Tροφές που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη

Category: Υγεία, Διατροφή

Μπορεί να μπορέσετε να αυξήσετε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Η αποχή από το αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αναιμία και αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων

Αισθάνεστε αδυναμία ή κόπωση; Μπορεί να έχετε συμπτώματα αναιμίας. Η αναιμία εμφανίζεται όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) είναι χαμηλός. Εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο κοινά κύτταρα στο ανθρώπινο αίμα. Το σώμα παράγει εκατομμύρια κάθε μέρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών και κυκλοφορούν στο σώμα για περίπου 120 ημέρες. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στο ήπαρ και στον σπλήνα, τα οποία τα καταστρέφουν και ανακυκλώνουν τα κυτταρικά τους συστατικά.

Η αναιμία μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο με μια σειρά επιπλοκών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα. Εάν διαγνωστεί αναιμία, ο γιατρός θα σας παράσχει ένα σχέδιο θεραπείας για να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τα επίπεδα των ερυθροκυττάρων σας το συντομότερο δυνατό.

5 θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Το σώμα σας χρειάζεται ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το σώμα σας. Ωστόσο, δεν εγγυάται υψηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αναιμία έχει πολλές αιτίες και οι θεραπείες για την αναιμία θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το τι την προκαλεί. Πολλές αιτίες αναιμίας δεν σχετίζονται με τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ως μέρος του συνολικού σχεδίου θεραπείας σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας ανταποκρίνεται στη συνιστώμενη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών:

1.Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

  • άπαχο κρέας
  • θαλασσινά
  • πουλερικά
  • ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
  • ξηροί καρποί
  • φασόλια
  • φακές
  • σταφίδες

2.Φολικό οξύ

Η πρόσληψη αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β στη διατροφή σας μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) περιλαμβάνουν:

  • εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά
  • σπανάκι
  • συκώτι
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σπαράγγια

3. Βιταμίνη Β12

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν:

  • κρέας
  • πουλερικά
  • ψάρια
  • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί
  • αυγά
  • εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά

4. Χαλκός

Η πρόσληψη χαλκού δεν υποστηρίζει άμεσα την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά μπορεί να βοηθήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας να αποκτήσουν πρόσβαση στο σίδηρο που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό περιλαμβάνουν:

  • οστρακοειδή
  • συκώτι και άλλα κρέατα οργάνων
  • προϊόντα ολικής άλεσης
  • δημητριακά με πίτουρο σιταριού
  • σοκολάτα
  • ξηροί καρποί
  • σπόροι

5.Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) βοηθά επίσης τον σίδηρο να φτάσει στα ερυθρά αιμοσφαίρια σας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν:

  • ψάρια
  • αυγά
  • συκώτι
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά
  • προϊόντα ντομάτας

8 συμπληρώματα που αυξάνουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας, μιλήστε με έναν γιατρό για τη λήψη συμπληρωμάτων. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων ή να υποστηρίξουν σχετικές διεργασίες στο σώμα σας.

Η θεραπεία για ορισμένους τύπους αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα συμπληρώματα σιδήρου και βιταμίνης Β12. Ο γιατρός θα το συζητήσει μαζί σας με βάση τη συγκεκριμένη κατάστασή σας.

Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε, γι’ αυτό φροντίστε να πάρετε την έγκριση του γιατρού σας πριν προσθέσετε κάποιο στην αγωγή σας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συνιστώμενη ποσότητα για ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ποτέ μην παίρνετε μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Τα συμπληρώματα που μπορεί να προτείνει ο γιατρός περιλαμβάνουν:

  1. Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί συνήθως χαμηλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) για γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών είναι 18 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά ημέρα. Για τους άνδρες ηλικίας 19 έως 50 ετών, το RDA είναι μόνο 8 mg την ημέρα.
  2. Βιταμίνη C: Αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο. Το RDA για τη βιταμίνη C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω.
  3. Χαλκός: Μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ανεπάρκειας χαλκού. Για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω, το RDA για το χαλκό είναι 900 μικρογραμμάρια (mcg) ανά ημέρα.
  4. Βιταμίνη Α (ρετινόλη): Για τις γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω, το RDA για τη βιταμίνη Α είναι 700 mcg ανά ημέρα. Για τους άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω, το RDA αυξάνεται στα 900 mcg.
  5. Βιταμίνη Β12: Το RDA για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω είναι 2,4 mcg αυτής της βιταμίνης ανά ημέρα.
  6. Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): Για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, το RDA για το φυλλικό οξύ είναι 400 mcg διαιτητικών ισοδυνάμων φυλλικού οξέος (DFEs). Η μέτρηση DFE χρησιμοποιείται επειδή τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος απορροφώνται διαφορετικά από τις πηγές τροφίμων. Μιλήστε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα.
  7. Βιταμίνη Β6: Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση μιας από τις πρωτεΐνες που περιέχονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το RDA για ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών είναι 1,3 mg για τη βιταμίνη Β6.
  8. Βιταμίνη Ε: Για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, το RDA είναι 15 mg ανά ημέρα. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του αίματος από βλάβες.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αν ακολουθείτε μια διατροφή που προάγει την υγεία και παίρνετε τα συμπληρώματα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα επίπεδα RBC σας.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι στρατηγικές δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές θεραπείες. Είναι επίσης σημαντικό να συζητάτε πρώτα με το γιατρό σας οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τα άτομα που πίνουν αλκοόλ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα αλκοολούχα ποτά. Η βαριά χρήση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Μια παλαιότερη μελέτη του 2012 έδειξε ότι η άσκηση θα μπορούσε να αυξήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε αν αυτή η προσέγγιση είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Η έντονη άσκηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη επειδή προκαλεί στο σώμα σας να χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Όταν χρειάζεστε περισσότερο οξυγόνο, ο εγκέφαλός σας δίνει σήμα στο σώμα σας να δημιουργήσει περισσότερα RBC. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους όσους πάσχουν από αναιμία. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό για να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς.

Ορισμένες επιλογές για έντονες προπονήσεις περιλαμβάνουν:

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας γιατρός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν αρκούν για να αυξήσουν τον αριθμό των ερυθροκυττάρων σας σε υγιή επίπεδα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης: Εάν η ανεπάρκεια των ερυθροκυττάρων σας προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, όπως μια αυτοάνοση ασθένεια, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης μπορεί να βοηθήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων να επανέλθει στο φυσιολογικό.
  • Φαρμακευτική αγωγή για την τόνωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων: Μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη παράγεται στα νεφρά και το ήπαρ και διεγείρει τον μυελό των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ορισμένες μορφές αναιμίας. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί για αναιμία που προκαλείται από νεφρική νόσο, χημειοθεραπεία και άλλους παράγοντες.
  • Μετάγγιση αίματος: Εάν τα φάρμακα δεν αποδίδουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μετάγγιση αίματος για να ενισχύσει τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια.
  • Μεταμόσχευση αίματος ή μυελού των οστών: Αυτή η διαδικασία μπορεί να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν προβλήματα στην παραγωγή RBC. Η μεταμόσχευση εισάγει υγιή κύτταρα που αντικαθιστούν τα ελαττωματικά.
  • Χειρουργική επέμβαση: Εάν η αναιμία σχετίζεται με προβλήματα αιμορραγίας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Συνοψίζοντας

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για το σώμα σας. Εάν ένας γιατρός υποπτεύεται ότι ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας δεν είναι επαρκής, θα παραγγείλει πλήρη μέτρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων για να ελέγξει τα επίπεδά σας.

Εάν διαγνωστεί ότι έχετε χαμηλό αριθμό, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει έναν συνδυασμό συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων, φαρμάκων ή άλλων θεραπειών για να τον επαναφέρετε στο φυσιολογικό.

Share:

Δείτε Επίσης:

Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή