Δάμασε νερά και βράχια, κατέβα για να ανέβεις: η διάσχιση φαραγγιού είναι extreme περιπέτεια

Category: Ταξίδια, Sport

Tο Γκάλι είναι μία αχανής σχισμή στο Βόρνεο και θεωρείται το πιο επικίνδυνο φαράγγι του κόσμου. Οταν μία ομάδα από έμπειρους adventurers αποφάσισε να το κατακτήσει το 1994, ξέμεινε εκεί τρεις εβδομάδες. Το fortune cookie που συνοδεύει την ιστορία είναι: το θέμα δεν είναι να μπεις στο φαράγγι, αλλά να βγεις. Εσύ δεν χρειάζεται να πας στο Βόρνεο, μπορείς να αρχίσεις από την Ελλάδα. Η διάσχιση ενός φαραγγιού -σε όποια χώρα και αν είσαι- υπόσχεται μυστήριο και σασπένς.

Βασική εκπαίδευση

Για μία ακόμα φορά πρωτοπόροι στο canyoning θεωρούνται -για ευνόητους λόγους- οι ορειβάτες, αφού το ορεινό ανάγλυφο περιλαμβάνει και φαράγγια, που συχνά αποδεικνύονται σπαζοκεφαλιές για όσους αποφασίζουν να τα εξερευνήσουν. «Αγνωστο φαράγγι σημαίνει ανυπαρξία προηγούμενης εμπειρίας. Μπορεί να καταλήγει σε αδιέξοδο ή βάραθρο, μπορεί να περιλαμβάνει απροσπέλαστους καταρράκτες, σαθρά τοιχώματα και διάφορα άλλα κωλύματα» διευκρινίζει ο Γιώργος Μαστοράκης, ο οποίος το 1996 «άνοιξε» με τον Μιχάλη Τσουκιά το φαράγγι του θρυλικού Βόθωνα στην Ευρυτανία.

Πριν γίνεις φαραγγοδαμαστής, καλό είναι να γεμίσεις το βιογραφικό σου με κάμποση εμπειρία, δηλαδή αρκετές διασχίσεις. Κάθε χρόνο διοργανώνεται Σχολή Διάσχισης Φαραγγιών (για πληροφορίες στο www.canyoning.gr), η οποία διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες και μαθαίνεις τεχνικές κίνησης. Παράλληλα, γνωρίζεις μερικούς ελληνικούς κάθετους παράδεισους.

Ομως εξορμήσεις canyoning διοργανώνουν και οι εξής εταιρείες:Trekking Hellas, τηλ.: 210-3310323 No Limits, τηλ.: 26550.23777 Αlpin Club, τηλ.: 210-67.53.514-5 Aλπική Ζώνη, τηλ. 26510.23.222, 26550.24.822

Πεζοπορικός Ομιλος Αθηνών, τηλ.: 210-8218401

Διάβασε επίσης : ice climbing

Κιτ επιβίωσης

«Το φαράγγι θα πρέπει στην αρχή να σε ζορίσει και μετά να σε σαγηνεύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακολουθήσει κανείς ορισμένους βασικούς κανόνες» τονίζει ο Γιώργος Μαστοράκης. «Κατ’ αρχάς, κανένας άπειρος στις υπαίθριες δραστηριότητες δεν ξεκινάει μια ωραία πρωία μόνος του». Εκτός λοιπόν από κότσια πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις κολύμπι σε συνθήκες ζόρικες: χαμηλή θερμοκρασία, φορτίο, κούραση και ορμητικά νερά.

Για τη συνέχεια έχουμε και λέμε: η ορειβατική παιδεία αποδεικνύεται χρήσιμη σε συγκεκριμένες στιγμές, για παράδειγμα, στην τεχνική ασφάλισης, διότι το φαράγγι δεν το κατεβαίνεις μόνο με τα πόδια, αλλά κυρίως με σκοινιά. Εννοείται ότι η φυσική κατάσταση είναι εκ των ων ουκ άνευ, γιατί στο canyoning συνδυάζεται η ορεινή πεζοπορία και αρκετά συχνά η αναρρίχηση.

Διάβασε επίσης : Δες τον κόσμο όπως τον βλέπει ενας αναρριχητής

Πριν από ένα άγνωστο -εντούτοις ανοιχτό- φαράγγι επιβάλλεται να ακολουθήσεις μερικές βασικές αρχές:

* Μάθε από πριν τα χαρακτηριστικά του: Πόσο νερό έχει, τις υψομετρικές διαφορές, το χρόνο διάσχισης, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πηγές πληροφόρησης είναι οι ορειβάτες και οι ανάλογοι σύλλογοι, αλλά και οι ντόπιοι, οι οποίοι ξέρουν τον τόπο τους απέξω κι ανακατωτά.
Τip: Οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα σου χρησιμέψουν, γιατί είναι οι πιο λεπτομερείς.

* Οταν βρέχει, δεν μπαίνεις: Το φαράγγι γεμίζει νερό και υπάρχει πιθανότητα να εγκλωβιστείς.

* Τσέκαρε τον εξοπλισμό σου δύο και τρεις φορές: Στο ήδη ανοιχτό φαράγγι έχουν τοποθετηθεί οι ασφάλειες (αγκυρώσεις), όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

* Ποτέ μην πας μόνος: Διάλεξε είτε κάποιον έμπειρο οδηγό είτε μια εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων, για να μην τραβιέσαι άδικα.

Α λα ελληνικά

Το Γκραν Κάνιον πέφτει μακριά, το Γκάλι είναι δύσκολο, άρα τι μένει; Τα ελληνικά φαράγγια που (όπως λέμε για τα περισσότερα πράγματα σε αυτή την χώρα) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα απανταχού διεθνή. Η ποικιλία μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που θα δυσκολευτείς να διαλέξεις.

Για βραχομανείς του δημοτικού

Μαύρη Σπηλιά: Βρίσκεται στην Ευρυτανία κοντά στο χωριό Προυσσός. Εύκολο, με μικρούς καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και μία σπηλιά… μαυρισμένη, εξαιτίας της φωτιάς που ανάβουν οι βοσκοί για να ζεσταθούν. Η διάσχιση διαρκεί περίπου 3 ώρες και η καλύτερη εποχή είναι από Μάιο έως Οκτώβριο.

Φαράγγι της Βίνιανης: Κι αυτό βρίσκεται στην Ευρυτανία – στο ομώνυμο χωριό. Είναι πανέμορφο, γεμάτο πλατάνια και νερά με εύκολους καταρράκτες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 15 μ. Μην ξεχάσεις στο τέλος να κάνεις μπάνιο στον Ταυρωπό! Ιδανική εποχή: από Μάιο έως Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης : Γίνε πρωταθλητής στο ραφτινγκ

Για έμπειρους παίκτες

Βόθωνας: Θα το βρεις στην Ευρυτανία – στο χωριό Καρίτσα. Ενα θεαματικό φαράγγι με αλλεπάλληλους καταρράκτες που φτάνουν και τα 25 μέτρα. Αγριο κι επιβλητικό, με βράχους και πυκνή βλάστηση, χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να το διασχίσει κανείς. Ιδανικότερη εποχή: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

Φόνισσα: Στην περιοχή της Κορινθίας βρίσκεται ένα δημοφιλές «πάρκο». Ονομα και πράμα σε ορισμένα σημεία του, με στενά περάσματα και ζόρικα εμπόδια από πέτρες και κορμούς. Εχει κάμποσες λίμνες και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν βρέχει, οπότε απλώς το ξεχνάς. Ιδανική περίοδος: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

Φαράγγι του Χα: Φαίνεται από το δρόμο που οδηγεί από τον Αγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα. Μία στενή σχισμή στο Νομό Λασιθίου οριοθετεί ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα φαράγγια της Ελλάδας. Καλύτερη περίοδος είναι όταν έχει τρεχούμενο νερό, δηλαδή από το Μάρτιο έως το Μάιο, γιατί μετά ξεραίνεται και χάνει το ενδιαφέρον του.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή