ΠΟΔΗΛΑΤΟ VS ΤΡΕΞΙΜΟ

Category: Fitness

H αερόβια δεν είναι παίξε-γέλασε. Aποφάσισε ποιοι είναι οι στόχοι σου και διάλεξε την αερόβια που σου ταιριάζει.

Θέλεις να γίνεις fit σε χρόνο-μηδέν

Ποδήλατο: «Η ποδηλασία είναι μία προπόνηση χαμηλής έντασης, γι’ αυτό  έχεις δυνάμεις να συνεχίσεις περισσότερο» λέει ο Matt Parker, προπονητής ποδηλασίας. «Πρόκειται για μία άσκηση που δοκιμάζει συνεχώς την αντοχή σου».

Τρέξιμο: Δεν αυξάνει την αντοχή σου για έναν και μόνο λόγο: γιατί οι μύες σου κουράζονται πρώτοι. «Το τρέξιμο προκαλεί μυϊκούς πόνους και τραυματισμούς» λέει ο Nick Grantham, ειδικός σε θέματα δύναμης και φυσικής κατάστασης. Γι’ αυτόν το λόγο δεν πρέπει να απορείς που ο μέσος ποδηλάτης καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση από το δρομέα.

Ο Νικητής: Ποδήλατο

Θέλεις να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα

Ποδήλατο: «Η ενέργεια που καταναλώνεις στις δύο ρόδες προέρχεται από τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους» λέει ο Parker. Γι’ αυτόν το λόγο, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρεις όγκο στα πόδια. Βέβαια, μην αφήσεις τους αλτήρες να πιάσουν αράχνες και βγάλεις από το πρόγραμμα τις ασκήσεις του άνω κορμού και των χεριών, μιας και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο.

Τρέξιμο: «Δεν μπορείς να αποκτήσεις όγκο τρέχοντας, ακόμα κι αν καλύπτεις μεγάλες ανηφόρες με τα πόδια» λέει ο Grantham. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να έχεις δύναμη σούπερ ήρωα έστω για να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο και μην ξεχνάς ότι το τρέξιμο κουράζει όλο το σώμα σου.

Ο Νικητής: Ποδήλατο 

Θέλεις να ρίξεις την μπάκα

Ποδήλατο: Ο αριθμός των θερμίδων που καις μετά από 10 λεπτά πορείας στις δύο ρόδες: 97. Μην περιμένεις πολλά, μιας και γυμνάζεσαι καθιστός. «Αν δεν γυμνάζεσαι τουλάχιστον με το βάρος του σώματός σου, τότε η προπόνησή σου δεν θεωρείται σκληρή» λέει ο Parker.

Τρέξιμο: Μετά από 14 λεπτά στο διάδρομο έχεις κάψει 200 θερμίδες. Θα χρειαστείς περίπου 27 λεπτά πορείας πάνω σε ποδήλατο για να κάψεις τις αντίστοιχες θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη από το Centre of Sports Science and Health.

Ο Νικητής: Τρέξιμο

Θέλεις να αποφύγεις τους τραυματισμούς

Ποδήλατο: Τραυματισμοί ανά 1.000 ώρες προπόνησης: 6

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι πιθανότητες που έχεις να συγκρουστείς είναι 1 ανά 1.500.000 χιλιόμετρα. «Σιγουρέψου ότι τα πόδια σου δεν τεντώνονται (είναι ελαφρώς λυγισμένα) όταν βρίσκονται στο κάτω μέρος του πεταλιού» λέει ο Parker. Εχει πλάκα να το κάνεις κι όταν περπατάς, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Τρέξιμο: Τραυματισμοί ανά 1.000 ώρες: 11

«Τα κρουστικά κύματα πιέζουν τη σπονδυλική σου στήλη» λέει ο ποδίατρος Simon Costain. Μην ξεχνάς ότι οι δρομείς μαραθωνίων χάνουν 1 εκατοστό από το συνολικό τους ύψος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα – προσωρινά, βέβαια. Δεν είναι όμως κι ό,τι καλύτερο, ειδικά αν είσαι ο Tyrion.

Ο Νικητής: Ποδήλατο 

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή