Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε προβιοτικά

Category: Υγεία

Οι εταιρείες συμπληρωμάτων υποστηρίζουν ότι τα πρεβιοτικά (που είναι ένα πράγμα) και τα προβιοτικά (άλλο πράγμα!) μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και ακόμη και να παρατείνουν τη ζωή. Αλλά είναι αλήθεια κάτι από αυτά;

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Είναι διαλυτές ίνες, οπότε προσελκύουν νερό κατά τη διάρκεια της πέψης. Περιέχουν επίσης ολιγοσακχαρίτες, σάκχαρα που τρώγονται από τα βακτήρια του εντέρου, λέει η Bethany Doerfler, R.D., κλινική ερευνητική διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Αφού τα βακτήρια του εντέρου σας γευτούν αυτούς τους ολιγοσακχαρίτες, απελευθερώνουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία μπορεί να ανακουφίσουν από τη δυσφορία σε άτομα που έχουν φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου ή καταστάσεις όπως το IBS

Τι είναι τα προβιοτικά;

Είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το kimchi, λέει ο Jack Gilbert, Ph.D., ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προβιοτικά τους συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν την ανοσία σας ή να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε αυτά τα οφέλη, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των τροφικών αλλεργιών, λέει ο Gilbert.

Πότε να πάρετε πρεβιοτικά:

Εάν δεν καταναλώνετε τα συνιστώμενα 38 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, κινδυνεύετε από δυσκοιλιότητα (στην καλύτερη περίπτωση) και καρδιακές παθήσεις (στη χειρότερη).

Τα πρεβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν στην πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά η Doerfler λέει ότι της αρέσει να βλέπει τα 30 έως 40 δολάρια το μήνα που μπορεί να ξοδεύουν οι άνθρωποι για ένα συμπλήρωμα διατροφής να πηγαίνουν στην αγορά υγιεινών τροφίμων που είναι πλούσια σε πρεβιοτικά.

Πότε να πάρετε προβιοτικά:

Ο γιατρός σας συνιστά να πάρετε κάτι, λέει ο David Poppers, M.D., Ph.D., γαστρεντερολόγος στο NYU Langone. Όλοι οι άλλοι μπορούν να εξοικονομήσουν τα χρήματά τους, επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα προσφέρουν κάποιο όφελος σε ήδη υγιείς ανθρώπους, λέει ο Gilbert.

Τι να αναζητήσετε στην ετικέτα:

Επιλέξτε ένα μείγμα διαλυτών φυτικών ινών, όπως το ψύλλιο, και έναν ολιγοσακχαρίτη που έχει τουλάχιστον πέντε γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, λέει ο Doerfler. (Η ετικέτα μπορεί να αναφέρει ρίζα κιχωρίου, καρδιές αγκινάρας, ινουλίνη ή ολιγοσακχαρίτες – η ίδια διαφορά).

Αγνοήστε τους ισχυρισμούς σχετικά με το μείγμα “υπογραφής” μιας εταιρείας. Πρόκειται απλώς για μάρκετινγκ.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει ένα προβιοτικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, λέει ο Dr. Poppers. Για παράδειγμα, ένα βακτήριο, το Lactobacillus rhamnosus GG, είναι καλύτερο για όσους έχουν διάρροια, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, λέει ο Gilbert.

Συνοψίζοντας

Εάν είστε ένας υγιής άνθρωπος χωρίς γαστρεντερικές ανησυχίες, θα πρέπει να βάλετε τα χρήματά σας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες και όχι σε συμπληρώματα.

Πηγαίνετε στο γιατρό, όμως, αν υποψιάζεστε ότι μια τροφική αλλεργία ή μια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου βρίσκεται πίσω από τις στομαχικές σας ενοχλήσεις.

Το καλύτερο είναι να τον αφήσετε να αποφασίσει για το προ ή προβιοτικό που πρέπει να πάρετε.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού