Γίνε τσεκαδόρος

Category: Υγεία

Eνας άντρας μπαίνει στο γραφείο ενός γιατρού…». Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ανέκδοτου. Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση είναι σοβαρή.

Οι άντρες δεν πάνε στο γιατρό παρά μόνο όταν τα βρουν πολύ σκούρα με την υγεία τους. Σε μία μεγάλη μελέτη του 2007, της American Academy of Family Physicians, το 58% των αντρών υποστήριξε ότι δεν πάει στο γιατρό για τους παρακάτω τρεις λόγους: περιορισμένος χρόνος, έλλειψη ασφάλισης και ανυπαρξία συμπτωμάτων κάποιας νόσου. Αλλο όμως ένα 6% των αντρών αυτής της έρευνας χρησιμοποίησε δικαιολογίες, του στυλ «σταμάτησε το ρολόι μου», για να πείσει την επιστημονική επιτροπή για την αμέλεια της υγείας του. 
Ενας μεγάλος αριθμός ασθενειών περνάνε χωρίς να χρειαστεί η συμβολή του γιατρού. Από την άλλη, όμως, οι κομμένες με το γιατρό σχέσεις -όσο σκληρό κι αν ακούγεται- μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις συχνή πρόσβαση στην κατάσταση της υγείας σου, με μερικά τσεκάπ του λεπτού κάθε πρωί μπροστά στον καθρέπτη. Είναι εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν μία επίσκεψη σε ένα γιατρό, αλλά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν χρειάζεται να πάρεις σύντομα το γιατρό σου τηλέφωνο για ραντεβού. Αρχισε να ψάχνεις.

Τσέκαρε για…
Φράγμα στη ρινική οδό
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Πάρε βαθιά ανάσα. Εισπνέεις από τη μύτη ή από το στόμα σου; Αν από το στόμα, τότε οι ρινικές οδοί σου έχουν εμπόδια, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική ρινίτιδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και καταρροή από τη μύτη. Αν τα παραπάνω συμπτώματα συνδυάζονται με βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, τότε μπορεί να μιλάμε και για άσθμα. «Το άσθμα μπορεί να μειώσει μόνιμα τη λειτουργία των πνευμόνων αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα» λέει ο Βασίλης Παυλιδέλης, χειρουργός ΩΡΛ και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Μπόχουμ. Η φραγή στο ρινικό σύστημα μπορεί επίσης να συνδεθεί με άπνοια στον ύπνο, μία κατάσταση η οποία έχει σημάδια το ροχαλητό και αρκετά περιττά κιλά στο βάρος σου. Αν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείς γρήγορα τον παθολόγο σου.Για να μπορέσεις να καθαρίσεις τη μύτη σου και να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αέρα μέσα από αυτήν, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ρινικές πλύσεις λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι για ύπνο. Ανακάτευσε 1/4 της κουταλιάς της σούπας αλάτι σε δύο κούπες ζεστό νερό και γέμισε το πλαστικό μίας σύριγγας με το μείγμα. Γείρε το κεφάλι σου σε ένα νεροχύτη -προς τη μία πλευρά- και βάλε ένα εκατοστό από την πλαστική μύτη της σύριγγας στο ρουθούνι σου. Αδειασε όλη τη σύριγγα, μέχρι το υγρό μείγμα να βγει από το άλλο ρουθούνι. Στη συνέχεια, γύρνα από την άλλη πλευρά κι επανάλαβε.

Επανεξέταση: Μετά από μία εβδομάδα

Τσέκαρε για…
Κιρκάδιο ρυθμό σε σπριντΠοιο είναι το πρόβλημα;
Ο κιρκάδιος ρυθμός σου -ή αλλιώς ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς σου ανά λεπτό- σε κατάσταση ηρεμίας αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της καρδιάς σου να αντλήσει αίμα. Δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που δείχνει τη γενικότερη φυσική σου κατάσταση, αλλά δείχνει επίσης την προδιάθεσή σου για διαβήτη αλλά και για κάποια καρδιακή νόσο. Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όταν οι χτύποι της καρδιάς σου ξεπερνάνε τους 70 το λεπτό, αυξάνεται η πιθανότητα να πεθάνεις από καρδιά κατά 78%. Για να τσεκάρεις με ακρίβεια την καρδιακή σου συχνότητα, πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από το wc – η συγκράτηση ούρων μπορεί να αυξήσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Στη συνέχεια περίμενε για δύο περίπου λεπτά πριν πάρεις τους σφυγμούς σου από τον καρπό ή το λαιμό σου. Μέτρα τις φορές που θα χτυπήσει η καρδιά σου μες στα επόμενα 15 δευτερόλεπτα κι αυτό που θα βρεις πολλαπλασίασέ το με το τέσσερα. Ενας κιρκάδιος ρυθμός μεταξύ του 40 και του 60 δείχνει πολύ καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με τον Adam St. Pierre, φυσιολόγο-ασκησιολόγο από το Boulder Center for Sport Medicine. «Ενα συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής θα ρίξει κατά μία έως δύο μονάδες τους καρδιακούς παλμούς σου μέσα σε χρονικό διάστημα 2-8 εβδομάδων» λέει ο Pierre.
Επανεξέταση: Μετά από μία εβδομάδα  

Τσέκαρε για…
Μία κοιλιά με μάσκα σωσίβιου
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Οι άντρες παίρνουν βάρος γύρω από τη μέση τους και οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό το στρώμα λίπους είναι υπεύθυνο για την αύξηση του ρίσκου να αντιμετωπίσουν καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη ή κάποιου είδους καρκίνο στο μέλλον. Αντίθετα με το λίπος του σώματός σου -το οποίο βρίσκεται απλώς κάτω από το δέρμα σου- το λίπος του σωσίβιου είναι βαθύτερο, γεμίζοντας τα κενά μεταξύ των οργάνων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες για φλεγμονή σε όλο το σώμα σου. Επίσης, είναι ένας από τους παράγοντες, που αναγκάζουν το πάγκρεάς σου να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, για να μπορέσει να καθαρίσει το αίμα σου από τη γλυκόζη, λέει ο Michael Jensen, ενδοκρινολόγος από τη Mayo Clinic. Ολη αυτή η διαδικασία είναι πρόδρομος του διαβήτη. Εχεις λοιπόν καθόλου κοιλιά για να κάψεις; Βήμα πρώτο: πρόσεξε αυτά που τρως. Για να μπορέσεις να βρεις το ποσό των θερμίδων που μπορείς να τρως την ημέρα, πολλαπλασίασε το ιδανικό βάρος σου με το έντεκα. Το δεύτερο βήμα είναι να καις τουλάχιστον 2.000 θερμίδες την εβδομάδα με άσκηση. Σε μία έρευνα του Duke University αποδείχθηκε ότι το παραπάνω μέγεθος άσκησης μπορεί να μειώσει το λίπος που αποθηκεύεις στην κοιλιά σου κατά 7%.

Επανεξέταση: Μετά από μία εβδομάδα  

 

Τσέκαρε για…
Τα ούλα του τρόμου
Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οποιαδήποτε κοκκινίλα, φλεγμονή ή αιμορραγία από τα ούλα σου μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, η μόνιμη κατάσταση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Κι από εκεί, στην πορεία μπορεί να συνδεθεί με καρδιακά επεισόδια, τον Νο 1 κίνδυνο για την υγεία των αντρών. Πώς γίνεται αυτό; Τα βακτήρια από την περιοδοντίτιδα μπαίνουν στο αίμα και μπορεί να δημιουργήσουν μελλοντικά άλλη φλεγμονή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Το αποτέλεσμα είναι αθηροσκληρωτικό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Δεν είναι το μόνο πιθανό πρόβλημα, αφού η περιοδοντίτιδα είναι κι ένα από τα σημάδια του διαβήτη. «Τα αγγεία του αίματος μεταφέρουν οξυγόνο και τροφή στους ιστούς του σώματος, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνουν και τα άχρηστα συστατικά που υπάρχουν στον οργανισμό» λέει ο Robert Pick, πανεπιστημιακός γιατρός με ειδίκευση στα ούλα, στο Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, και συνεχίζει: «Ο διαβήτης λεπταίνει τα αγγεία του αίματος κι αυτό έχει συνέπεια να δυσκολεύει την τροφοδοσία του σώματος, όπως και την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατίζουν τα ούλα και η αντίστασή τους σε φλεγμονές». «Τα ούλα σε έναν ανοιχτόχρωμο άντρα θα πρέπει να έχουν το ροζ χρώμα του σολομού και να είναι λίγο πιο σκούρα σε έναν μελαχρινό. Ολα αυτά με την προϋπόθεση ότι είναι υγιή» συμπληρώνει ο Pick. Αν όμως τα ούλα σου είναι κόκκινα, πρησμένα κι αιμορραγούν μετά το βούρτσισμα, μπορεί να έχεις κάποια νόσο των ούλων – ή κάτι ακόμα χειρότερο. Ξεκίνα καθημερινό εντατικό καθαρισμό -και με νήμα- και δες σύντομα τον οδοντίατρό σου για αγωγή αντιβιοτικών.

Επανεξέταση: Μετά από μία εβδομάδα

Τσέκαρε για…
Περίεργες φακίδες στην πλάτη

Ποιο είναι το πρόβλημα;Στους περισσοτέρους άντρες που γίνεται διάγνωση για μελάνωμα -συνήθως είναι κάτω από την ηλικία των 40 ετών- το είχαν για αρκετό καιρό στο σώμα τους και είτε το αγνοούσαν ή απλώς δεν το είχαν προσέξει. Το τυπικό σημείο για ένα μελάνωμα σε έναν άντρα είναι στο κεφάλι του, στο λαιμό ή την πλάτη, γεγονός που το κάνει και δύσκολο στην παρατήρηση. «Μετά το ντους σκάναρε το σώμα σου στον καθρέπτη για οτιδήποτε θα μπορούσε να σου φανεί ασυνήθιστο» λέει η Linda K. Frank, κλινική δερματολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα τσέκαρε για τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις μίας ελιάς ή μίας φακίδας: ασυμμετρία, αιχμηρές ακμές, σκοτεινά σημεία, μαυρίλες ή πολλές χροιές χρώματος, διάμετρο κοντά στο εκατοστό και γενικότερα αυξομειώσεις μεγέθους που μπορεί να περιλαμβάνουν και την αλλαγή σχήματος. Αν κάποιο από τα παραπάνω σήματα συναγερμού εμφανιστεί, πήγαινε απευθείας στο δερματολόγο – μπορεί να χρειάζεται δείγμα για βιοψία. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις το μελάνωμα παραμένει πάντα η πρόληψη με ένα καλό αντηλιακό, που θα σε προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA και UVB αλλά θα ενυδατώνει και το δέρμα σου.

Επανεξέταση: Μετά από ένα μήνα

Τσέκαρε για…
Ακαμπτους μυς

Ποιο είναι το πρόβλημα;      Η κακή ελαστικότητα στο επάνω μέρος της πλάτης σου είναι μία σοβαρή προδιάθεση για πόνους στη μέση, όπως επίσης και για κάποιον επώδυνο τραυματισμό. Αν κάθεσαι στο γραφείο σου πολλές ώρες χωρίς να κουνηθείς ή αν βάζεις πολλά κιλά στις ασκήσεις στήθους αλλά αποφεύγεις τις διατάσεις, οι ώμοι και ο λαιμός σου θα κυρτώσουν προς τα εμπρός, σύμφωνα με τον personal trainer, Bill Hartman. Αυτό έχει συνέπεια την έλλειψη κινητικότητας της πλάτης σου και ταυτόχρονα την υπερφόρτωση της μέσης σου, με αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσφορία. Μείνε εύκαμπτος προσθέτοντας στο πρόγραμμα της γυμναστικής σου διατάσεις για τους θωρακικούς μυς σου. Στάσου μπροστά στην κάσα μίας πόρτας με το δεξί χέρι να σπρώχνει αυτήν και τον αγκώνα σου λυγισμένο υπό γωνία 90 μοιρών. Ταυτόχρονα, γείρε προς την κάσα ενώ προσπαθείς να τεντώσεις το χέρι σου – σε κάποιο σημείο θα νιώσεις το τράβηγμα. Μείνε σε αυτήν τη θέση για τα επόμενα 30 δευτερόλεπτα και μετά επανάλαβε με το αριστερό χέρι. Αμέσως μετά είσαι έτοιμος για την κωπηλατική σου -στο μηχάνημα ή με αλτήρες- για 2-3 σετ από 10-12 επαναλήψεις.

Επανεξέταση: Μετά από δύο εβδομάδες  

Τσέκαρε για…
Κακή μνήμη
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Δεν μπορείς να θυμηθείς το μέρος που πάρκαρες μόλις πριν από δύο ώρες το αυτοκίνητό σου; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι απλώς στρεσαρισμένος. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί προσωρινά να βραχυκυκλώσει τη μνήμη σου. Τσέκαρε τη μνήμη σου -και ταυτόχρονα βελτίωσέ την- με τη βοήθεια της άσκησης, λεγόμενης και «Ν-Back», την οποία μπορείς να κάνεις κάθε πρωί. Διάλεξε μία από τις λέξεις που ακούς στις πρωινές ειδήσεις – για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η λέξη «οικονομία». Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όποτε ακούς τη λέξη «οικονομία», προσπάθησε να θυμηθείς ποιες ήταν οι πέντε προηγούμενες λέξεις του ατόμου που την είπε. «Αυτή η άσκηση μπορεί να αξιολογήσει την πνευματική σου κατάσταση τη δεδομένη στιγμή και στη συνέχεια να της δώσει ώθηση» λέει ο Bridgid Finn, επιστημονικός ερευνητής στο Memory Lab στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Τη συνέχεια θα τη βρεις στο ταρτάν του στίβου. Η αερόβια άσκηση στέλνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σου βοηθώντας γενικότερα την πνευματική σου οξύτητα. Στην πραγματικότητα, μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντιουκ υποστηρίζει ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ταχύτητα σκέψης και τη μνήμη. Μην ξεχνάς ότι μειώνει επίσης και το στρες.

Επανεξέταση: Μετά από μία εβδομάδα

Γιατρός-υπνοβάτης 
Το βράδυ είναι η καλύτερη στιγμή για να δεις πώς δουλεύει ο οργανισμός σου. Χρησιμοποίησε αυτά τα μηχανήματα και το πρωί θα έχεις πιο καθαρή εικόνα της υγείας σου.

Snap
Ανιχνεύει:
Την άπνοια στον ύπνο
Ενας στους 25 μεσήλικες πάσχει τουλάχιστον από ήπια μορφή άπνοιας κατά τον ύπνο, μία περιοδική παρεμπόδιση του αναπνευστικού την ώρα που κοιμάσαι. Το ροχαλητό χαρακτηρίζεται ως μερική παρεμπόδιση. Το φαινόμενο αυτό μπορεί συνδέεται με το έμφραγμα. Η φόρμουλα της συσκευής SNAP καταγράφει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σου και το ρυθμό της αναπνοής σου όσο εσύ κοιμάσαι. «Εχει πολλές ομοιότητες με τις εργαστηριακές συνεδρίες» αναφέρει ο ψυχίατρος, Michael Peterson, που μελετάει τον τομέα του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Rigiscan
Ανιχνεύει: Τη στυτική δυσλειτουργία
Το συγκεκριμένο μηχάνημα απεικονίζει την ποιότητα και τη διάρκεια των νυχτερινών σου στύσεων. «Οι βραδινές στύσεις δεν περιπλέκονται με τις συνειδητές σκέψεις κι από τις ανησυχίες που μπορούν να τις περιορίσουν κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών συναντήσεων» κρίνει ο ουρολόγος John Kryger. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν το γιατρό σου να αποκλείσει το ενδεχόμενο νευρολογικών και αγγειακών προβλημάτων, που σου προκαλούν τη σεξουαλική αδυναμία. Ετσι θα μπορέσει να επικεντρωθεί σε ψυχικά αιτία, όπως είναι η κατάθλιψη.

Fitbit
Ανιχνεύει:
Τα προβλήματα του ύπνου
Στριφογυρίζεις όλο το βράδυ στο κρεβάτι χωρίς να σε πάρει ο ύπνος; «Μπορεί να δυσκολεύεσαι στο να κοιμάσαι ποιοτικά και βαθιά» λέει ο Peterson. Αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιεί την κινησιογραφία (αισθητήρας κίνησης) για να καταμετρήσει την καθημερινή σου δραστηριότητα αλλά και τις βραδινές σου κινήσεις επιτρέποντάς σου να υπολογίσεις πόσο ακριβώς κοιμάσαι. «Είναι ένας καλός τρόπος για να βλέπεις τον τρόπο που κοιμάσαι με την πάροδο του χρόνου, ώστε να τον βελτιώσεις» προσθέτει ο Peterson (78 ευρώ στο fitbit.com).

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού