Άγχος

Category: Υγεία

Το άγχος μας επηρεάζει όλους. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα άγχους όταν πειθαρχείτε τα παιδιά σας, κατά τη διάρκεια πολυάσχολων περιόδων στη δουλειά, όταν διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας ή όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη σχέση.

Το άγχος είναι παντού. Και ενώ το λίγο άγχος είναι ωφέλιμο, το πολύ άγχος μπορεί να σας εξαντλήσει και να σας αρρωστήσει, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο του στρες είναι να γνωρίζετε τα συμπτώματα του. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του στρες μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι νομίζετε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να είμαστε στρεσαρισμένοι, που συχνά δεν ξέρουμε ότι είμαστε στρεσαρισμένοι μέχρι να φτάσουμε σε οριακό σημείο.

Τι είναι το στρες

Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε επιβλαβείς καταστάσεις, είτε αυτές είναι πραγματικές είτε αντιληπτές. Όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε, συμβαίνει μια χημική αντίδραση στο σώμα σας που σας επιτρέπει να ενεργήσετε με τρόπο που να αποτρέψετε τον τραυματισμό. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως “μάχη ή φυγή” ή “αντίδραση του στρες”.

Κατά τη διάρκεια της, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, η αναπνοή επιταχύνεται, οι μύες σφίγγονται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Έχετε ετοιμαστεί για να δράσετε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας.

Το στρες σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Αυτό που προκαλεί άγχος σε ένα άτομο μπορεί να μην απασχολεί καθόλου ένα άλλο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν το στρες καλύτερα από άλλους.

Δεν είναι όλο το άγχος κακό. Σε μικρές δόσεις, το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε εργασίες και να σας αποτρέψει από το να πάθετε κακό. Για παράδειγμα, το άγχος είναι αυτό που σας κάνει να πατήσετε φρένο για να αποφύγετε να χτυπήσετε το αυτοκίνητο μπροστά σας. Αυτό είναι καλό πράγμα.

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται μικρές δόσεις στρες αλλά, δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να διαχειριστούμε το μακροχρόνιο στρες χωρίς κακές συνέπειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς, της ικανότητας σκέψης και της σωματικής σας υγείας. Κανένα μέρος του σώματος δεν έχει ανοσία. Όμως, επειδή οι άνθρωποι διαχειρίζονται το στρες με διαφορετικό τρόπο, τα συμπτώματα του στρες μπορεί να ποικίλλουν.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και μπορεί να είναι τα ίδια με εκείνα που προκαλούνται από ιατρικές καταστάσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα του στρες.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

 • Να γίνεστε εύκολα ταραγμένοι, απογοητευμένοι και κυκλοθυμικοί.
 • Αίσθημα υπερφόρτωσης, σαν να χάνετε τον έλεγχο ή σαν να πρέπει να πάρετε τον έλεγχο.
 • Δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μυαλό σας.
 • Αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας (χαμηλή αυτοεκτίμηση) και νιώθετε μοναξιά, αναξιότητα και κατάθλιψη.
 • Αποφεύγετε τους άλλους.

Τα σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή ενέργεια
 • Πονοκέφαλοι
 • Αναστατωμένο στομάχι, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και της ναυτίας
 • Πόνους και σφιγμένους μύες
 • Πόνος στο στήθος και ταχυκαρδία
 • Αϋπνία
 • Συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις
 • Απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ή/και ικανότητας
 • Νευρικότητα και τρέμουλο, κουδούνισμα στα αυτιά και κρύα ή ιδρωμένα χέρια και πόδια
 • Ξηροστομία και δυσκολία στην κατάποση
 • Σφίξιμο της σιαγόνας και τρίξιμο των δοντιών

Τα γνωστικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

 • Συνεχής ανησυχία
 • Αγωνιστικές σκέψεις
 • Ξεχασιά και αποδιοργάνωση
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Κακή κρίση
 • Απαισιοδοξία ή βλέπουν μόνο την αρνητική πλευρά

Τα συμπεριφορικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην όρεξη, είτε δεν τρώτε είτε τρώτε πάρα πολύ
 • Αναβλητικότητα και αποφυγή ευθυνών
 • Περισσότερη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή τσιγάρων
 • Έχοντας περισσότερες νευρικές συμπεριφορές, όπως το δάγκωμα των νυχιών, η νευρικότητα και ο βηματισμός.

Ποιες είναι οι συνέπειες του μακροχρόνιου στρες

Λίγο άγχος κάθε τόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί. Αλλά το συνεχές, χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

 • Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές προσωπικότητας.
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
 • Παχυσαρκία και άλλες διατροφικές διαταραχές.
 • Προβλήματα εμμήνου ρύσεως.
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως ανικανότητα και πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας σε άνδρες και γυναίκες.
 • Προβλήματα του δέρματος και των μαλλιών, όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα, και μόνιμη τριχόπτωση.
 • Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ΓΟΠΝ, γαστρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα και ευερέθιστο έντερο.

Πώς επηρεάζει το στρες την υγεία των ανδρών

Στρες και υγεία του προστάτη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι ο διογκωμένος προστάτης, υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί άνδρες άνω των 50 ετών έχουν διαγνωστεί με αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, αλλά πώς επηρεάζει το στρες τα συμπτώματα της BPH (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη);

Λοιπόν, συχνά το άγχος και η BPH υπάρχουν σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματα. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης για πιο επείγουσα και συχνή ούρηση, ένας διευρυμένος προστάτης είναι από μόνος του μια αρκετά αγχωτική κατάσταση. Επομένως, τα συμπτώματα που σχετίζονται με έναν διευρυμένο προστάτη μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, η οποία με τη σειρά της κάνει το πρόβλημα μόνο πιο σοβαρό.

Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό, ένας διευρυμένος προστάτης αναπόφευκτα διαταράσσει τον ύπνο, γεγονός που και πάλι μόνο προσθέτει στο συνολικό άγχος που σχετίζεται με την κατάσταση. Επίσης, η έλλειψη ύπνου συνοδεύεται από τη δική της σειρά προβλημάτων υγείας, καθώς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διάθεση.

Στρες και ψυχική υγεία

Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, το άγχος συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος συχνά συνοδεύεται από μια σειρά συναισθηματικών συμπτωμάτων, όπως άγχος, χαμηλή διάθεση και, σε ακραίες περιπτώσεις, κατάθλιψη. Επίσης, κατά καιρούς από το άγχος μπορεί να αισθάνεστε ανεξέλεγκτοι, επομένως αν ήδη πάσχετε από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Παρόλο που άνδρες και γυναίκες μοιράζονται τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας όταν υποφέρουν από έντονο στρες, μια μελέτη σε περισσότερους από 24.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι οι άνδρες τα πήγαιναν ελαφρώς χειρότερα. Παρόλο που εξακολουθούσε να είναι πιθανό οι γυναίκες να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη ως αποτέλεσμα του στρες, όταν κατείχαν απαιτητικές θέσεις εργασίας ή βίωναν εργασιακή ανασφάλεια, τα επίπεδα σοβαρής κατάθλιψης ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών.

Στρες και υγεία της καρδιάς

Αν και το θέμα είναι περίπλοκο, οι άνδρες θα μπορούσαν να κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, εν μέρει λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν το στρες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι μια καρδιακή προσβολή ή μια καρδιακή νόσος μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το στρες. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, την παχυσαρκία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, το στρες σίγουρα παίζει ρόλο στην κακή υγεία της καρδιάς.

Γιατί, λοιπόν, το άγχος θέτει τους άνδρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων; Μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το κάθε φύλο. Σε γενικές γραμμές (αν και όχι πάντα, φυσικά) οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να αναλάβουν δράση για να μειώσουν το άγχος τους. Οι άνδρες από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τα προβλήματά τους για τον εαυτό τους, πράγμα που σημαίνει ότι το στρες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.

Στρες και βάρος

Η παρουσία άγχους στη ζωή μας μπορεί να προκαλέσει χάος στο βάρος μας, επειδή αυτή την περίοδο τείνουμε να κλίνουμε προς ανθυγιεινά τρόφιμα που είναι γρήγορα, απλά και ανακουφιστικά. Επιπλέον, το άγχος ενεργοποιεί την καθιερωμένη αντίδραση του οργανισμού “μάχη ή φυγή”, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτή η αντίδραση μάχης ή φυγής χρειαζόταν κάποτε για να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης όταν ένα άτομο βρισκόταν αντιμέτωπο με ένα σενάριο ζωής ή θανάτου, όπως η παρουσία ενός άγριου ζώου (αυτό συνέβαινε την εποχή που οι άνθρωποι έπρεπε να κυνηγούν για να ζήσουν). Η αντιμετώπιση αυτού του είδους άγχους θα κόστιζε στο άτομο πολλή ενέργεια και θερμίδες, καθώς, τελικά, θα έπρεπε είτε να πολεμήσει το ζώο είτε να το σκάσει.

Σήμερα, ωστόσο, το είδος του στρες που αντιμετωπίζουμε είναι λιγότερο σωματικό, αλλά η αντίδραση είναι η ίδια. Επομένως, παρόλο που το σώμα δεν χρειάζεται την επιπλέον τροφή, εξακολουθεί να μας ενθαρρύνει να την καταναλώσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σε μια άλλη σημείωση, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και η έλλειψη ύπνου συνδέονται αμφότερα με το στρες, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατάφεραν να επιτύχουν μόνο 4 ώρες ύπνου τη νύχτα είχαν επίπεδα κορτιζόλης 37% υψηλότερα από τους άνδρες που κοιμόντουσαν πλήρεις 8 ώρες. Καθώς η κορτιζόλη διεγείρει την όρεξή μας, αυτό αποδεικνύει πόσο στενά συνδέεται το στρες με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρόλο που η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μάλλον πιο συχνή για τους άνδρες που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, δεν είναι ασυνήθιστο να συμβαίνει και το αντίθετο. Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να χάσουμε την όρεξή μας όταν νιώθουμε άγχος προκαλώντας έτσι την απώλεια βάρους.

Στρες και γονιμότητα

Έτσι, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανδρών με διάφορους τρόπους, ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε κατά πόσο το άγχος είχε ή όχι αντίκτυπο και στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές προσέλκυσαν 38 άνδρες ηλικίας 38 έως 49 ετών, οι οποίοι έπρεπε να συμπληρώσουν τεστ μέτρησης του στρες τους στον χώρο εργασίας, στο σπίτι και γενικά. Παράλληλα έπρεπε να παρέχουν τακτικά δείγματα σπέρματος.

Τα αποτελέσματα εδώ έδειξαν ότι το σπέρμα των ανδρών που πέρασαν δύο ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα κατά τη διάρκεια ενός έτους ήταν λιγότερο κινητικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, ήταν επίσης πιο πιθανό το σπέρμα να έχει μη φυσιολογικό σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς το στρες μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το στρες προκαλεί οξειδωτικό στρες (μια ανισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών στο σώμα), το οποίο έχει συσχετιστεί με κακή ποιότητα σπέρματος.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του στρες

Για να αποτρέψετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες να γίνουν μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ταχυπαλμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και δυσπεψία.

Ωστόσο, υπάρχουν και λιγότερο εμφανή σημάδια, όπως οι διακυμάνσεις της διάθεσης, το να τρώτε λιγότερο ή περισσότερο από το κανονικό, ο κακός ύπνος, η έλλειψη ενέργειας και η απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα που συνήθως σας ευχαριστούν.

Μιλήστε

Προηγουμένως αναφέραμε ότι οι άνδρες είναι λίγο ένοχοι και κρατούν τις ανησυχίες για τον εαυτό τους, πράγμα που προφανώς κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη συμβουλή να μιλήσετε!

Είτε πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους ή τον παθολόγο σας, καθίστε με κάποιον και εξηγήστε τι είναι αυτό που σας προκαλεί άγχος. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από κάποιες από τις ανησυχίες σας, αλλά μπορεί επίσης να λάβετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές σε αντάλλαγμα.

Άσκηση

Είτε πρόκειται για περπάτημα, ποδηλασία ή γυμναστήριο, η άσκηση διεγείρει τις χαρούμενες ορμόνες μας, γνωστές και ως ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρέχει επίσης έναν αντιπερισπασμό όταν αισθάνεστε πιεσμένοι. Επομένως, για περισσότερους από έναν λόγους, είναι πραγματικά σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι όταν αισθάνεστε αγχωμένοι!

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Προκειμένου να αποτρέψετε το άγχος να κυριαρχήσει στη ζωή σας, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Έτσι, πηγαίνετε μια βόλτα, επισκεφθείτε φίλους, ανακαλύψτε ξανά μια δραστηριότητα που έχετε να κάνετε χρόνια, ό,τι κι αν είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε, φροντίστε να βρείτε χρόνο γι’ αυτό!

Ανακούφιση από το άγχος την ημέρα

Τέλος, για συμπτώματα ήπιου στρες και άγχους μπορείτε να βασιστείτε σε κάποιο ρόφημα φτιαγμένο με ένα μείγμα βαλεριάνας και λυκίσκου, αυτό είναι απαλό και καταπραϋντικό!

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή