Καλά Κρασιά – Μάθε τι και πότε να το πίνεις.

Category: Best Life
Κρασιά

Ευεργετικά για την υγεία, σου φτιάχνουν τη διάθεση και πάνε με όλα. Μάθε τι και πότε να το πίνεις.

Γνωρίζεις ότι το κρασί κάνει καλό στην υγεία και, ναι, δεν έχει θερμίδες όσο ένα ποτό, αλλά ξέρεις πραγματικά πώς να το πεις; Ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να απολαμβάνεις τα καλύτερα κρασιά χωρίς φόβο (και πάθος). Δεν θα σε κάνουμε εμείς ειδικό, αλλά θα σου δώσουμε τα εργαλεία γι’ αυτά που πρέπει να ξέρεις: τι να διαλέξεις, πώς να το διαλέξεις και με τι θα το συνοδέψεις.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ένα κρασί είναι καλό από την ετικέτα ή από ένα μπουκάλι που θα δούμε στο ράφι» λέει ο Διονύσης Κούκης, δοκιμαστής κρασιών και κριτικός γεύσης στο Αθηνόραμα. Για να ξέρεις αν ένα κρασί είναι καλό, υπάρχουν δύο τρόποι: ή να ξέρεις από κρασιά ή να τα έχεις δοκιμάσει.

Σύμφωνα με τον Διονύση Κούκη: «Ενας καταναλωτής που δεν γνωρίζει από κρασί πρέπει να μη φοβάται να ρωτήσει εκείνους που ξέρουν». Αυτό κάναμε κι εμείς. Ζητήσαμε από τον Διονύση Κούκη να μας προτείνει τους καλύτερους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού (ή γλυκού).

Αρχικά μπορούμε να πούμε ότι ισχύει αυτό που όλοι έχουμε ακούσει: * Φαγητά που έχουν απαλά χρώματα πάνε με κρασιά που έχουν απαλά χρώματα.

Φαγητά που έχουν έντονα χρώματα πάνε με κρασιά που έχουν έντονα χρώματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ελληνική κουζίνα (λαδερά, γεμιστά, φασολάκια) ταιριάζει εξαιρετικά με το ροζέ. Το ίδιο ισχύει με τους μεζέδες. Συνήθως πίνουμε ούζο, αλλά η δεύτερη λύση είναι ένα ροζέ κρασί που έχει τα χαρίσματα και του λευκού, και του κόκκινου.

Καλές Επιλογές: 14-18 Κτήμα Γαία, Ροζέ Παπαϊωάννου, Ροζέ Λαζαρίδη, Ροζέ Βιβλία Χώρα.

Ψάρι

Τα ψάρια που έχουν λεπτό άρωμα τα συνδυάζουμε με ένα λευκό κρασί με διακριτικό άρωμα. Εξαιρετική ποικιλία που ταιριάζει με τέτοια ψάρια είναι το Ασύρτικο.

Καλές Επιλογές: Ασύρτικο Σιγάλας, Ασύρτικο Χατζηδάκης, Ασύρτικο Συνεταιρισμού Σαντορίνης, Ασύρτικο Παπαϊωάννου, Ασύρτικο Παυλίδη.

Για πιο λιπαρά ψάρια με πολύ έντονο άρωμα μπορούμε να πάμε σε πιο δυνατά λευκά κρασιά (Chardonnay και Sauvignon).

Καλές Επιλογές: Λαζαρίδη, Παυλίδη, Τέχνη Αλυπίας.

Κοτόπουλο

Από τα κρέατα ξεκινάμε από το κοτόπουλο που είναι ανοιχτό στο χρώμα και μπορεί να συνδυαστεί με έντονο λευκό ή ελαφρύ κόκκινο. Έτσι λοιπόν αν το κοτόπουλο είναι ψητό ή συνοδεύεται από ελαφριά σάλτσα, τότε άνετα μπορεί να συνοδευτεί με ένα λευκό κρασί. Αν όμως συνοδεύεται με σάλτσα με πολλά μπαχαρικά, τότε μπορεί να ταιριάξει και με ένα ελαφρύ κόκκινο.

Καλές Επιλογές:

Λευκά: Λαζαρίδη, Παυλίδη, Τέχνη Αλυπίας.

Ελαφριά Κόκκινα: Αγιωργίτικο ή Merlot χωρίς βαρέλι (αναγράφεται στην ετικέτα αν είναι περασμένο από βαρέλι ή όχι), Αγιωργίτικο Γαία, Αγιωργίτικο Σκούρα, Σεμέλη Ερυθρός, Αμπελώνας Παπαϊωάννου Αγιωργίτικο.

Χοιρινό και Μοσχαράκι Γάλακτος

Ελαφριά κόκκινα έως δυνατά κόκκινα – ανάλογα με το πώς έχει μαγειρευτεί. Αν, για παράδειγμα, έχουμε μοσχάρι καπαμά, τότε ένα δυνατό κόκκινο στην κατηγορία βοδινού. Αν είναι μοσχάρι με λευκή σάλτσα με μανιτάρια, κόκκινο ελαφρύ ή και ροζέ.

Καλές Επιλογές:

Ελαφριά Κόκκινα: Αγιωργίτικο ή Merlot χωρίς βαρέλι (αναγράφεται στην ετικέτα αν είναι περασμένο από βαρέλι η όχι), Αγιωργίτικο Γαία, Αγιωργίτικο Σκούρα, Σεμέλη Ερυθρός, Αμπελώνας Παπαϊωάννου Αγιωργίτικο. Ροζέ: 14-18 Κτήμα Γαία, Ροζέ Παπαϊωάννου, Ροζέ Λαζαρίδη, Ροζέ Βιβλία Χώρα

Δυνατά Κόκκινα: Αγιωργίτικο Κτήμα Γαίας, Αγιωργίτικο Κτήμα Παπαϊωάννου Μικροκλίμα, Syrah Γεροβασιλείου, Κόκκινο Κτήμα Παυλίδη, Καπνίας Χατζημιχάλη.

Βοδινό και Αρνί

Το βοδινό και το αρνί θέλουν δυνατά κρασιά περασμένα από βαρέλι. Να έχουν στυφάδα, να είναι πλούσια.

Καλές Επιλογές: Αγιωργίτικο Κτήμα Γαίας, Αγιωργίτικο Κτήμα Παπαϊωάννου Μικροκλίμα, Syrah Γεροβασιλείου, Κόκκινο Κτήμα Παυλίδη, Καπνίας Χατζημιχάλη.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή