Ποιες βιταμίνες κάνουν καλό στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Category: Υγεία

Αν πρόσφατα διαγνωστήκατε με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυτή τη στιγμή θα λαμβάνετε φλουβοξαμίνη, έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), και θα παρακολουθείτε γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), θεραπεία έκθεσης και πρόληψης απόκρισης (ERP) και θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT), η οποία βοηθά πάρα πολύ με τα συμπτώματα της.

Ωστόσο, η φλουβοξαμίνη έχει αρχίσει να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα και δεν φαίνεται να μειώνει τις ανεπιθύμητες, επαναλαμβανόμενες και διεισδυτικές σκέψεις και φόβους σας.

Ως αποτέλεσμα, έχετε αρχίσει να αναζητάτε εκτός των κανόνων θεραπείας της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής κάτι άλλο για να “ηρεμήσετε” τις αγωνιώδεις σκέψεις σας.

Θα μπορούσαν οι βιταμίνες να λειτουργήσουν για τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής σας; Ενδεχομένως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα σχέδιά σας με το γιατρό σας πριν διακόψετε τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια αγχώδης κατάσταση που αλλάζει τη ζωή και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, ασταμάτητες, ανεπιθύμητες παρείσακτες σκέψεις, αμφιβολίες, φόβους, αβεβαιότητες, νοητικές εικόνες, παρορμήσεις ή/και αρνητικά συναισθήματα (ιδεοληψίες).

Μερικές φορές, οι ιδεοληψίες συνοδεύονται από καταναγκασμούς, ή τελετουργίες ή ρουτίνες που έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίξουν το άγχος και το στρες που προκαλούν τις ιδεοληψίες.

Οι ιδεοληψίες μπορεί να καταναλώνουν τις σκέψεις σας σε σημείο που το να κάνετε οτιδήποτε είναι αδύνατο κατόρθωμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή καταναγκασμούς.

Μπορεί να περιλαμβάνουν σκέψεις και φόβους για μόλυνση από μικρόβια ή για να πάθετε κακό (εσείς ή κάποιος άλλος), μέχρι παροτρύνσεις για σεξουαλικές ή βίαιες πράξεις (αυτό είναι απίθανο να συμβεί, αν και πρόκειται για πραγματικές παροτρύνσεις και φόβους).

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να σας εμποδίσει να εκτελέσετε το καθήκον σας να πάτε εγκαίρως στο σχολείο ή στη δουλειά και/ή να αποδώσετε ικανοποιητικά μόλις φτάσετε.

Μπορεί να σας επηρεάσει ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα (λόγω των αγωνιώδη σκέψεων κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών δραστηριοτήτων).

Έτσι, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σας, από την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας και την ικανότητά σας να αναπτύσσετε και να διατηρείτε σχέσεις και φιλίες, μέχρι την επίτευξη επαγγελματικής επιτυχίας και την επίτευξη των στόχων σας.

Ειλικρινά, η OCD είναι μια μοναχική κατάσταση, ειδικά όταν δεν αντιμετωπίζεται. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τόνοι διαθέσιμων θεραπειών, μερικές από τις οποίες είναι παραδοσιακές ή τυπικές και μερικές από τις οποίες είναι μη παραδοσιακές ή εναλλακτικές.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αλλά πρώτα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια για αυτήν.

Θα μπορούσαν, λοιπόν, οι βιταμίνες να βοηθήσουν και στην OCD? Ναι, θα μπορούσαν.

Πώς μπορούν οι βιταμίνες να βοηθήσουν την OCD

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι βιταμίνες είναι ευεργετικές για το μυαλό και το σώμα, γενικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη λειτουργία.

Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών, αυξάνεται ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων, όπως η OCD.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, ορισμένα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες) μπορούν να ενισχύσουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, προκαλώντας μείωση των συμπτωμάτων της, όπως επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές σκέψεις, παρορμήσεις, φόβοι κ.λπ., συνεχείς ανησυχίες, χρόνιο στρες και άγχος και καταναγκασμοί που αποσκοπούν στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος και στη διακοπή της εμμονής.

Η κατανάλωση φρέσκων τροφών, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η λήψη έτσι μιας ποικιλίας σημαντικών βιταμινών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σας (ψυχικά και σωματικά), ώστε να μην βιώνετε ανεπιθύμητες, και ενοχλητικές ιδεοληψίες ή/και καταναγκασμούς.

Έτσι, ναι, οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν την OCD, αν όχι άμεσα, τότε έμμεσα, εξασφαλίζοντας ότι το μυαλό και το σώμα σας είναι ξεκούραστα, αποκατεστημένα και σε άριστη κατάσταση, ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε πιο καθαρά και να συμμετέχετε σε πιο υγιείς συμπεριφορές.

Ποιες βιταμίνες είναι ωφέλιμες για την OCD

Μια ποικιλία βιταμινών είναι καλές για το μυαλό και το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επίσης καλές για τα συμπτώματα της OCD (που αφορούν το μυαλό και το σώμα).

Η ξεκούραση, η λήψη βιταμινών μέσω υγιεινών τροφών και ο σωστός ύπνος είναι σημαντικοί τρόποι για να κρατήσετε τα συμπτώματα της υπό έλεγχο.

Eίναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα των βιταμινών σας στα κατάλληλα επίπεδα, επειδή αν το σώμα σας δεν λαμβάνει τη θρέψη (ή αλλιώς βιταμίνες) που χρειάζεται, δεν θα λειτουργεί σωστά.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης (ανεπάρκεια σεροτονίνης) μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της OCD.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων σεροτονίνης, μειώνοντας έτσι τις εμμονές ή/και τους καταναγκασμούς σας.

Κατανοήστε, ωστόσο, ότι οι βιταμίνες δεν είναι απαραίτητες μόνο για τις παθήσεις, αλλά για το μυαλό και το σώμα, γενικά.

Οι βιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να λειτουργήσετε σε βέλτιστο επίπεδο, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σας.

Παρακάτω παρατίθενται βιταμίνες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της OCD σας:

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την OCD, επειδή είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της, οπότε η αποκατάσταση αυτών των επιπέδων μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα ή να σας αποτρέψει από το να αναπτύξετε την πάθηση συνολικά (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Η νιασίνη (βιταμίνη Β-3) μπορεί να ενισχύσει την ποσότητα της τρυπτοφάνης στο σώμα. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ πρόδρομος της σεροτονίνης. Ομοίως, η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6) υποστηρίζει την παραγωγή σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης.

Η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη είναι νευροδιαβιβαστές (χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο) ικανοί να «ηρεμούν» το μυαλό, να ρυθμίζουν τη διάθεσή σας και να μειώνουν τις παρεμβατικές σκέψεις, τους φόβους, τα συναισθήματα, τις αμφιβολίες, τις νοητικές εικόνες κ.λπ.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β-6 μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο, κάτι που είναι σημαντικό επειδή οι πάσχοντες από OCD είναι επιρρεπείς στην αϋπνία και σε άλλα προβλήματα ύπνου που οφείλονται σε ενοχλητικές και αγωνιώδεις σκέψεις ή/και στην παρόρμηση να εμπλακούν σε τελετουργίες ή ρουτίνες.

Η βιταμίνη Β-6 βοηθάει στον ύπνο μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης («η ορμόνη του στρες»), ώστε να μην ανεβαίνουν πολύ.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία είναι συνηθισμένα στους πάσχοντες από OCD, μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία. Η βιταμίνη Β-6, από την άλλη πλευρά, μειώνει την ποσότητα κορτιζόλης στο σώμα σας, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε πιο ήσυχα τη νύχτα, χωρίς εφιάλτες.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, η OCD μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12.

Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ (βιταμίνη Β-9) είναι επίσης μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων.

Μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της OCD, όπως το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα.

Το φολικό οξύ ενισχύει επίσης τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία φαίνεται να αποτελεί βασικό συστατικό στην εκδήλωση ή/και επιδείνωση της σε ορισμένα άτομα.

Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τους πάσχοντες από OCD, οι οποίοι παλεύουν με μια ανισορροπία της σεροτονίνης.

Αν και η ινοσιτόλη θεωρείται βιταμίνη Β-8, δεν είναι στην πραγματικότητα μια βιταμίνη Β, με την κυριολεκτική έννοια. Είναι, ωστόσο, παρόμοια με μια βιταμίνη Β, η ινοσιτόλη ενισχύει την παραγωγή και τον μεταβολισμό της σεροτονίνης και του GABA, γεγονός που την καθιστά ιδανική για καταστάσεις άγχους, όπως η OCD.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει την «ευεξία του εγκεφάλου», τη χαλάρωση και την ποιότητα του ύπνου, ενώ έχει βρεθεί ότι έχει θετική επίδραση στο στρες, το άγχος, την κατάθλιψη και τις ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 1996, οι πάσχοντες από OCD, οι οποίοι λαμβάνουν ινοσιτόλη για τα συμπτώματα της, έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα Y-BOC (δηλαδή, λιγότερες εμμονές και καταναγκασμούς).

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει διάφορους βασικούς ρόλους στον οργανισμό, όπως η βοήθεια στην επισκευή του σώματος και του νου. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως «φυσικό ηρεμιστικό», μειώνοντας έτσι το σωματικό στρες και το άγχος, που είναι συνήθεις παράγοντες που συμβάλλουν στην OCD.

Υποστηρίζει επίσης τις λειτουργίες των επινεφριδίων, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντίδραση του σώματός σας στο στρες.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το σώμα σας στρεσάρεται, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν κορτικοειδή, τα οποία, με τη σειρά τους, πυροδοτούν μια αντίδραση στρες «φυγή ή μάχη».

Επιπλέον, προστατεύει το μυαλό και το σώμα σας από τις επιβλαβείς «ελεύθερες ρίζες» ή ιούς, ασθένειες και λοιμώξεις. Ένα υγιές μυαλό και σώμα παρέχουν άμυνα απέναντι σε χρόνιες ασθένειες, όπως η OCD.

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D (ανεπάρκεια βιταμίνης D) μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της OCD σε ορισμένα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με αγχώδεις καταστάσεις, όπως η OCD και η τριχοτιλλομανία (OCD με τράβηγμα των μαλλιών), μπορεί να επωφεληθούν από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο τεχνικά δεν είναι βιταμίνη, είναι ένα μέταλλο, αλλά συνήθως θεωρείται και αναφέρεται ως «βιταμίνη», οπότε το συμπεριλαμβάνουμε σε αυτόν τον κατάλογο των ευεργετικών βιταμινών της OCD. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία.

Όσον αφορά την OCD, το μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει μια «αίσθηση ηρεμίας» στο μυαλό, το νευρικό σύστημα και το σώμα, η οποία θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τους πάσχοντες από OCD.

Έτσι, το μαγνήσιο απαλύνει το άγχος και το στρες μπλοκάροντας τον υποδοχέα NMDA που είναι γνωστός για την πρόκληση φόβου.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι, που χρόνια δεν λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο στον οργανισμό τους, κινδυνεύουν να αναπτύξουν καταστάσεις άγχους, όπως η OCD.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος, όπως και το μαγνήσιο, δεν είναι μια βιταμίνη, αυτή καθαυτή, αλλά μάλλον ένα μέταλλο που συχνά θεωρείται και χρησιμοποιείται ως βιταμίνη.

Είναι ευεργετικός όχι μόνο για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά και για το μυαλό και το σώμα, γενικότερα. Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στο μεταβολισμό, στην επισκευή και επούλωση, καθώς και στην κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση.

Μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή, και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, ενώ υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος, όλα αυτά μπορούν να είναι ευεργετικά για τους πάσχοντες από OCD.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου και των αγχωδών καταστάσεων όπως η OCD.

Σίδηρος

Ομοίως με το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο, ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που θεωρείται και χρησιμοποιείται ως βιταμίνη.

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, όπως η ρύθμιση των επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν καταστάσεις διάθεσης και άγχους, όπως η κατάθλιψη και η OCD.

Η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου μπορεί να βελτιώσει την OCD αυξάνοντας την ποσότητα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στο σώμα. Ο σίδηρος μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου (εξαλείφοντας την αϋπνία) και την ενέργεια (μειώνοντας την κόπωση) – δύο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την OCD.

Φαίνεται επίσης ότι ο σίδηρος μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε ορισμένους πάσχοντες από OCD.

L-θεανίνη

Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βρεθεί στο πράσινο τσάι.

Αυτή η βιταμίνη μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος και, επομένως, να προκαλέσει «ηρεμία» και χαλάρωση στο μυαλό και το σώμα, κάτι που είναι σημαντικό για τα άτομα με παρεμβατικές, αγωνιώδεις σκέψεις και παρορμήσεις για την εκτέλεση ορισμένων ενεργειών.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η l-θεανίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και GABA στον εγκέφαλο, τα οποία πιστεύεται ότι διευκολύνουν τα συμπτώματα της ocd (ιδεοληψίες και καταναγκασμοί).

Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Tα καλά νέα είναι ότι οι βιταμίνες μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας της OCD. Μπορούν επίσης να ληφθούν μόνες τους ή να προστεθούν σε άλλες θεραπείες για την CD.

Άλλες θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς βιταμίνες περιλαμβάνουν:

  • αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. υγιεινές τροφές, τακτική άσκηση, σωστός ύπνος)
  • φυσικές θεραπείες, όπως η CBD και η υπνοθεραπεία/ύπνωση
  • ο βελονισμός
  • εργαλεία αυτοβοήθειας
  • βιβλία για την OCD
  • γιόγκα
  • διαλογισμός ενσυνειδητότητας
  • ομάδες υποστήριξης της OCD.

Οι συμβατικές θεραπείες της OCD περιλαμβάνουν:

  • γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
  • θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT)
  • θεραπεία έκθεσης και πρόληψης απόκρισης (ERP).

Οι θεραπείες OCD χρησιμοποιούνται συνήθως μόνες τους ή σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά SSRI.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει σημασία ποια μορφή βοήθειας για την OCD επιλέγετε, οι βιταμίνες μπορούν να προστεθούν σε αυτή.

Με τη σωστή βοήθεια και υποστήριξη για την OCD, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της, ώστε να ζήσετε μια ζωή χωρίς ενοχλητικές σκέψεις και φόβους ή/και τελετουργίες ή ρουτίνες.

Σημείωση: Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι οι βιταμίνες που επιλέγετε μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μαζί με τα φάρμακα που λαμβάνετε για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Share:

Δείτε Επίσης:

Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή