Oι καλύτερες ασκήσεις για άτομα με Αλτσχάιμερ

Category: Υγεία, Fitness

Η άσκηση δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.

Δεν υπάρχει οριστικός τρόπος πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, η άσκηση ‘ομως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στη μείωση της συσσώρευσης ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Με τη μείωση της συσσώρευσης αυτών των πρωτεϊνών, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της νόσου και στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.

Όμως τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις για την ενασχόληση με την τακτική άσκηση.

Μπορεί η άσκηση να επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Η ενασχόληση με ασκήσεις μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα ή ο χορός, μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μειώσει τη συσσώρευση των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς.

Αυτές οι πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Μειώνοντας τη συσσώρευσή τους, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Επιπλέον, η άσκηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, οδηγώντας σε βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Πώς η άσκηση βοηθά τα άτομα με Αλτσχάιμερ

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης για τα άτομα με Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

 • βελτιωμένη γνωστική λειτουργία
 • βελτιωμένη φυσική κατάσταση, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία
 • βελτιωμένη ικανότητα εκτέλεσης τακτικών εργασιών, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα και το ντύσιμο
 • βελτιωμένος ύπνος
 • αυξημένες ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση
 • μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, οστεοπόρωσης και διαβήτη
 • βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και διάθεση

Μια έρευνα του 2020 σημειώνει επίσης ότι η άσκηση έχει λιγότερες παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή και ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ είναι πιο πιθανό να τηρήσουν μια ρουτίνα άσκησης.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για άτομα με Αλτσχάιμερ

Η καταλληλότερη άσκηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Πρώιμα έως μεσαία στάδια

Στα πρώιμα έως μεσαία στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι και η ελαφριά προπόνηση δύναμης μπορεί να είναι ευεργετικές, σύμφωνα με μια έρευνα του 2020.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της ευελιξίας και της μυϊκής δύναμης χωρίς να προκαλούν υπερβολική καταπόνηση ή δυσφορία.

Ύστερο στάδιο

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, ένας συνδυασμός προγραμμάτων άσκησης που περιλαμβάνουν αεροβική, δύναμη, ισορροπία και συντονισμό μπορεί να είναι ευεργετικός στα τελευταία στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν να κάθεστε χωρίς υποστήριξη για λίγα λεπτά καθημερινά για να ενισχύσετε τη στάση του σώματος και να ξαπλώνετε στο κρεβάτι για να βοηθήσετε στις διατάσεις.

Ωστόσο, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την άνεση.

Ποιοι είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορούν να παραμείνουν σωματικά δραστήρια

Εκτός από την παραδοσιακή άσκηση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορούν να παραμείνουν σωματικά δραστήρια. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Περπάτημα: Οι τακτικοί περίπατοι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε δραστήριοι και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε έναν φίλο για περπάτημα ή έναν φροντιστή για λόγους ασφαλείας.
 • Χορός: Ο χορός είναι σωματικά ελκυστικός, πνευματικά διεγερτικός και κοινωνικά ευχάριστος. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, του συντονισμού και της συνολικής ευεξίας.
 • Κηπουρική: Η κηπουρική μπορεί να προσφέρει ήπια άσκηση μέσω της φύτευσης, του ξεχορταριάσματος και του ποτίσματος. Η θεραπευτική κηπουρική προσφέρει επίσης αισθητηριακή διέγερση και σύνδεση με τη φύση.
 • Προσαρμοσμένες ασκήσεις: Μπορεί να είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε τις ασκήσεις με βάση τις ικανότητες και τους περιορισμούς σας. Οι ήπιες διατάσεις, οι ασκήσεις σε καρέκλα ή η τροποποιημένη γιόγκα μπορούν να διατηρήσουν την κινητικότητα και την ευελιξία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο τραυματισμού.
 • Ομάδες ασκήσεων: Η συμμετοχή σε ομάδες άσκησης για άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να προσφέρει ένα υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας.

Μπορεί η άσκηση να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, ο σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ή στην καθυστέρηση της εμφάνισής της.

Οι έρευνες συνδέουν επίσης την τακτική άσκηση με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Επομένως, η ενσωμάτωση ενός συνδυασμού αερόβιων ασκήσεων, προπόνησης δύναμης και δραστηριοτήτων διέγερσης του εγκεφάλου στην καθημερινότητα μπορεί να συμβάλει σε έναν υγιέστερο εγκέφαλο και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συμπέρασμα

Αν και η άσκηση δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας ενσωματώνοντας τις σωστές ασκήσεις, συμμετέχοντας σε εναλλακτικές δραστηριότητες και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Συνιστάται να προσαρμόζετε τη ρουτίνα άσκησης στις δυνατότητές σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή