7 σημάδια που δείχνουν πως έχει μολυνθεί το τατουάζ σας

Category: Υγεία

Κοίτα, οι μολύνσεις από τατουάζ συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα, όλα τα τατουάζ ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης, ανεξάρτητα από τον καλλιτέχνη τατουάζ που βλέπετε ή το είδος του τατουάζ που κάνετε. Και οι μολύνσεις από τατουάζ ενέχουν τον κίνδυνο να καταστραφεί το δέρμα σας και το τατουάζ.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν τρόποι ασφαλούς αντιμετώπισης των λοιμώξεων από τατουάζ και μετριασμού της πιθανής ζημίας που προκαλείται.

Σημασία έχει να γνωρίζετε ποια σημάδια μόλυνσης τατουάζ να αναζητήσετε, σε ποιον να μιλήσετε όταν τα πράγματα αρχίσουν να φαίνονται άσχημα και πόσο γρήγορα ενεργείτε όταν αρχίσετε να βλέπετε κόκκινες σημαίες. (Σύντομα θα σας καθοδηγήσουμε σε όλα αυτά).

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς μολύνθηκε το τατουάζ εξ αρχής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μολύνσεων από τατουάζ.

Κάποιες μπορεί να ξεκίνησαν ενώ κάνατε το τατουάζ στο ίδιο το εργαστήριο. Ίσως το μέρος ή ο καλλιτέχνης να μην ήταν ο καλύτερος για τη δουλειά. (Παρεμπιπτόντως, εδώ θα βρείτε τι πρέπει να αναζητάτε σε έναν αξιόπιστο καλλιτέχνη).

Άλλες μπορεί να συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την περίθαλψη. (Ξέρετε εκείνες τις οδηγίες που δίνουν οι καλλιτέχνες τατουάζ στους πελάτες τους σχετικά με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε τις εβδομάδες και τους μήνες μετά το βάψιμο; Ναι, προφανώς δεν τις ακολουθούν όλοι τέλεια).

Παρακάτω, οι δερματολόγοι μοιράζονται πώς να φροντίζετε το δέρμα σας μετά το τατουάζ, πώς να καταλάβετε αν το τατουάζ σας έχει μολυνθεί και τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχει μολυνθεί.

Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές των ειδικών τους θα βοηθήσουν στη μόλυνση του τατουάζ σας και θα σας κάνουν να ξαναγίνετε φοβεροί.

Πώς φροντίζετε το δέρμα σας μετά το τατουάζ;

Η διαδικασία επούλωσης ενός τατουάζ μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Οι οδηγίες για τη μεταθανάτια φροντίδα ποικίλλουν μεταξύ των καλλιτεχνών τατουάζ, αλλά όλοι γενικά συμφωνούν με την τήρηση αυτών των στρατηγικών.

Μετά το ραντεβού σας, το τατουάζ σας θα καλυφθεί με επίδεσμο ή πλαστικό περιτύλιγμα, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί μετά από περίπου έξι ώρες.

Πλύνετε το τατουάζ σας τρεις φορές την ημέρα με αντιβακτηριδιακό σαπούνι χωρίς άρωμα, στεγνώστε το με μια χαρτοπετσέτα και καλύψτε το με ένα λεπτό στρώμα αλοιφής.

“Αφού κάνετε τατουάζ, φροντίστε να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και υγρή. Συχνά εφαρμόζεται ένας αποφρακτικός επίδεσμος για την προστασία του δέρματος, ενώ τα σημεία έγχυσης της χρωστικής θεραπεύονται”, λέει η Lara Devgan, M.D., κορυφαία πιστοποιημένη πλαστική χειρουργός στη Νέα Υόρκη.

“Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες, την έντονη εφίδρωση και την επαφή με μολυσμένες περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως η άμμος, οι ωκεανοί και τα συντρίμμια”.

(Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε για να αρχίσετε να γυμνάζεστε μετά από ένα τατουάζ; Αυτό εξαρτάται από την τοποθέτηση του τατουάζ και μερικούς άλλους βασικούς παράγοντες.)

Κάποιο ξεφλούδισμα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας επούλωσης είναι φυσιολογικό, αλλά “ποτέ μην προσπαθήσετε να μαζέψετε την κρούστα που συνήθως θα εμφανιστεί στην επιφάνεια”, λέει ο Viseslav Tonkovic-Capin, M.D., διπλός πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα την περιοχή του Kansas City και συντάκτης του DermBoard.org.

Μέχρι να επουλωθεί πλήρως το τατουάζ σας, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το μπάνιο (το ντους είναι απολύτως εντάξει), το κολύμπι, το μαύρισμα, το ξύσιμο του τατουάζ και το άγγιγμα του τατουάζ χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας.

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια ότι το τατουάζ σας έχει μολυνθεί;

Υπάρχουν αρκετά, καθένα από τα οποία μπορεί να υποδεικνύει διαφορετικό είδος μόλυνσης και, συνεπώς, διαφορετικό είδος θεραπείας.

Αποστράγγιση πύου

Το να βλέπετε πύον να αποστραγγίζεται από το σημείο του τατουάζ είναι το πιο συγκεκριμένο σημάδι ότι το τατουάζ σας έχει μολυνθεί.

Η Tonkovic-Capin λέει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό αν συμβεί αυτό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μόλυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι ή όχι.

“Μπορείτε να προσπαθήσετε να το πλύνετε με υγρό αντιβακτηριδιακό σαπούνι και να εφαρμόσετε χωρίς συνταγή διπλή αντιβιοτική αλοιφή τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα.

Εάν αναπτύξετε πυρετό, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών”, συμβουλεύει η Tonkovic-Capin.

Ερυθρότητα και ζέστη

“Αν παρατηρήσετε εξάπλωση του ροζ αποχρωματισμού ή την αίσθηση παλλόμενης θερμότητας που ακτινοβολεί γύρω από το τατουάζ σας, μπορεί να έχετε λοίμωξη”, λέει η Devgan.

Φροντίστε να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό για μια τοπική ή από του στόματος αντιβίωση.

Μπορεί να έχετε πρήξιμο και ζέστη ακόμη και χωρίς λοίμωξη, λέει η Tonkovic-Capin. Αλλά αν επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες ή χειροτερεύει, τότε πρόκειται για λοίμωξη. Και το μαντέψατε: Πηγαίνετε σε έναν γιατρό.

Βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις

Εμφανίζονται όταν κάνετε τατουάζ στα δάχτυλα των ποδιών, τα πόδια ή τους αστραγάλους σας.

“Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο συχνές αν φοράτε παλιά, δύσοσμα, ιδρωμένα αθλητικά παπούτσια χωρίς κάλτσες, και οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές αν έχετε μύκητες του ποδιού του αθλητή/των νυχιών των ποδιών ή περπατάτε ξυπόλητοι στο γυμναστήριο ή στα δημόσια ντους, όπου ο μύκητας αυτός αρέσκεται να παραμονεύει”, εξηγεί η Tsippora Shainhouse, M.D., F.A.A.D., πιστοποιημένη δερματολόγος στο Beverly Hills της Καλιφόρνια, με ιδιωτικό ιατρείο στο SkinSafe Dermatology and Skin Care.

Τι πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε; Οι λοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως κόκκινες και είναι καυτές, πρησμένες και έχουν οσμή, λέει η Τσιπόρα Shainhouse.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να εμφανίζονται κόκκινες και να έχουν λευκή λέπια, όπως το πόδι του αθλητή, λέει.

Συνιστά να μουλιάσετε την περιοχή με αραιωμένο λευκό ξύδι και νερό, μαζί με τη χρήση ενός συνταγογραφούμενου τοπικού αντιβιοτικού.

Δερματικές λοιμώξεις από E.coli

Τα τατουάζ στα οπίσθια, τα βουβωνικά μόρια ή τις ηβικές περιοχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης επειδή έρχονται σε επαφή με περιττώματα, τα οποία περιέχουν βακτήρια E. coli, λέει ο Shainhouse.

Ο Shainhouse εξηγεί ότι αυτά θα μύριζαν, θα περιείχαν πύον και θα φαίνονταν κόκκινα και πρησμένα.

Τα από του στόματος αντιβιοτικά είναι απαραίτητα αμέσως, οπότε πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού το συντομότερο δυνατό μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ιογενείς λοιμώξεις

Ο Shainhouse λέει ότι ο κίνδυνος να προσβληθείτε από τον ιό HIV, την ηπατίτιδα Β ή την ηπατίτιδα C είναι μικρός, αλλά πιθανός.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο εξοπλισμός έχει μολυνθεί και δεν αποστειρώνεται μετά από κάθε ραντεβού. “Αυτά δεν θα παρουσιάζονταν με οξέα δερματικά σημεία, αλλά αν έχετε άλλα σημεία/συμπτώματα ηπατίτιδας ή HIV, επισκεφθείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για εξέταση”, λέει ο Shainhouse.

Τι συμβαίνει αν δεν φροντίσετε ένα μολυσμένο τατουάζ;

Αν και οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις είναι σπάνιες, τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν αν αγνοήσετε τη θεραπεία του μολυσμένου τατουάζ σας.

Tonkovic-Capin: “Εάν δεν φροντίσετε το μολυσμένο τατουάζ, μερικές φορές μπορεί να επουλωθεί μόνο του ή μπορεί να εξελιχθεί με πυρετό, ρίγη [και] αδιαθεσία σε κρίσιμη ασθένεια, με αποτέλεσμα τη σηψαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο”.

Αν κάτι σας φαίνεται περίεργο ή ιδιαίτερα επώδυνο, πηγαίνετε στο γιατρό. Είναι σημαντικό να δράσετε αμέσως μόλις νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

“Εάν δεν φροντίσετε ένα μολυσμένο τατουάζ, μπορεί να διακινδυνεύσετε μια ανεπιθύμητη αισθητική εμφάνιση της περιοχής με τατουάζ ή μια διάχυτη λοίμωξη μαλακών μορίων”, λέει ο Devgan.

“Τα τατουάζ είναι ελεγχόμενοι τραυματισμοί του δέρματος, οπότε αντιπροσωπεύουν ένα ρήγμα στο δέρμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως μια ανοιχτή πληγή, με μεγάλη προσοχή στη διατήρησή της καθαρή”.

  • Θυμηθείτε: Η δυσφορία στο σημείο του νέου μελανιού, ο κνησμός και η απολέπιση μπορεί να είναι όλα φυσιολογικά μετά το τατουάζ. Αλλά αν έχετε παρατεταμένα συμπτώματα ή οποιονδήποτε λόγο να ανησυχείτε, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πώς να αποφύγετε ένα μολυσμένο τατουάζ.

Στην ιδανική περίπτωση, θα έχετε ένα τατουάζ χωρίς προβλήματα. Ακολουθήστε τις συμβουλές της Tonkovic-Capin για τον περιορισμό του κινδύνου πριν προγραμματίσετε το ραντεβού σας στο εργαστήριο τατουάζ:

Βεβαιωθείτε ότι ο καλλιτέχνης τατουάζ σας έχει άδεια. “Ρωτήστε τον καλλιτέχνη τατουάζ σας πώς καθαρίζει και αποστειρώνει τον εξοπλισμό”, λέει η Tonkovic-Capin.

“Βεβαιωθείτε ότι φοράει γάντια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αφού τελειώσει το τατουάζ, ο καλλιτέχνης τατουάζ σας θα πρέπει να σας παρέχει λεπτομερείς γραπτές οδηγίες σχετικά με τη μετεγχειρητική φροντίδα”.

Ανατρέξτε στον FDA για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τατουάζ και την προετοιμασία για το επόμενο ραντεβού σας για τατουάζ.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού