Ποιο μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη

Category: Υγεία

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις του ουροποιητικού που επηρεάζουν τους άνδρες, γενικά μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο επιπολασμός αυτής της πολυπαραγοντικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Με τη γήρανση, το επίπεδο της τεστοστερόνης στο πλάσμα μειώνεται, καθώς και η αναλογία τεστοστερόνης/οιστρογόνου, με αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να διευκολύνει την υπερπλασία των κυττάρων του προστάτη. Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται στη διυδροτεστοστερόνη (DHT) και στη δραστηριότητα του ενζύμου 5α-ρεδουκτάση, που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Στους ηλικιωμένους άνδρες, η δραστηριότητα αυτού του ενζύμου αυξάνεται, οδηγώντας σε μειωμένη αναλογία τεστοστερόνης/DHT. Η DHT μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη, με αποτέλεσμα την υπερπλασία.

Η θεραπεία για έναν διευρυμένο προστάτη θα εξαρτηθεί από το πόσο άσχημα επηρεάζουν τα συμπτώματα τα προσόντα της ζωής σας.

Οι κύριες θεραπείες είναι:

  • αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • φάρμακα
  • καθετήρες
  • χειρουργική επέμβαση και άλλες διαδικασίες

Αλλαγές τρόπου ζωής

Ίσως μπορέσετε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Πίνετε λιγότερα αναψυκτικά και λιγότερο αλκοόλ, καφεΐνη και τεχνητά γλυκαντικά
Τα αναψυκτικά και τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ, καφεΐνη (όπως τσάι, καφές ή κόλα) και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ουροποιητικού.

Πίνοντας λιγότερα υγρά το βράδυ

Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε το βράδυ και αποφύγετε να πίνετε οτιδήποτε για 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να σηκώνεστε τη νύχτα. Βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να πίνετε αρκετά υγρά νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ

✅ Κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στο 98% ανδρών
✅ Aποτελεσματικό σκεύασμα για τους άνδρες ηλικίας 40+
✅ Υψηλή τεχνολογία και 100% φυτικά συστατικά
✅ Έχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Θυμηθείτε να αδειάσετε την κύστη σας

Θυμηθείτε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν από μεγάλα ταξίδια ή όταν ξέρετε ότι δεν θα μπορείτε να φτάσετε εύκολα σε μια τουαλέτα.

Διπλό άδειασμα

Η διπλή ούρηση περιλαμβάνει την αναμονή λίγες στιγμές αφού ολοκληρώσετε την ούρηση πριν προσπαθήσετε να πάτε ξανά. Μπορεί να σας βοηθήσει να αδειάσετε σωστά την ουροδόχο κύστη σας. Προσέξτε όμως να μην ζοριστείτε ή πιέσετε.

Έλεγχος των φαρμάκων σας

Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν τυχόν φάρμακα που παίρνετε, όπως αντικαταθλιπτικά ή αποσυμφορητικά, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ουροποιητικού σας.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών (που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη σας και να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός διευρυμένου προστάτη.

Χρησιμοποιώντας επιθέματα ή θήκη

Τα απορροφητικά μαξιλαράκια και τα παντελόνια μπορούν να φορεθούν μέσα στο εσώρουχό σας ή μπορεί να αντικαταστήσουν εντελώς τα εσώρουχά σας. Αυτά θα απορροφήσουν τυχόν διαρροές.

Οι θήκες των ούρων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ντρίμπλα. Μοιάζουν με προφυλακτικά με ένα σωλήνα που βγαίνει από την άκρη. Ο σωλήνας συνδέεται με μια τσάντα που μπορείτε να τη βάλετε στο πόδι σας κάτω από τα ρούχα σας.

Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης

Η προπόνηση της ουροδόχου κύστης είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που στοχεύει να σας βοηθήσει να διαρκέσετε περισσότερο χωρίς να κάνετε ούρηση και να κρατήσετε περισσότερη ούρηση στην ουροδόχο κύστη σας.

Θα σας δοθεί ένας στόχος, όπως να περιμένετε 5 έως 15 λεπτά όταν αισθανθείτε την επιθυμία να κατουρήσετε. Στη συνέχεια θα αυξήσετε σταδιακά το χρόνο που περιμένετε.

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ένα διάγραμμα προπόνησης της ουροδόχου κύστης για να καταγράφετε κάθε φορά που ουρείτε και τον όγκο των ούρων. Μπορείτε να κατεβάσετε ένα διάγραμμα εκπαίδευσης κύστης (PDF, 115 KB) από το Bladder Matters . Θα χρειαστείτε μια πλαστική κανάτα για να το μετρήσετε. Ο γιατρός σας θα πρέπει επίσης να σας δώσει ένα διάγραμμα για να το πάρετε στο σπίτι.

Θα σας διδάξουν επίσης αρκετές ασκήσεις, όπως ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωσης και μυϊκών ασκήσεων, που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το μυαλό σας από την ανάγκη να κατουρήσετε.

Με την πάροδο του χρόνου ο χρόνος-στόχος σας θα αυξηθεί και στο τέλος του προγράμματος θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να διαρκέσετε περισσότερο χωρίς να κάνετε κατούρηση.

Ρωτήστε τον γιατρό ή την ειδική νοσοκόμα σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Φάρμακα για την υπερπλασία του προστάτη

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθούν ή δεν είναι κατάλληλες για εσάς, μπορεί να σας προσφερθεί φάρμακο. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε περισσότερους από 1 τύπους φαρμάκων, ιδιαίτερα εάν έχετε μεγαλύτερο προστάτη.

Αναστολείς άλφα

Οι αναστολείς άλφα χαλαρώνουν τους μυς στον προστάτη αδένα σας και στη βάση της ουροδόχου κύστης σας, διευκολύνοντας την ούρηση. Οι άλφα αποκλειστές που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η ταμσουλοσίνη και η αλφουζοσίνη.

Αντιχολινεργικά

Τα αντιχολινεργικά χαλαρώνουν τον μυ της ουροδόχου κύστης εάν είναι υπερδραστήριος.

Αναστολείς 5-άλφα αναγωγάσης

Οι αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μεγαλύτερων αδένων του προστάτη. Συρρικνώνουν τον αδένα του προστάτη εάν είναι διευρυμένος. Η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη είναι οι δύο διαθέσιμοι αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης.

Διουρητικά

Τα διουρητικά επιταχύνουν την παραγωγή ούρων. Εάν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνουν την ποσότητα των ούρων που παράγετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεσμοπρεσσίνες

Οι δεσμοπρεσσίνες επιβραδύνουν την παραγωγή ούρων και έτσι παράγονται λιγότερα ούρα τη νύχτα.

Mirabegron

Το Mirabegron δρα χαλαρώνοντας τους μύες γύρω από την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη σας μπορεί να κρατήσει περισσότερα υγρά και μειώνει την ανάγκη σας να κατουρήσετε τόσο συχνά ή τόσο επειγόντως.

Φυτικά συμπληρώματα για την υπερπλασία του προστάτη

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη νομίζω ότι δεν υπάρχει μια σαφή απάντηση γιατί η πάθηση έχει πολλά στάδια εξέλιξης. Αν θέλουμε να βρούμε ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη για προληπτική θεραπεία, τότε θα λέγαμε πως τα φυτικά συμπληρώματα έχουν το προβάδισμα

Τα φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH) περιλαμβάνουν τη βήτα-σιτοστερόλη, το cernilton, το Pygeum africanum και το saw palmetto.

Σε γενικές γραμμές, οι δοκιμές που χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες ήταν σύντομες και οι βαθμολογίες βελτίωσης που αναφέρθηκαν μόνοι τους μπορεί να είναι μεροληπτικές. Διατίθενται διαφορετικά σκευάσματα για κάθε ουσία και δεν είναι πάντα ισοδύναμα. Επομένως, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε όλες τις προετοιμασίες και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία με βότανα.

Εκχύλισμα βήτα-σιτοστερόλης

Η βήτα-σιτοστερόλη είναι ένα εκχύλισμα που παρασκευάζεται από το Hypoxis rooperi , το αστρικό χόρτο της Νότιας Αφρικής.

Μια ανασκόπηση μελετών που έγιναν για τη βήτα-σιτοστερόλη έδειξε ότι οι άνδρες που την έλαβαν είχαν λιγότερα συμπτώματα από τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο . Τα συμπτώματα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων Προστάτη (IPSS) . Οι άνδρες που έλαβαν βήτα-σιτοστερόλη είχαν επίσης καλύτερο ρυθμό ροής ούρων από τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σέρνιλτον

Το Cernilton είναι ένα εκχύλισμα που παρασκευάζεται από Secale cereale , ή γύρη χόρτου σίκαλης.

Σε δύο μελέτες, περισσότεροι άνδρες που έλαβαν γύρη από σίκαλη είπαν ότι είχαν βελτιωμένα συμπτώματα, σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αλλά και οι δύο μελέτες ήταν μικρές και δεν είχαν μακροχρόνια παρακολούθηση. Επίσης, δεν ήταν γνωστό σε καμία από τις δύο μελέτες πώς παρασκευάστηκε το εκχύλισμα ή πόσο χρησιμοποιούσαν οι άνδρες.

Pygeum africanum

Το εκχύλισμα P. africanum παρασκευάζεται από το φλοιό της αφρικανικής δαμασκηνιάς.

Μια ανασκόπηση 18 μελετών δείχνει ότι το P. africanum βελτίωσε τα συμπτώματα και τη νυχτερινή ούρηση σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αύξησε επίσης τη ροή των ούρων και μείωσε την ποσότητα των ούρων που κατακρατούνταν στην ουροδόχο κύστη. Αλλά αυτές οι μελέτες δεν ακολούθησαν για πολύ καιρό. Ο τύπος του εκχυλίσματος και η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ήταν επίσης διαφορετικός σε κάθε μελέτη, επομένως τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να συγκριθούν.

Saw palmetto

Το Saw palmetto παρασκευάζεται από τα ώριμα μούρα του φυτού Serenoa repens , του νάνου φοίνικα. Ο νάνος φοίνικας είναι εγγενές φυτό στην Αμερική.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη saw palmetto δεν βοηθά τα συμπτώματα της BPH περισσότερο από τη λήψη ενός εικονικού φαρμάκου.

Μια ανασκόπηση των μελετών που έγιναν για το saw palmetto έδειξε ότι οι άντρες που έλαβαν το saw palmetto είχαν κάποια βελτίωση στη νυχτερινή ούρηση. Αλλά όταν στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μόνο οι καλύτερες μελέτες, οι άνδρες που έλαβαν το πριόνι δεν είχαν διαφορά στα συμπτώματα, τη ροή ούρων ή τη νυχτερινή ούρηση σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια άλλη μελέτη, οι άνδρες που έλαβαν ακόμη υψηλότερες δόσεις πριονιού παλμέτο δεν είχαν καμία διαφορά στα συμπτώματα της BPH, στη ροή των ούρων ή στη νυχτερινή ούρηση σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Καθετήρες

Εάν συνεχίζετε να έχετε προβλήματα με την ούρηση (μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια κατακράτηση ούρων) και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για εσάς, μπορεί να χρειαστείτε έναν καθετήρα για την παροχέτευση της ουροδόχου κύστης σας.

Ο ουροποιητικός καθετήρας είναι ένας μαλακός σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα από την ουροδόχο κύστη. Μπορεί να περάσει μέσα από το πέος σας ή από μια μικρή τρύπα στην κοιλιά σας, πάνω από το ηβικό οστό σας.

Μπορεί να σας συστήνεται ένας αφαιρούμενος καθετήρας ή ένας καθετήρας που παραμένει στην ουροδόχο κύστη σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ

✅ Κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στο 98% ανδρών
✅ Aποτελεσματικό σκεύασμα για τους άνδρες ηλικίας 40+
✅ Υψηλή τεχνολογία και 100% φυτικά συστατικά
✅ Έχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Χειρουργική και άλλες επεμβάσεις

Οι περισσότεροι άνδρες με συμπτώματα ουροποιητικού δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή σας έχουν σοβαρές παρενέργειες ή τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά.

Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP)

Το TURP περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του αδένα του προστάτη χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται ρεσεκτοσκόπιο που διέρχεται από την ουρήθρα (τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα περνούν έξω από το σώμα). Είναι κατάλληλο για άνδρες που έχουν διευρυμένο προστάτη.

Λέιζερ Holmium (HoLEP)

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί λέιζερ για να αφαιρέσει το τμήμα του προστάτη που εμποδίζει τη ροή της ούρησης.

Η διαδικασία χρησιμοποιεί μια ίνα λέιζερ περασμένη κατά μήκος του εσωτερικού της ουρήθρας, έτσι ο χειρουργός δεν θα χρειαστεί να κάνει τομή στο δέρμα σας.

υδατική αφαίρεση

Υπάρχουν 2 τύποι διαδικασίας αφαίρεσης νερού. Στην πρώτη, το νερό εγχέεται στον προστάτη χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα που περνά πάνω από την ουρήθρα. Η πίεση του νερού χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να καταστρέψει μέρος του ιστού του προστάτη, καθιστώντας τον μικρότερο.

Ο δεύτερος τύπος είναι πολύ παρόμοιος εκτός από το ότι ο ατμός, αντί για το νερό, χρησιμοποιείται για την καταστροφή του ιστού του προστάτη.

Η αφαίρεση με νερό είναι πιθανώς λιγότερο πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες από μια διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP).

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι χειρουργοί του NHS επί του παρόντος εκπαιδευμένοι για να κάνουν αυτές τις διαδικασίες, επομένως η πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί να είναι περιορισμένη και οι λίστες αναμονής για αυτούς μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ό,τι για άλλες χειρουργικές επιλογές.

Greenlight XPS

Αυτός είναι ένας τύπος λέιζερ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή του ιστού του προστάτη.

Το λέιζερ εκτοξεύεται μέσω ενός μικρού σωλήνα που διέρχεται πάνω από την ουρήθρα.

Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνική λειτουργεί όπως και άλλες παλαιότερες τεχνικές και τείνει επίσης να έχει ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης. Αλλά όπως και με την αφαίρεση με νερό, η πρόσβαση σε αυτή τη νέα θεραπεία μπορεί να είναι περιορισμένη.

Εμφυτεύματα προστατικής ουρήθρας (PUL).

Ένας χειρουργός εισάγει εμφυτεύματα UroLift που κρατούν τον διευρυμένο προστάτη μακριά από την ουρήθρα, έτσι ώστε να μην είναι φραγμένος. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως πόνο ή δυσκολία κατά την ούρηση.

Κυστεοπλαστική

Η κυστεοπλαστική είναι μια διαδικασία για την αύξηση του μεγέθους της κύστης ράβοντας ένα κομμάτι ιστού από το έντερο στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες των οποίων οι μυς της ουροδόχου κύστης συσπώνται πριν γεμίσει.

Εμβολισμός αρτηρίας προστάτη

Ένας καθετήρας εισάγεται σε μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό σας. Χρησιμοποιώντας καθοδήγηση με ακτίνες Χ, περνά στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον προστάτη αδένα.

Μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια εγχέονται σε αυτά τα αγγεία για να μειώσουν την παροχή αίματος στον προστάτη αδένα, γεγονός που τον συρρικνώνει.

Τα πιθανά οφέλη του εμβολισμού αρτηρίας του προστάτη σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερες επιπλοκές και μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία με τοπική αναισθησία ως εξωτερικός ασθενής.

Εκτροπή ούρων

Η εκτροπή των ούρων περιλαμβάνει τη σύνδεση των σωλήνων που συνδέουν τα νεφρά σας με την ουροδόχο κύστη σας απευθείας στο εξωτερικό του σώματος, έτσι ώστε τα ούρα να μπορούν να συλλέγονται χωρίς να ρέουν στην ουροδόχο κύστη σας.

Αυτό είναι κατάλληλο για άνδρες των οποίων τα συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτοδιαχείριση και ιατρική και που δεν μπορούν ή δεν θέλουν κυστεοπλαστική.

Σύστημα PLASMA

Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, τα ηλεκτρόδια εισάγονται στον προστάτη μέσω της ουρήθρας και χρησιμοποιούνται για την αποκοπή του ιστού του προστάτη.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση προσφέρεται συνήθως όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν άλλες θεραπείες και φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τομή αυχένα της ουροδόχου κύστης (προστατοτομή)

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή του λαιμού της ουροδόχου κύστης. Αυτό σας επιτρέπει να ουρείτε πιο εύκολα και με καλύτερη ροή.

Γίνεται μέσω της ουρήθρας σας, επομένως ο χειρουργός δεν θα χρειαστεί να κάνει τομή στο δέρμα σας.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία μικρότερων αδένων του προστάτη.

Ανοικτή προστατεκτομή

Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής προστατεκτομής, το τμήμα του αδένα του προστάτη που εμποδίζει την ουρήθρα αφαιρείται μέσω μιας τομής στο σώμα σας. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει λαπαροσκοπικά. Είναι κατάλληλο για άνδρες που έχουν διευρυμένο προστάτη σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ

✅ Κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στο 98% ανδρών
✅ Aποτελεσματικό σκεύασμα για τους άνδρες ηλικίας 40+
✅ Υψηλή τεχνολογία και 100% φυτικά συστατικά
✅ Έχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πηγή : NHS

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή