Aλκαλική διατροφή

Category: Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία περιορίζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και προωθώντας περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Ωστόσο, δεν βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών επηρεάζοντας τα επίπεδα pH του σώματός σας.

Βασίζεται στην ιδέα ότι η αντικατάσταση των τροφίμων που σχηματίζουν οξέα με αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής ισχυρίζονται ακόμη ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή

Η αλκαλική διατροφή υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μεταβάλει το pH του σώματός σας.

Ο μεταβολισμός είναι σαν μια χημική αντίδραση που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και αφήνει πίσω του ένα υπόλειμμα “τέφρας”, γνωστό ως μεταβολικά απόβλητα.

Αυτά τα απόβλητα αποτελούνται από όξινη, ουδέτερη ή αλκαλική τέφρα. Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής υποστηρίζουν ότι η οξύτητα της τέφρας επηρεάζει την οξύτητα του σώματός.

Η αλκαλική τέφρα θεωρείται ότι σας προστατεύει από ασθένειες, ενώ η όξινη μπορεί να σας κάνει ευάλωτους.

Επιλέγοντας πιο αλκαλικές τροφές, ίσως μπορέσετε να “αλκαλοποιήσετε” το σώμα σας και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Τι τρώτε σε μια αλκαλική διατροφή

Τα συστατικά των τροφίμων που αφήνουν όξινη τέφρα περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, φωσφορικά άλατα και θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Ορισμένες ομάδες τροφίμων θεωρούνται όξινες, αλκαλικές ή ουδέτερες:

  • Όξινα: κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά, αλκοόλ
  • Ουδέτερα: φυσικά λίπη, γάλα, άμυλα, σάκχαρα
  • Αλκαλικά: φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, λαχανικά.

Κανονικά επίπεδα pH στο σώμα σας

Το PH είναι μια μέτρηση του πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι.

Η τιμή του pH κυμαίνεται από 0-14:

  • Όξινο: 0,0-6,9
  • Ουδέτερο: 7,0
  • Αλκαλικό (ή βασικό): 7.1-14.0

Πολλοί υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής προτείνουν στους ανθρώπους να παρακολουθούν το pH των ούρων τους για να διασφαλίσουν ότι είναι αλκαλικό (πάνω από 7) και όχι όξινο (κάτω από 7).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το pH ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μέσα στο σώμα σας. Ενώ ορισμένα μέρη είναι όξινα, άλλα είναι αλκαλικά, δεν υπάρχει καθορισμένο επίπεδο.

Το στομάχι σας είναι φορτωμένο με υδροχλωρικό οξύ, δίνοντάς του ένα pH περίπου 1,5-2,0, το οποίο είναι εξαιρετικά όξινο. Αυτή η οξύτητα είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της τροφής.

Από την άλλη πλευρά, το ανθρώπινο αίμα είναι πάντα ελαφρώς αλκαλικό, με pH 7,35-7,45. Όταν το pH του αίματός σας πέφτει έξω από το φυσιολογικό εύρος, μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων καταστάσεων ασθένειας, όπως η κετοξέωση που προκαλείται από διαβήτη, πείνα ή κατανάλωση αλκοόλ.

Η τροφή επηρεάζει το pH των ούρων σας αλλά όχι του αίματός σας

Το pH του αίματός σας πρέπει να παραμένει σταθερό για να παραμείνετε υγιείς και το σώμα σας διαθέτει διάφορους αποτελεσματικούς τρόπους για να το ρυθμίζει.

Τα τρόφιμα συνήθως δεν προκαλούν σημαντική αλλαγή στο pH του αίματός σας. Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν την τιμή του pH των ούρων σας, αν και το αποτέλεσμα είναι κάπως μεταβλητό.

Η απέκκριση οξέων στα ούρα σας είναι ένας από τους κύριους τρόπους που το σώμα σας ρυθμίζει το pH του αίματος.

Για παράδειγμα, αν φάτε μια μεγάλη μπριζόλα, τα ούρα σας θα γίνουν πιο όξινα μετά, καθώς το σώμα σας απαλλάσσεται από τα μεταβολικά απόβλητα.

Επομένως, το pH των ούρων είναι ένας κακός δείκτης του συνολικού pH του σώματος και της γενικής υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί από παράγοντες άλλους από τη διατροφή σας.

Τροφές που σχηματίζουν οξύ και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια προοδευτική ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από μείωση της περιεκτικότητας των οστών σε ανόργανα άλατα.

Είναι ιδιαίτερα συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και μπορεί να αυξήσει δραστικά την πιθανότητα καταγμάτων.

Η θεωρία της αλκαλικής διατροφής υποστηρίζει ότι για να διατηρηθεί ένα σταθερό pH στο αίμα, το σώμα σας παίρνει αλκαλικά μέταλλα από τα οστά για να ρυθμιστούν τα οξέα από τις τροφές που σχηματίζουν οξέα.

Αυτό ονομάζεται “υπόθεση της οστεοπόρωσης από οξέα-ασβέστιο” και υπονοεί ότι οι τροφές που σχηματίζουν οξέα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία αγνοεί τη λειτουργία των νεφρών και των πνευμόνων σας. Το αίμα μπορεί να περιέχει διαφορετικά οξέα, τα οποία είναι είτε “μεταβολικά” (σταθερά) είτε “αναπνευστικά” (πτητικά).

Τα σταθερά οξέα αποβάλλονται με τα ούρα, ενώ τα πτητικά οξέα αποβάλλονται από τους πνεύμονες. Ένα πτητικό οξύ είναι το ανθρακικό οξύ, το οποίο σχηματίζεται από τους πνεύμονες ως μέρος της διαδικασίας της αναπνοής σας. Αυτό αυξάνει την οξύτητα του αίματός σας.

Τα νεφρά, εν τω μεταξύ, επαναρροφούν διττανθρακικά, τα οποία προέρχονται από το ανθρακικό οξύ στο αίμα. Όλη αυτή η διαδικασία αντιστέκεται στην αλλαγή του pH για να σας επιτρέψει να παραμείνετε στο απαραίτητο για τη ζωή εύρος pH.

Η υπόθεση της όξινης τέφρας παραβλέπει επίσης τον ρόλο της απώλειας κολλαγόνου στην οστεοπόρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ορθοσιλικού οξέος και βιταμίνης C στη διατροφή σας συνδέονται στενά με αυτή την απώλεια κολλαγόνου.

Λάβετε υπόψη ότι τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του διαιτητικού οξέος και της υγείας των οστών.

Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και οξύ μπορεί να συνδέεται με καλύτερη υγεία των οστών λόγω της αυξημένης κατακράτησης ασβεστίου και της ενεργοποίησης της ορμόνης IGF-1.

Οξύτητα και καρκίνος

Στο παρελθόν, ολοκληρωμένες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της οξέωσης που προκαλείται από τη διατροφή, ή της αυξημένης οξύτητας του αίματος που προκαλείται από τη διατροφή, και του καρκίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση.

Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της οξύτητας των τροφίμων και του καρκίνου.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει την οξύτητα του αίματος. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το διατροφικό όξινο φορτίο προκαλεί οριστικά καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, πειράματα έχουν επίσης αναπτύξει με επιτυχία καρκινικά κύτταρα σε αλκαλικό περιβάλλον.

Και ενώ οι όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα σε όξινο περιβάλλον, οι όγκοι δημιουργούν οι ίδιοι αυτή την οξύτητα. Δεν είναι το όξινο περιβάλλον που δημιουργεί τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα που δημιουργούν το όξινο περιβάλλον.

Προγονικές δίαιτες και οξύτητα

Η εξέταση της θεωρίας των οξέων-αλκαλίων τόσο από εξελικτική όσο και από επιστημονική άποψη αποκαλύπτει αποκλίσεις.

Μια μελέτη υπολόγισε ότι το 87% των προ-αγροτικών ανθρώπων έτρωγαν αλκαλική διατροφή, η οποία αποτέλεσε το κεντρικό επιχείρημα πίσω από τη σύγχρονη αλκαλική διατροφή.

Λάβετε υπόψη ότι οι μακρινοί πρόγονοί μας ζούσαν σε πολύ διαφορετικά κλίματα με πρόσβαση σε ποικίλες τροφές.

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες που δημιουργούσαν οξέα ήταν πιο συνηθισμένες καθώς οι άνθρωποι μετακινούνταν βορειότερα από τον ισημερινό, μακριά από τους τροπικούς.

Οι 10 καλύτερες αλκαλικές τροφές

Οι κύριες κατηγορίες αλκαλικών τροφίμων είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Τα 10 παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Παντζάρια
  2. Μπρόκολο
  3. Μανιτάρια
  4. Μπιζέλια
  5. Ντομάτα
  6. Μήλο
  7. Κεράσια
  8. Ανανάς
  9. Αμύγδαλα
  10. Κολοκυθόσποροι

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να τρώτε ζωική πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, καθώς και γιαούρτι και τυρί cottage.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να “αλκαλοποιήσετε” το σώμα σας

Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να αλκαλοποιήσετε το σώμα σας, ούτε υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Τα επίπεδα pH του σώματός σας ελέγχονται αυστηρά και τα τρόφιμα δεν επηρεάζουν πολύ το pH του αίματος. Μπορεί να έχει κάποια επίδραση στο pH των ούρων.

Συνοψίζοντας

Η αλκαλική δίαιτα είναι υγιεινή λόγω της εστίασής της σε ολόκληρα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι ενισχύει την υγεία μέσω της μεταβολής των επιπέδων pH δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστες μελέτες.

Μια εκδοχή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει επίδραση στα επίπεδα pH.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού