Περιτομή πότε γίνεται τι επιπτώσεις υπάρχουν

Category: Υγεία

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, του ιστού που καλύπτει την κεφαλή (που ονομάζεται βάλανος) του πέους.

Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική που έχει την καταγωγή της σε θρησκευτικές τελετές. Σήμερα, πολλοί γονείς κάνουν περιτομή στα μωρά τους για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους.

Η περιτομή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το ποσοστό της περιτομής φτάνει το 60%, ενώ παγκοσμίως είναι περίπου 38%.

Με περιτομή vs χωρίς περιτομή

Ένα πέος χωρίς περιτομή έχει ακροποσθία που καλύπτει την κεφαλή του, ενώ σε ένα πέος με περιτομή, η κεφαλή είναι εκτεθειμένη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ένα πέος χωρίς περιτομή και ένα πέος με περιτομή ανταποκρίνονται στη διέγερση της αφής και στον οργασμό.

Ομοίως, η περιτομή δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία ή τη γονιμότητα.

Πότε γίνεται η περιτομή

Η περιτομή γίνεται συνήθως την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα μετά τη γέννηση. (Στην εβραϊκή παράδοση, η περιτομή γίνεται την όγδοη ημέρα.) Η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερα μωρά, παιδιά και ενήλικες.

Λόγοι για την περιτομή

Οι γονείς που κάνουν περιτομή στα παιδιά τους το κάνουν συχνά για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

Οι θρησκείες του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού απαιτούν ή συνιστούν την περιτομή. Η περιτομή είναι επίσης κοινή σε ορισμένα μέρη της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Μέσης Ανατολής.

Άλλοι λόγοι για την περιτομή περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή
  • Πρόληψη ασθενειών όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και καρκίνος
  • Οικογενειακοί λόγοι, όπως η περιτομή του πατέρα
  • Προσωπικοί λόγοι.

Οι γονείς που επιλέγουν να μην κάνουν περιτομή στα παιδιά τους έχουν λόγους, όπως:

  • Δεν είναι ιατρικά απαραίτητη
  • Οικογενειακοί λόγοι, όπως το ότι ο πατέρας δεν έχει κάνει περιτομή
  • Φόβος επιπλοκών όπως αιμορραγία και μόλυνση
  • Ανησυχία για τον πόνο
  • Πιστεύουν ότι είναι επιλογή του παιδιού τους αν θέλει να κάνει περιτομή όταν μεγαλώσει.

Αν θέλετε να κάνετε περιτομή στο μωρό σας, μιλήστε με τον γιατρό που θα κάνει τη διαδικασία και ρωτήστε όποια απορία έχετε σχετικά. Θα σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη.

Εάν, μετά τη συζήτηση με το γιατρό σας, είστε σίγουροι ότι θέλετε να γίνει περιτομή στο μωρό σας, θα υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση, με το οποίο θα δίνετε την άδειά σας για την επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση περιτομής

Κατά τη διάρκεια της περιτομής, η ακροποσθία κόβεται από την κεφαλή του πέους και ο πλεονάζων ιστός αποκόπτεται. Η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική ανάλογα με την ηλικία στην οποία γίνεται.

Περιτομή νεογέννητου

Η περιτομή νεογέννητου γίνεται συνήθως από μαιευτήρα-γυναικολόγο, ουρολόγο ή παιδίατρο. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στο νοσοκομείο. Το παιδί σας θα είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θα τοποθετηθεί ανάσκελα, με δεσμά για να κρατάει τα χέρια και τα πόδια του ακίνητα.

Ο γιατρός θα καθαρίσει την περιοχή του πέους με αντισηπτικό και στη συνέχεια θα κάνει στο μωρό μια αναισθητική ένεση στη βάση του πέους για να απαλύνει τον πόνο. Μερικές φορές οι γιατροί εφαρμόζουν το αναλγητικό σε μορφή κρέμας ή δίνουν στο μωρό παυσίπονα.

Θα τοποθετήσουν έναν σφιγκτήρα ή δακτύλιο στο πέος και θα αφαιρέσουν την ακροποσθία. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί τοπική αντιβιοτική αλοιφή ή βαζελίνη στην περιοχή και θα τυλιχτεί με γάζα.

Συνήθως τελειώνει σε περίπου 10 λεπτά. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να τυλίξετε το μωρό σας μετά την επέμβαση, τυλίγοντάς το σφιχτά με μια κουβέρτα ή βάζοντάς το να πιπιλίσει μια πιπίλα βουτηγμένη σε ζαχαρόνερο.

Εάν η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να πάρετε το μωρό σας στο σπίτι σε λίγες ώρες.

Περιτομή ενηλίκων

Η περιτομή μπορεί επίσης να γίνει σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο από ουρολόγο.

Οι γιατροί μπορεί να τη συστήσουν για καταστάσεις υγείας που αφορούν το πέος, όπως:

  • Μπαλανίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή της κεφαλής του πέους.
  • Μπαλανοποσθίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή τόσο της κεφαλής όσο και της ακροποσθίας του πέους.
  • Καρκινική ή προκαρκινική ανάπτυξη στην ακροποσθία.
  • Φίμωση, μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω από την κεφαλή του πέους.
  • Παραφίμωση, κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα εμπρός και να τοποθετηθεί πάνω από την κεφαλή του πέους.
  • Μεταίχμιο, ή φλεγμονή της ακροποσθίας.
  • Μυρμηγκιές στην ακροποσθία.

Η περιτομή των ενηλίκων ακολουθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή των νεογέννητων, αλλά συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Αφού αφαιρεθεί η ακροποσθία, θα κάνετε ράμματα κατά μήκος της τομής, τα οποία θα διαλυθούν μέσα σε περίπου 10 ημέρες.

Διαρκεί περίπου μία ώρα και συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σχέση με την περιτομή νεογέννητου. η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Τύποι περιτομής

Η περιτομή γίνεται με τρεις κύριες μεθόδους:

1. Gomco clamp

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος περιτομής για τα νεογέννητα. Χρησιμοποιεί μια μεταλλική συσκευή με καπάκι για την προστασία της κεφαλής του πέους και έναν κυκλικό σφιγκτήρα που διακόπτει την κυκλοφορία της ακροποσθίας για τον έλεγχο της αιμορραγίας, ενώ αφαιρείται με νυστέρι ή ψαλίδι.

2. Plastibell

Σε αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός τοποθετεί ένα πλαστικό καπάκι πάνω από την κεφαλή του πέους, κάτω από την ακροποσθία. Το χειρουργικό νήμα δένεται σφιχτά γύρω από την ακροποσθία, γεγονός που διακόπτει την κυκλοφορία του ιστού και τον οδηγεί σε θάνατο. Το καπάκι παραμένει στη θέση του μέχρι να πέσει μόνο του μετά από αρκετές ημέρες.

3. Σφιγκτήρας Mogen

Αυτή η μεταλλική συσκευή εφευρέθηκε από έναν ραβίνο. Είναι παρόμοια με τη μέθοδο Gomco, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει καπάκι για την προστασία της κεφαλής του πέους. Η ακροποσθία τεντώνεται και σφίγγεται για να ελέγχεται η αιμορραγία ενώ αφαιρείται με νυστέρι.

Παρακολούθηση της χειρουργικής επέμβασης περιτομής

Μετά την περιτομή του, το μωρό σας μπορεί να είναι ανήσυχο και ευερέθιστο. Κρατήστε το προσεκτικά ώστε να μην ασκείτε πίεση στο πέος του. Η άκρη του μπορεί να πονάει.

Μπορεί επίσης να δείτε μια κίτρινη κρούστα στην άκρη. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να φύγει από μόνο του σε λίγες ημέρες.

Περίπου 48 ώρες μετά την επέμβαση, ο επίδεσμος συνήθως δεν τοποθετείται ξανά μόλις βγει. Λιπαντικό, όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμα για να μην κολλάει το πέος τους στην πάνα τους.

Αν τα κόπρανα πέσουν στο πέος τους, σκουπίστε τα απαλά με ζεστό, σαπουνόνερο. Για να αποτρέψετε τη μόλυνση, αλλάζετε συχνά την πάνα τους και στερεώστε την χαλαρά.

Η περιτομή επουλώνεται γενικά σε 5-7 ημέρες. Τις περισσότερες φορές, τα μωρά αναρρώνουν χωρίς προβλήματα. Οι επιπλοκές, όπως η λοίμωξη, είναι σπάνιες.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν:

  • Το μωρό σας δεν ουρήσει μέσα σε 12 ώρες από την περιτομή.
  • Βλέπετε περισσότερο αίμα στην πάνα του από το φυσιολογικό.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες θα πρέπει να πάρουν τα πράγματα αργά για 2-3 ημέρες. Ξεκουραστείτε, πάρτε παυσίπονα και αντιβιοτικά όπως σας έχει συνταγογραφηθεί και μην σηκώνετε βάρη. Πίνετε άφθονο νερό και άλλα διαυγή υγρά, ειδικά τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Βάλτε πάγο στην περιοχή για έως και 2 ώρες την πρώτη ημέρα, 10-20 λεπτά κάθε φορά. Φορέστε φαρδιά, άνετα εσώρουχα και κρατήστε τον επίδεσμο πάνω από την περιοχή μέχρι να σας πει ο γιατρός σας να τον βγάλετε.

Μην κολυμπήσετε ή κάνετε μπάνιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αποφύγετε την ποδηλασία για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και τις έντονες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή την άρση βαρών για 4-6 εβδομάδες.

Προβλήματα με την περιτομή

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

  • Προβλήματα στην ούρηση
  • Πυρετό
  • Αιμορραγία
  • Ασυνήθιστη οσμή ή έκκριση στην άκρη του πέους
  • Φουσκάλες

Εάν υπάρχει πλαστικός δακτύλιος αντί για περιτύλιγμα γάζας, καλέστε το γιατρό εάν παραμείνει πάνω από 2 εβδομάδες.

Είναι απαραίτητη η περιτομή

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συζητούν τα οφέλη της περιτομής για ιατρικούς ή υγειονομικούς λόγους.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διαπίστωσε ότι, αν και τα οφέλη της περιτομής των νεογνών για την υγεία υπερτερούν των κινδύνων, τα οφέλη δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τη συνιστούν σε όλους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της περιτομής

Συζητήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας προτού αποφασίσετε αν θα κάνετε περιτομή στο παιδί σας.

Μπορείτε επίσης να λάβετε υπόψη την κουλτούρα, τη θρησκεία και τις προσωπικές σας προτιμήσεις όταν αποφασίζετε αν θα κάνετε περιτομή στο παιδί σας.

Οφέλη από την περιτομή

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιτομή έχει οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Λιγότερος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
  • Προστασία από τον καρκίνο του πέους και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στους ερωτικούς συντρόφους
  • Πρόληψη της μπαλανίτιδας (φλεγμονή της κεφαλής του πέους) και της μπαλανοποσθίτιδας (φλεγμονή της ακροποσθίας και της κεφαλής του πέους)
  • Πρόληψη της φίμωσης (αδυναμία ανάσυρσης της ακροποσθίας) και της παραφίμωσης (αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας στην αρχική της θέση)
  • Η περιτομή διευκολύνει επίσης τη διατήρηση του άκρου του πέους καθαρού.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η καλή υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων με το πέος, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων και του πρηξίματος, ακόμη και αν το πέος δεν έχει υποστεί περιτομή.

Επιπλέον, η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ θα βοηθήσει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Κίνδυνοι περιτομής

Όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, η περιτομή ενέχει κινδύνους, αλλά ο κίνδυνος αυτός είναι χαμηλός.

Τα προβλήματα που συνδέονται με την περιτομή περιλαμβάνουν:

  • Πόνος
  • Κίνδυνος αιμορραγίας και μόλυνσης στο σημείο της περιτομής
  • Ερεθισμός της βάλανος
  • Υψηλότερη πιθανότητα κρεατίτιδας (φλεγμονή του ανοίγματος του πέους)
  • Κίνδυνος τραυματισμού του πέους

Ορισμένοι άνθρωποι αντιτίθενται στην περιτομή επειδή θεωρούν ότι είναι παραμορφωτική.

Συνοψίζοντας

Η περιτομή αφαιρεί την ακροποσθία από την κεφαλή του πέους. Είναι μία από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως και είναι γενικά ασφαλής.

Γίνεται σε νεογέννητα, μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες για πολλούς λόγους. Εάν σκέφτεστε να κάνετε περιτομή στο παιδί σας ή στον εαυτό σας, μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού