7 σημάδια διευρυμένου προστάτη που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Category: Υγεία

Ακούμε συνεχώς τον όρο “δυσπλασία – υπερπλασία προστάτη”, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό σκέψεις ενός εξαιρετικά επώδυνου πρηξίματος κοντά στα γεννητικά όργανα σας, αλλά δεν είναι αυτό που θα σας υποψιάσει ότι μπορεί να έχετε προβλήματα προστάτη.

Ρωτήσαμε τον S. Adam Ramin, M.D., ουρολόγο και ιατρικό διευθυντή του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες, πώς να αποκρυπτογραφήσετε τα συμπτώματα ενός διογκωμένου προστάτη, επίσημα γνωστού ως “καλοήθης υπερπλασία του προστάτη” ή BPH και τι να κάνετε αν νομίζετε ότι ο αδένας σας έχει μεγαλώσει πολύ.

Τι είναι ο διευρυμένος προστάτης;

Ο προστάτης σας βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Όταν κατουράτε, η κύστη σας ωθεί το περιεχόμενό της στον προστάτη και στη συνέχεια στην ουρήθρα, τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα σας.

Το άνοιγμα μέσα στον προστάτη λειτουργεί ως μηχανισμός εγκράτειας, λέει ο Dr. Ramin, έτσι ώστε να κατουράτε μόνο όταν το θέλετε. Χωρίς τον προστάτη σας, πιθανότατα θα είχατε να αντιμετωπίσετε διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη και προβλήματα ακράτειας. (Εδώ μπορείτε να δείτε πώς να καταλάβετε αν κατουράτε πολύ συχνά).

Ποιες είναι οι αιτίες της διόγκωσης του προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας τα συμπτώματα του διογκωμένου προστάτη εμφανίζονται γενικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Στην πραγματικότητα, η ΒΡΗ ή ο διευρυμένος προστάτης μπορεί να επηρεάσει περίπου τους μισούς άνδρες ηλικίας 51 έως 60 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Οι ειδικοί δεν είναι πραγματικά σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί τον διευρυμένο προστάτη, αλλά επειδή εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές. Για παράδειγμα, καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, τείνουν να παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη, δίνοντάς τους μεγαλύτερο ποσοστό οιστρογόνων. Είναι πιθανό αυτό να μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του προστάτη.
Είναι επίσης πιθανό ότι η συσσώρευση της ορμόνης διυδροτεστοστερόνης ή DHT, η οποία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά την πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, μπορεί να κάνει τα κύτταρα του προστάτη σας να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, λέει το NIH.

Ποια είναι τα σημάδια ενός διευρυμένου προστάτη;

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το σωληνοειδές άνοιγμα του προστάτη σας γίνεται σφιχτό και συστέλλεται όταν ο αδένας σας διευρύνεται. Αυτό οδηγεί σε περιορισμένη ροή των ούρων. Έτσι, η δυσκολία στην ούρηση είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι προβλημάτων του προστάτη, λέει ο Δρ Ramin.

Το 2017, η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA) δημιούργησε έναν δείκτη συμπτωμάτων επτά ερωτήσεων για τη σοβαρότητα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Ο τρόπος με τον οποίο τις απαντάτε  οι επιλογές περιλαμβάνουν “καθόλου”, “λιγότερο από 1 φορά στις 5”, “λιγότερο από τις μισές φορές”, “περίπου τις μισές φορές”, “περισσότερο από τις μισές φορές” και “σχεδόν πάντα”- μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να σας αξιολογήσει.

Το πλήρες ερωτηματολόγιο της AUA είναι διαθέσιμο εδώ

1. Η αίσθηση ότι δεν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας όταν τελειώσετε το κατούρημα

2. Η ανάγκη να ουρήσετε ξανά λιγότερο από δύο ώρες αφότου τελειώσετε την ούρηση

3. Το να σταματάτε και να ξεκινάτε ξανά αρκετές φορές όταν ουρήσατε

4. Η δυσκολία να αναβάλλετε την ούρηση

5. Έχετε αδύναμη ροή ούρων

6. Η ανάγκη να πιέζετε ή να ζορίζεστε για να αρχίσετε να κατουράτε

7. Ξυπνάτε συχνά τη νύχτα για να κατουρήσετε

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε διευρυμένο προστάτη;

Ο διευρυμένος προστάτης σημαίνει ότι το μέγεθος του αδένα έχει αυξηθεί περισσότερο από το φυσιολογικό δεν πρόκειται για καρκινική ανάπτυξη, γι’ αυτό και η επίσημη ονομασία του είναι καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα του διευρυμένου προστάτη μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, οπότε αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ουρολόγο, αλλά ξεκινήστε πρώτα με έναν έλεγχο, λέει ο Dr. Ramin. Όσο νωρίτερα αναζητήσετε ιατρική φροντίδα, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μην συσχετίζονται απαραίτητα με τη σοβαρότητα της κατάστασης”, λέει ο Δρ Ramin. “Ως εκ τούτου, απλές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και η μελέτη ροής των ούρων μπορεί να αποκαλύψουν την πραγματική φύση της διαδικασίας της νόσου”.

Ποιες είναι οι θεραπείες διευρυμένου προστάτη;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στρατηγικών για να επανέλθει ο προστάτης στο φυσιολογικό, σύμφωνα με τον Δρ Ramin. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, σημειώνει, μπορεί να αρκεί ο περιορισμός του καφέ, του τσαγιού και της σόδας – η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να αυξήσει τη συχνότητα ούρησης, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τον προστάτη. (Εδώ είναι 5 εκπληκτικές πηγές καφεΐνης που μπορεί να μην τις σκέφτεστε καν).

Σε ελαφρώς πιο προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα όπως οι αναστολείς άλφα -οι οποίοι χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη για να διευκολύνουν την ούρηση- και οι αναστολείς της άλφα αναγωγάσης, οι οποίοι μπορούν να συρρικνώσουν την ανάπτυξη του προστάτη.

Υπάρχουν επίσης ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η θεραπεία με μικροκύματα, λέει ο Δρ Ramin. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εκτομή του προστάτη μέσω θεραπείας με λέιζερ.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στρατηγικών για να επανέλθει ο προστάτης στο φυσιολογικό, σύμφωνα με τον Δρ Ramin. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, σημειώνει, μπορεί να αρκεί ο περιορισμός του καφέ, του τσαγιού και της σόδας, η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να αυξήσει τη συχνότητα ούρησης, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τον προστάτη.

Σε ελαφρώς πιο προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα όπως οι αναστολείς άλφα, οι οποίοι χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη για να διευκολύνουν την ούρηση και οι αναστολείς της άλφα αναγωγάσης, οι οποίοι μπορούν να συρρικνώσουν την ανάπτυξη του προστάτη.

Υπάρχουν επίσης ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η θεραπεία με μικροκύματα, λέει ο Δρ Ramin. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε εκτομή του προστάτη μέσω θεραπείας με λέιζερ.

Για σημαντικά διευρυμένους προστάτες, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μια ρομποτική διαδικασία υποολικής προστατεκτομής.

“Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ασθενούς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων”, λέει ο Dr. Ramin. “Δεν είναι κάθε ασθενής με διευρυμένο προστάτη ίσος και δεν είναι σε καμία περίπτωση κάθε θεραπευτική επιλογή καλή επιλογή για όλους τους ασθενείς”.

Μιλήστε λοιπόν με τον γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς. Απλά μην αγνοείτε το θέμα: Ο μη θεραπευμένος διευρυμένος προστάτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ακράτεια, αίμα στα ούρα σας λόγω φλεγμονής από την προσπάθεια να κατουρήσετε- και τελικά, κινδυνεύετε από βλάβη των νεφρών, λέει ο Δρ Ramin.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού