Ξάφνιασε την Καρδιά σου

Category: Sex

Το σεξ δουλεύει, το ίδιο και η σοκολάτα. Και η μουσική επίσης. Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να ρίξεις την πίεσή σου με ευχάριστο τρόπο;

Η υπέρταση στην Ελλάδα ειναι παντου

Δυόμισι εκατομμύρια είναι περίπου οι ασθενείς στη χώρα μας, περίπου 1 στους 4 άντρες. Το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώνεται σε συνάρτηση με την ηλικία προσβάλλοντας άτομα ηλικίας 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50%, καθώς και σε ποσοστό άνω του 75% σε άτομα άνω των 70 ετών.Αυτό το υποψιαζόσουν. Η ανατροπή βρίσκεται ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στο 12% των αντρών, που βρίσκονται ανάμεσα στα 20 και τα 34, σύμφωνα με την American Heart Association.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που το Ινστιτούτο Ιατρικής προτρέπει την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκινήσει να βγάζει το αλάτι από τη διατροφή τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα να κινδυνεύεις περισσότερο, καθώς εκθέτεις τον οργανισμό σου σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθεις έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Αλλά το νάτριο δεν είναι ο μοναδικός ένοχος. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η αδράνεια και λανθασμένες τροφικές επιλογές μπορούν επίσης να κάνουν τις αρτηρίες σου να σπάσουν. «Πολλοί άντρες δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στην καρδιαγγειακή τους πίεση, μέχρι να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία» λέει ο George Bakris, πρόεδρος της American Society of Hypertension. «Αλλά δεν βλέπεις τα συμπτώματα, εκτός αν είναι πολύ έντονα».      Υπάρχουν όμως και καλά νέα:

Για να διατηρείς την πίεσή σου σε ελεγχόμενα επίπεδα δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών κι αποφόρτισε την πίεσή σου με ευχάριστους τρόπους.

Πέρνα από το ζαχαροπλαστείο

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος για να ρίξεις την πίεσή σου από το να τρως κάθε μέρα ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Σε μία έρευνα Ιταλών επιστημόνων, το 2008, άντρες οι οποίοι είχαν προδιάθεση για διαβήτη και υπέρταση κατάφεραν να μειώσουν την πίεσή τους τρώγοντας μαύρη σοκολάτα για 15 μέρες, κάθε μέρα. Συγκεκριμένα έριξαν τη συστολική του πίεση (τη μεγάλη) κατά 4,5 μονάδες και τη διαστολική (τη μικρή) κατά 4,2 μονάδες αντίστοιχα, χάρη στα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά παράγωγα), συστατικά που βρίσκονται στη σύνθεση της μαύρης σοκολάτας.

Απλώς, πρέπει να τρως το σωστό είδος σοκολάτας και όχι πάνω από 90 γραμμάρια την ημέρα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και λιγότερη ζάχαρη από τη γάλακτος, σύμφωνα με έρευνα του Γέιλ.

Πήγαινέ τη στο κρεβάτι

Οι άντρες που κάνουν δύο οι περισσότερες φορές σεξ την εβδομάδα έχουν μέχρι και 65% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα στη ζωής του σε σχέση με τους υπόλοιπους, αναφέρει πρόσφατη έρευνα του New England Research Institute. Επίσης, σε μία άλλη έρευνα του 2006, από το Πανεπιστήμιο του Paisley στη Σκωτία, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ενός πειράματος, κατά το οποίο άντρες πέρασαν από εξετάσεις μετά από δύο εβδομάδες, όπου έκαναν τουλάχιστον μία φορά σεξ ή καθόλου. Αυτοί που είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πίεσης.

Ενώ οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η επαφή με μια γυναίκα μειώνει την πίεση καταλήγουν ότι όλα έχουν να κάνουν με την οικειότητα. H οξυτοκίνη, μία ορμόνη η οποία συνεδέεται με την οικειότητα και τη μείωση του στρες, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ – και συγκεκριμένα την ώρα του οργασμού. Η συνουσία μπορεί να εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό οικειότητας σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, λέει ο Stuart Brody, πανεπιστημιακός ερευνητής. Μην ξεχνάς ότι το σεξ είναι και μία πρώτης τάξεως άσκηση, αφού καις περίπου 60 θερμίδες το μισάωρο.

Ανέβασε τον ήχο

Η μουσική είναι άλλο ένα εργαλείο για να χαλαρώσουν οι αρτηρίες σου. Ακούγοντας 30 λεπτά την ημέρα μουσική με σταθερό ρυθμό και σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής μπορείς να ρίξεις τη συστολική σου πίεση μέχρι και 4 μονάδες μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με έρευνα από την Ιταλία το 2008. Αναπνέοντας με αναλογία εισπνοής-εκπνοής 1 προς 2 κι ενώ ακούς αργή μουσική χαλαρώνεις τα αγγεία σου, λέει ο Randall Zusman, διευθυντής στο τμήμα υπέρτασης του General Hospital Heart Center.«Είτε ακούς Mότσαρτ είτε Maroon 5, το κλειδί είναι να ακούς το σωστό είδος μουσικής» λέει ο Michael Miller, ο οποίος έγραψε μία μελέτη για τη μουσική το 2008. Ανάπνευσε βαθιά κι αργά κι άκου με σταθερό ρυθμό – θα δεις την πίεσή σου να κατεβαίνει.  

Πάτα play στην κονσόλα

Αν προσπαθήσεις να τελειώσεις ολόκληρο πρωτάθλημα στο Pro μέσα σε ένα βράδυ, το πιο πιθανό είναι να αυξήσεις τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου και, από την ένταση, την πίεση στο αίμα σου. Αλλά πριν βάλεις την κονσόλα σου στη «no to do list» της καρδιάς σου, άκου το παρακάτω. Η American Heart Association έβαλε επίσημα τη σφραγίδα της πάνω στο σένσορα κίνησης στα παιχνίδια της (βλ. Wii, Kinect και το σύστημα του PS3). Δηλαδή κανείς δεν σου λέει να σταματήσεις το παιχνίδι. Απλώς, σήκω από τον καναπέ και παίξε με κίνηση.

Ο Timothy Church, πρόεδρος της φυσικής άσκησης στην American Heart Association, υποστηρίζει ότι μερικές από τις δραστηριότητες που σου προσφέρουν πλέον οι κονσόλες -όπως το μποξ και το τζόγκινγκ- λειτουργούν στον οργανισμό σου σχεδόν ισάξια με τις ώρες σου στο γυμναστήριο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφιερώνεις το λιγότερο 150 λεπτά την εβδομάδα σε δραστηριότητες με φυσική κίνηση, που σου προσφέρει η κονσόλα σου με διαβαθμισμένη ένταση. Αυτό μπορεί να ρίξει τη συστολική σου πίεση από 2-5 μονάδες.  

Κέρνα τον εαυτό σου

Δανοί ερευνητές, οι οποίοι συνέλεξαν πληροφορίες από 75.000 άντρες, κατέληξαν ότι δύο ποτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσεις στεφανιαία νόσο μέχρι και 31%. Το αλκοόλ, σε ελεγχόμενες ποσότητες, βοηθάει τις αρτηρίες σου να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο εύπλαστες, γεγονός το οποίο αυτομάτως μειώνει την πίεση στο αίμα σου. Αλλά πρόσεξε μην ξεπερνάς το όριο των δύο ποτών την ημέρα, γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό σου, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Η ημερήσια δόση σού επιτρέπει μέχρι δύο μπύρες των 300 ml, δύο ποτήρια κρασί ή ένα ποτήρι λικέρ.   

Γέλα με την ψυχή σου

Είτε είσαι από αυτούς που χαχανίζουν ή δείχνουν σαν να τους κόβεται η ανάσα, την ώρα που γελάς, πρέπει να ξέρεις ότι σε κάθε περίπτωση κάνεις καλό στην καρδιά σου. Οταν γελάς με κάτι αστείο, προκαλείς τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σου κατά 22%, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland. «Το φυσικό γέλιο επιδρά στην εσωτερική πλευρά των αγγείων, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται, να αυξάνουν τον όγκο του αίματος που μπορούν να μετακινήσουν κι έτσι να ρίχνουν την πίεση» λέει ο Miller και συνεχίζει: «Μπορεί να έχει δηλαδή το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχες με την αερόβια άσκηση και χωρίς καταπόνηση».

Το μόνο που έχεις να κάνει είναι να γελάς δυνατά 15 λεπτά την ημέρα – το απλό χαμόγελο δεν φτάνει, χρειάζεται ένταση. Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μέσα από τα βιντεάκια του Ιντερνετ ή τις γκάφες του Ζακ Γαλυφιανάκη στην οθόνη, βγάλε από τη ναφθαλίνη την επετηρίδα του σχολείου σου.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού