Δες τον κόσμο όπως τον βλέπει ένας αναρριχητής

Category: Sport

Γαντζώσου από ένα βράχο και ξεγέλα τη βαρύτητα.

Tην πρώτη φορά που σκαρφάλωσα στο βράχο ένιωσα ότι τα έβαζα με το αδύνατο. Οι κινήσεις μου ήταν δύσκαμπτες, σαν να μην ήθελα να ξεκολλήσω από την πέτρα. Είχα ταχυπαλμίες και φοβόμουν, γιατί η πρώτη σκέψη είναι ότι κρέμεσαι από ένα σκοινί που δεν το ελέγχεις απόλυτα. Μετά από μερικές αναρριχήσεις ξεμπλοκαρίστηκα, είδα το πράγμα πιο χαλαρά και σήμερα πια -καθώς τον κοιτάζω- σκέφτομαι πως είναι άλλη μία πρόκληση» λέει ο εκπαιδευτής αναρρίχησης Δημήτρης Σωτηράκης. Τα λόγια του ακούγονται λίγο-πολύ οικεία σε όσους έχουν μυρίσει ένα βράχο από κοντά ενώ κρέμονταν στον αέρα.

Πρώτο θρανίο

Το σκαρφάλωμα είναι στη φύση του ανθρώπου από τα παιδικά του χρόνια. Τα πιτσιρίκια ανεβοκατεβαίνουν δέντρα κι έπιπλα, προκειμένου να δουν τον κόσμο από ψηλά. Τώρα, όμως, που μεγάλωσες είσαι πιο απαιτητικός από τις δραστηριότητές σου και από αυτά που θα σου αποφέρουν. «Η αναρρίχηση σε φέρνει σε άμεση επαφή με τη φύση. Επίσης δοκιμάζει τα όριά σου, παίζει με τις αισθήσεις σου, με τις αντοχές σου και με το θάρρος σου» τονίζει ο Σωτηράκης. Ολα αυτά με μία προϋπόθεση: να εκπαιδευτείς σωστά και μεθοδικά.

Το συγκεκριμένο σπορ έχει αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ώστε να απολαμβάνεις στο μάξιμουμ τα σκαρφαλώματά σου. Ενας από τους πιο παλιούς εκπαιδευτές, ο Αρης Θεοδωρόπουλος, σπεύδει, όμως, να σε καθησυχάσει για το βαθμό επικινδυνότητας: «Στατιστικά κινδυνεύεις περισσότερο να πας με το αυτοκίνητο στην ορθοπλαγιά παρά κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης». Επειδή στο ΜΗ σεβόμαστε το ρητό «με όποιον δάσκαλο καθίσεις…» ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες σχολές για να είσαι… high. Εκεί θα μάθεις να κινείσαι στο βράχο, να ασφαλίζεσαι, να κατεβαίνεις με ραπέλ.

* Σχολή Αναρρίχησης ΕΟΣ Αχαρνών, τηλ.: 6944505279. Εκπαιδευτής: Αρης Θεοδωρόπουλος, με σημαντική δραστηριότητα στα ελληνικά βουνά. Ξεκινά τον Απρίλιο και τα μαθήματα διαρκούν επτά Σαββατοκύριακα (παίζει και -προαιρετικά- ταξίδι στην Κάλυμνο). * Vertical, τηλ.: 6974582258. Επικεφαλής ο Δημήτρης Σωτηράκης, εξίσου σημαντική προσωπικότητα στο χώρο. Αρχίζει το Μάιο και περιλαμβάνει καλοκαιρινές εφορμήσεις στην Τήνο, στο παράξενο Ξώμπουργκο. * Summit, τηλ.: 210-9211020. Εκπαιδευτές: O Κώστας Τσούλκας και ο Θοδωρής Παπαγιάννης μαζί με άλλους γνωστούς ορειβάτες, όπως ο Δημήτρης Μπουραζάνης.

Η σχολή ξεκινάει το Μάιο και τα μαθήματα διαρκούν έξι Σαββατοκύριακα. * Base Camp, τηλ.: 6979 002120. Εκπαιδευτής: O Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο οποίος έχει ανοίξει πολλές διαδρομές στην Ελλάδα. * Αλέξης Τσιλογιώργης, τηλ.: 6944425312. Αν είσαι κάτοικος Βορείου Ελλάδας, η σχολή του θα σε μυήσει στα μυστικά του βράχου. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 12 μέρες. * No Limits, Μετέωρα, τηλ.: 6948043655.

Με εκπαιδευτή τον Λάζαρο Μποτέλη κι έδρα τη Μέκκα της ελληνικής αναρρίχησης: τα Μετέωρα.

Ο γρίφος της ισορροπίας

Θα το καταλάβεις όταν δοκιμάσεις. Μπορεί η φυσική κατάσταση να βοηθάει στην ανάβαση, αλλά χωρίς συγκέντρωση και χωρίς να «διαβάζεις» το βράχο δεν κάνεις τίποτα. Η αναρρίχηση συχνά μοιάζει με γρίφο, ειδικά όταν έχεις να επιλέξεις το κατάλληλο πιάσιμο, που θα σε στείλει λίγο πιο ψηλά. Πόδια και χέρια δουλεύουν αρμονικά, αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα δύο, θα λέγαμε τα πόδια, γιατί αυτά είναι ο οδηγός κι αυτά σε σπρώχνουν εμπρός.

Η καλύτερη προπόνηση για το σκαρφάλωμα είναι το ίδιο το σκαρφάλωμα, λένε οι γνώστες. Επειδή όμως λίγοι έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται καθημερινά στα πεδία, στο ενδιάμεσο μπορείς να κάνεις αεροβική δουλειά, δηλαδή τρέξιμο ή ποδήλατο για να βελτιώσεις την αντοχή σου. Στο γυμναστήριο είναι προτιμότερο να αποφύγεις τα βάρη, γιατί ο μυϊκός όγκος δεν θα σου χρησιμεύσει στο βράχο.

Η ενδυνάμωση ωστόσο των χεριών -και ειδικά των δαχτύλων- είναι επιτακτική και θα πρέπει να συνεννοηθείς με το γυμναστή σου για το πώς θα τα δυναμώσεις χωρίς να τα φουσκώσεις. Επίσης μπορείς να κάνεις μαθήματα γιόγκα για να συγκεντρώνεσαι καλύτερα ή ακόμα και πιλάτες για βαθύτερη επαφή με το σώμα σου.

Η συνέχεια στο τεύχος Μαϊου που κυκλοφορεί.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού