Η Ashwagandha και τα εκπληκτικά οφέλη για τον οργανισμό μας

Category: Διατροφή, Υγεία

Η ashwagandha χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση του άγχους και του στρες και τη διαχείριση διάφορων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της για τους σκοπούς αυτούς είναι ασαφής.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ρίζες και τους πορτοκαλοκόκκινους καρπούς της ashwagandha για ιατρικούς σκοπούς. Το βότανο είναι επίσης γνωστό ως ινδικό τζίνσενγκ ή χειμερινό κεράσι.

Το όνομα “ashwagandha” περιγράφει τη μυρωδιά της ρίζας του, που σημαίνει “σαν άλογο”. Εξ ορισμού, ashwa σημαίνει άλογο.

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτό το βότανο ως γενικό τονωτικό για την ενίσχυση της ενέργειας και τη μείωση του στρες και του άγχους.

Ορισμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι το βότανο μπορεί να είναι ευεργετικό για ορισμένους καρκίνους, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το άγχος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη αυτού του βοτάνου για την υγεία.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ashwagandha

Η Ashwagandha είναι ένα σημαντικό βότανο στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ιατρικά συστήματα στον κόσμο και ένα από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας.

Στην αγιουρβεδική ιατρική, η ashwagandha θεωρείται Rasayana. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το βότανο μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Η φλεγμονή αποτελεί τη βάση πολλών καταστάσεων υγείας και η μείωση της μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από μια ποικιλία καταστάσεων.

Για παράδειγμα, χρησιμοποείται για τη θεραπεία των ακόλουθων:

 • στρες
 • άγχος
 • κόπωση
 • πόνος
 • δερματικές παθήσεις
 • διαβήτης
 • αρθρίτιδα
 • επιληψία

Διαφορετικές θεραπείες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των σπόρων και των καρπών.

Ωστόσο, επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη του στον άνθρωπο.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία

Επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ashwagandha μπορεί να είναι ευεργετική για διάφορες καταστάσεις.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για το πώς αντιδρά το βότανο μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής είχαν μικρά μεγέθη δείγματος και χρησιμοποίησαν μια ποικιλία παρασκευασμάτων ashwagandha.

Επομένως, περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της ashwagandha είναι ακόμη απαραίτητη.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της ashwagandha για τα ακόλουθα:

Στρες και άγχος

Η Ashwagandha μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στα συμπτώματα άγχους.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη μιας ημερήσιας δόσης 240 χιλιοστογραμμαρίων (mg) ashwagandha μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Αυτό περιελάμβανε μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη του στρες.

Σε μια άλλη μελέτη του 2019, η λήψη 250 mg ή 600 mg ashwagandha ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα αυτοαναφερόμενα επίπεδα στρες, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Παρόλο που η έρευνα αυτή είναι ελπιδοφόρα, οι επιστήμονες πρέπει να συλλέξουν πολύ περισσότερα δεδομένα προτού συστήσουν το βότανο για τη θεραπεία του άγχους.

Αθλητικές επιδόσεις

Μια έρευνα του 2021 δείχνει ότι η ashwagandha θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

Συγκεκριμένα, η συμπληρωματική χορήγηση ashwagandha θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της δύναμης, της φυσικής κατάστασης και της αποκατάστασης σε υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση 300-500 mg δύο φορές την ημέρα, το πρωί και πριν από τον ύπνο, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα που υποβάλλονται σε επίπονη προπόνηση αντίστασης ή αντοχής.

Υγεία της καρδιάς

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το ashwagandha για να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς τους, όπως:

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες σε ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Μια έρευνα του 2023 υπογραμμίζει πολλαπλές μελέτες σε αρουραίους που υποδηλώνουν ότι η ashwagandha μπορεί να διαθέτει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Μια έρευνα του 2020 υποδηλώνει ότι η ashwagandha μπορεί να διαθέτει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και θα μπορούσε να προστατεύσει από πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Huntington και η νόσος του Parkinson.

Ομοίως, μια έρευνα του 2021 δείχνει ότι η ashwagandha και άλλα φαρμακευτικά βότανα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας.

Ωστόσο, προσθέτει ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση.

Καρκίνος

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με καρκίνο μπορεί να βιώνουν στρες, άγχος και κόπωση. Για όσους αναζητούν μη φαρμακευτικές επιλογές για την ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα, η ashwagandha μπορεί να αποτελέσει μια κατάλληλη επιλογή.

Μια έρευνα του 2023 δείχνει ότι η ashwagandha μπορεί να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να υποστηρίζουν τη χρήση της για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου.

Πώς να πάρετε ashwagandha

Η δοσολογία της ashwagandha και ο τρόπος με τον οποίο τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εξαρτάται από την κατάσταση που ελπίζουν να αντιμετωπίσουν. Δεν υπάρχει τυποποιημένη δοσολογία που να βασίζεται σε σύγχρονες κλινικές δοκιμές.

Διαφορετικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές δοσολογίες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η λήψη 250-600 mg την ημέρα μπορεί να μειώσει το στρες. Άλλες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει πολύ υψηλότερες δόσεις.

Οι δόσεις των καψουλών συχνά περιέχουν μεταξύ 250-1.500 mg ashwagandha. Το βότανο κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας, σκόνης και υγρού εκχυλίσματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη υψηλών δόσεων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό για την ασφάλεια και τη δοσολογία πριν από τη λήψη οποιουδήποτε νέου φυτικού συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του ashwagandha.

Υπάρχουν παρενέργειες

Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να ανεχτούν το ashwagandha σε μικρές έως μεσαίες δόσεις. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει αρκετές μακροχρόνιες μελέτες για να εξεταστούν πλήρως οι πιθανές παρενέργειες.

Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων ashwagandha μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία και έμετο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό του εντερικού βλεννογόνου.

Είναι ασφαλές

Σύμφωνα με το National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), η ashwagandha μπορεί να είναι ασφαλής για βραχυπρόθεσμη λήψη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία γύρω από τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά της.

Επιπλέον, το NCCIH σημειώνει ότι ορισμένα αγιουρβεδικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο και αρσενικό σε επίπεδα πάνω από αυτά που οι ειδικοί θεωρούν αποδεκτά για την καθημερινή πρόσληψη από τον άνθρωπο.

Μια άλλη πιθανή ανησυχία για τα αγιουρβεδικά βότανα είναι ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ρυθμίζει τους κατασκευαστές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπόκεινται στα ίδια πρότυπα με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους παραγωγούς τροφίμων.

Επομένως, μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες όπως βαρέα μέταλλα, ή μπορεί να μην περιέχουν καθόλου το πραγματικό βότανο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διεξάγουν κάποια έρευνα σχετικά με τον κατασκευαστή πριν αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν.

Επιπλέον, τα στοιχεία συμβουλεύουν ότι η ashwagandha μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τα ακόλουθα άτομα:

 • εγκύους
 • άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
 • άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς ή αυτοάνοσες διαταραχές
 • άτομα με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη
 • όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως ανοσοκατασταλτικά, αντισπασμωδικά, φάρμακα θυρεοειδικών ορμονών ή φάρμακα για τον διαβήτη και την υπέρταση

Συνοψίζοντας

Η Ashwagandha είναι μια φυτική θεραπεία στην αγιουρβεδική ιατρική. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ashwagandha θα μπορούσε να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του στρες και του άγχους, τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την κατοχή νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων.

Ωστόσο, πολλές από τις μελέτες μέχρι στιγμής ήταν μικρές, διεξήχθησαν σε ζώα ή είχαν ελαττώματα στο σχεδιασμό τους. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Εάν ένα άτομο επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτό το βότανο ως μέρος ενός θεραπευτικού σχεδίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσει πρώτα με το γιατρό του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ashwagandha είναι ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση.

Ωστόσο, οι έγκυες και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το ashwagandha.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού