10 τεκμηριωμένα οφέλη από το πράσινο τσάι

Category: Διατροφή

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της γνωστικής ικανότητας, στη διατήρηση του μέτριου βάρους και να προσφέρει κάποια προστασία από τον καρκίνο.

Φημίζεται ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον πλανήτη που θα μπορούσε να έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

1. Περιέχει φυτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις

Το πράσινο τσάι περιέχει έναν τύπο πολυφαινόλης που ονομάζεται κατεχίνη. Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και παρέχουν άλλα οφέλη για την υγεία.

Η πιο γνωστή και άφθονη κατεχίνη στο πράσινο τσάι είναι η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), η οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να εμπλέκεται στη βελτίωση διαφόρων καταστάσεων υγείας ή δεικτών ασθενειών.

2. Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία

Ένα ερευνητικό άρθρο του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσάι μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική ικανότητα, τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, πιθανώς λόγω ενώσεων στο πράσινο τσάι όπως η καφεΐνη και η L-θεανίνη.

Μια μελέτη του 2020 πρότεινε επίσης ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με 64% χαμηλότερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της επίδρασης.

3. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καύση λίπους

Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι η ικανότητα του πράσινου τσάι να επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό σας ενισχύεται με αερόβια άσκηση ή άσκηση αντίστασης.

Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν την ικανότητα του να βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά το λίπος, η συνολική επίδρασή του στην απώλεια βάρους είναι πιθανότατα μικρή.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου

Αν και τα στοιχεία είναι μικτά και ασυνεπή, η έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση πράσινου τσάι με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή των ωοθηκών.

Μια έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι ενώ η πειραματική έρευνα δείχνει μια μέτρια ευεργετική επίδραση, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να συμπεράνουν συνεπή αποτελέσματα του πράσινου τσάι στη συνολική πιθανότητα καρκίνου. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα υψηλής ποιότητας.

5. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι το πράσινο τσάι συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε άτομα χωρίς τρέχοντα, γνωστικά προβλήματα. Ενώσεις όπως η EGCG και η L-θεανίνη μπορεί να είναι υπεύθυνες.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2023 ανέφερε ότι η υπερβολική κατανάλωση, 13 φλιτζάνια ή περισσότερα την ημέρα (όλα τα είδη τσαγιού), θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία για το πώς ακριβώς το πράσινο τσάι επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

6. Θα μπορούσε να βοηθήσει με τη στοματική υγεία

Μια ανασκόπηση του 2021 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή η χρήση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να συνδεθεί με καλύτερη στοματική υγεία.

Αν και τα αποτελέσματα από τιε περισσότερες έρευνες είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται περισσότερες κλινικές έρευνες σε ανθρώπους.

7. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μια έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά τη νηστεία βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν φαίνεται να έχει επίδραση στο σάκχαρο του αίματος ή στην ινσουλίνη μακροπρόθεσμα.

Μια μελέτη του 2021 σε ενήλικους άνδρες πρότεινε επίσης 10% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από διαβήτη τύπου 2 για όσους το πίνουν καθημερινά.

Άλλες έρευνες δεν διαπίστωσαν καμία επίδραση σε κανέναν δείκτη διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, οπότε τα ευρήματα είναι ασαφή.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσάι θα μπορούσε να μειώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η αρτηριακή πίεση ή τα λιπίδια.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη συνεπών, μακροπρόθεσμων στοιχείων σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ικανών να δείξουν αιτία και αποτέλεσμα.

9. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσάι ημερησίως συνδέεται με 44% χαμηλότερη πιθανότητα κοιλιακής παχυσαρκίας, αλλά η επίδραση ήταν σημαντική μόνο για τις γυναίκες.

Όμως, το πράσινο τσάι δεν φαίνεται να επιφέρει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών πείνας και πληρότητας, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής σας. Υπάρχουν επίσης ανάμεικτα στοιχεία σχετικά με την απώλεια βάρους με το πράσινο τσάι γενικά.

10. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Το πράσινο τσάι μπορεί να έχει προστατευτικές ενώσεις κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν πέντε φλιτζάνια ή περισσότερα την ημέρα είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με όσους έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επτά φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 62%, ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακές προσβολές.

Συνοψίζοντας

Το πράσινο τσάι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε το πράσινο τσάι ένα τακτικό μέρος του τρόπου ζωής σας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στους προσωπικούς σας στόχους υγείας και στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή