορετικά σημεία της γης-, ώστε να είναι προετοιμασμένος για όλες τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στη ζωή του.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να κυριαρχήσει στο χώρο του;

Τα βασικά στοιχεία είναι η θέληση, το πάθος, η αγάπη, η σεμνότητα πάνω από όλα. Είναι η ειλικρίνεια με τον εαυτό σου, η κρίση των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά σου και κυρίως να λειτουργείς μ’ ένα χρονοδιάγραμμα των στόχων σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να ασχολείσαι με πολλά πράγματα παράλληλα. Εγώ ήθελα να είμαι και μεταφραστής, και σκηνοθέτης, και ραδιοσκηνοθέτης, αθλητικός συντάκτης, να ταξιδεύω. Ολα είναι θέμα αντοχής.

Aντοχή σωματική και ψυχολογική… Εχω κάνει συνετή ζωή, προσεκτική. Δεν θα ’λεγα αθλητική μόνο – καθότι έχω υπάρξει αθλητής. Οι νέοι ξεχνούν ότι τα αρχαιοελληνικά ρητά δεν βγήκαν τυχαία. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο νέος.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί ένας άνθρωπος στην κορυφή για πολλά χρόνια;

Στα 35 χρόνια της πορείας μου στο χώρο δεν χρησιμοποίησα ποτέ τη λέξη «εγώ». Οποιος επιτύχει αυτό, μπορεί να πετύχει όλα τα υπόλοιπα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν ανερχόμενο δημοσιογράφο;

Να ξέρει ότι για να είναι επιτυχημένη η πορεία του πρέπει να την αναγνωρίσει το κοινό. Τότε καταλαβαίνει αν έπραξε σωστά. Θα του έλεγα να έχει γνώση γενικών θεμάτων και όχι μόνο μιας συγκεκριμένης θεματολογίας – αποδίδει περισσότερο. Αυτό χρειάζεται ο νέος… Πολύ διάβασμα. Διαβάζω 14 εφημερίδες την ημέρα, εκ των οποίων 4-5 είναι ξένες εφημερίδες. Πρέπει να κρατάς το μυαλό σου σε διαρκή λειτουργία.

Εχετε δεχτεί πολλές καλές και κακές κριτικές στην καριέρα σας. Πώς αντιδράτε στις κακές κριτικές;

Καταρχήν, να κάνω μία διόρθωση… Οι κακές κριτικές για μένα δεν υπήρξαν σχεδόν ποτέ, με την έννοια ότι η κακή κριτική ήταν μόνο υπογράμμιση κάποιων λαθών. Αν υπάρχει μία κακή φράση σε μια περιγραφή αγώνα -όπου εγώ προφέρω 3.500 λέξεις- και κάποιος τη χαρακτηρίσει κακή περιγραφή, δεν είναι κακή περιγραφή, αλλά ένα λάθος λεκτικό, φραστικό, αλλά όχι ουσιαστικό. Κάτω από αυτό το πρίσμα ευγνωμονώ κι ευχαριστώ όλους εκείνους που στήριξαν την καλή τους πρόθεση στην καλή κριτική. Και πιστεύω ότι στο 98% μόνο θετικά σχόλια έχω ακούσει.

Πώς ελέγχετε το θυμό σας;

Απομονώνομαι βλέποντας θάλασσα, βουνό και περπατώντας στην έξοχη μόνος μου. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι η αγαπημένη μου σύζυγος δεν θα μπορούσε να με ηρεμήσει… Και η γυναίκα μου και ο γιος μου γνωρίζουν τι είναι αυτό που με ηρεμεί, ξέρουν τις συνήθειές μου. «Πάρε το πλοίο και φύγε», «πάρε το αεροπλάνο και φύγε», «πήγαινε όπου θέλεις». Αυτά μου λένε και ηρεμώ περισσότερο. Απλά πράγματα. Πρέπει να έχεις την αυτοσυγκράτηση, και να μπορείς να κατευθύνεις τον εαυτό σου και να μην αφήνεις τους άλλους να σε καθοδηγούν.

Πώς ξεπερνάτε ένα σαρδάμ την ώρα της μετάδοσης και γενικότερα ένα λάθος στη ζωή σας;

Δεν το επαναλαμβάνω και ζητάω συγγνώμη.

Με ποιες επαγγελματικές αρχές πρέπει κάποιος να πορεύεται;

Σεβασμός στο αντικείμενο που υπηρετείς, σεβασμός σε αυτόν που απευθύνεσαι, μη υποτίμηση του ανθρώπου. Το να υποτιμάς κάποιον και να θεωρείς τον εαυτό σου πιο έξυπνο, ή πιο πονηρό, ή υπέρμετρα λόγιο είναι ό,τι χειρότερο στην καριέρα σου.

Πώς να διαπαιδαγωγεί κανείς το παιδί του;

Ο γιος μου είναι φίλος μου και αδελφός μου. Προσπαθώ να τον συντονίσω και να τον προσγειώνω. Του λέω ότι ο κόσμος δεν είναι ένα ρόδι όπως το βλέπουμε – έχει και αγκάθια. Δεν του ’πα ποτέ ούτε τι να σπουδάσει, ούτε πώς να ζήσει, ούτε πού να ζήσει. Επαιρνε πάντα ο ίδιος τις αποφάσεις του. Γι’ αυτό και αν πετύχει θα είναι ολότελα δική του επιτυχία και αν αποτύχει θα έχει αυτός την ευθύνη. 

Πώς να προετοιμάζεται κανείς για τις κακοτοπιές της ζωής;

Αν προετοιμάζεις τον εαυτό σου για το χειρότερο, το πιο δύσκολο, μετά είσαι έτοιμος για κάθε σενάριο, θετικό ή μη. 

Τι θέλετε να πετύχετε με την εκλογή σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Νομίζω ότι έχει μείνει ανεκμετάλλευτο στην Ευρωβουλή το μεγάλο πεδίο που λέγεται παιδεία, αθλητισμός και πολιτισμός. Θέλω να αγωνιστώ για την πρόοδο αυτών των χώρων στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται τα κονδύλια της Ε.Ε. για την τηλεόραση ή να τα γνωρίζουν λίγοι. Η μόνη μου αγωνία είναι μήπως με προλάβει κάποιος στους τομείς (γέλια)!..

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού