Πώς να ρίξω την χοληστερίνη με βότανα

Category: Υγεία

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε, μιλήστε με το γιατρό σας.

Λίγα φυσικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά ορισμένα μπορεί να είναι χρήσιμα.

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας αν ένα συμπλήρωμα ή μια εναλλακτική θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα φάρμακα που παίρνετε ή να προκαλέσει παρενέργειες.

Συμπληρώματα για τη μείωση της χοληστερόλης

Μερικά από τα φυτικά και διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμο όσο πιστεύαμε κάποτε.

Μπορεί να παρατείνει τον χρόνο αιμορραγίας και πήξης του αίματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνετε σκόρδο ή συμπληρώματα σκόρδου πριν από χειρουργική επέμβαση ή με αντιπηκτικά φάρμακα.

Φυτικές Ίνες

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού επιπέδου της χοληστερόλης σας και της LDL (κακής) χοληστερόλης. Μερικά παραδείγματα συμπληρωμάτων φυτικών ινών είναι το ψύλλιο, η μεθυλοκυτταρίνη, η δεξτρίνη σιταριού και η πολυκαρβοφίλη ασβεστίου.

Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα φυτικών ινών, αυξήστε την ποσότητα που λαμβάνετε αργά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αέρια και τις κράμπες. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Μπορείτε να λάβετε αυτή την πρωτεΐνη με βάση το γάλα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε να τη λάβετε και ως συμπλήρωμα, συνήθως σε μορφή σκόνης που μπορείτε να προσθέσετε σε ποτά ή μαλακά τρόφιμα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορούν να μειώσουν την LDL και τη συνολική χοληστερόλη.

Εάν ο γιατρός σας σας δώσει το πράσινο φως να δοκιμάσετε ένα, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που αναφέρει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως μοναδικό συστατικό, ώστε να αποφύγετε πράγματα όπως η πρόσθετη ζάχαρη.

Αναζητήστε επίσης μια ετικέτα στη συσκευασία που να αναφέρει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί για την καθαρότητα του.

Guggulipid

Αυτό είναι είναι μια ρητινώδης ουσία που προέρχεται από το φυτό Commiphora mukul και χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική στην Αγιουρβέδα, η οποία ξεκίνησε από την Ινδία πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Σε κλινικές μελέτες που έγιναν στην Ινδία, το guggulipid μείωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν πληρούν τα κριτήρια επιστημονικής εγκυρότητας.

Επίσης, ο ενθουσιασμός για τη χρήση της γκουγκουλιπίδης ως φυτικού παράγοντα που μειώνει τη χοληστερόλη μειώθηκε μετά τη δημοσίευση αρνητικών αποτελεσμάτων από κλινική δοκιμή στις Η.Π.Α. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι αυτό το βότανο.

Κόκκινη μαγιά ρυζιού

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Κάποτε, ήταν συστατικό του μη συνταγογραφούμενου συμπληρώματος Cholestin. Αλλά το 2001, ο FDA έβγαλε το Cholestin από το ράφι επειδή περιείχε λοβαστατίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη χοληστερόλη Mevacor.

Το αναδιατυπωμένο “Cholestin” δεν περιέχει πλέον κόκκινο ρύζι μαγιάς. Άλλα συμπληρώματα στις ΗΠΑ που έχουν κόκκινο ρύζι μαγιάς μπορεί να περιέχουν μόνο πολύ μικρά επίπεδα λοβαστατίνης. Ο FDA δεν επιτρέπει την προώθηση του κόκκινου ρυζιού μαγιάς για τη μείωση της χοληστερόλης.

Πολυκοζανόλη

Η πολικοσανόλη, που παράγεται από ζαχαροκάλαμο, βρέθηκε να είναι αποτελεσματική στη μείωση της LDL χοληστερόλης σε αρκετές μελέτες. Τα περισσότερα συμπληρώματα πολυκοζανόλης που βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αναδιαμορφωμένου Cholestin, περιέχουν πολυκοζανόλη που εξάγεται από κερί μέλισσας και όχι την πολυκοζανόλη από ζαχαροκάλαμο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πολυκοζανόλη που εξάγεται από κερί μέλισσας μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με την πολικοζανόλη από ζαχαροκάλαμο για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι για τη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα φυτικά προϊόντα

Τα αποτελέσματα αρκετών μελετών δείχνουν ότι οι σπόροι και τα φύλλα τριγωνέλλας, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας και ο βασιλικός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αυτά και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα και μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων του τζίντζερ, του κουρκουμά και του δεντρολίβανου, διερευνώνται για τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις τους σχετικά με την πρόληψη στεφανιαίων νόσων.

Διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση της χοληστερόλης

Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με φυτικές ίνες, σόγια, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ενώσεις παρόμοιες με τη χοληστερόλη (φυτικές στανόλες και στερόλες) μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ή κακή χοληστερόλη.

Φυτικές ίνες

Μόνο οι φυτικές τροφές (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά) έχουν φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι, οι σπόροι ψύλλιου, το αλεύρι λιναρόσπορου, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, οι φακές και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Ξηροί καρποί

Αυτοί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον FDA, η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πάθετε καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με ξηρούς καρπούς και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.

Σόγια

Έχει αποδειχθεί ότι η αντικατάσταση άλλων πρωτεϊνών με φασόλια σόγιας ή πρωτεΐνες σόγιας προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχεται στο τόφου, στο τέμπε, στο γάλα σόγιας, στο γιαούρτι σόγιας, στο ενταμάμε, στους ξηρούς καρπούς σόγιας και σε πολλά άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται από φασόλια σόγιας.

Φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες (εστέρες φυτικών στερολών και στανολών) είναι ενώσεις που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και σε πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικά έλαια.

Μειώνουν την LDL χοληστερόλη, κυρίως παρεμβαίνοντας στην ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά το έντερό σας.

Οι φυτοστερόλες μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες επαλείψεις μαργαρίνης, σάλτσες για σαλάτες και συμπληρώματα διατροφής. Ελέγξτε τις ετικέτες.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το ήπαρ παράγει τριγλυκερίδια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα, μειώνουν την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες και βοηθούν στην αραίωση του αίματος.

Στοχεύστε σε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες την εβδομάδα. Μερικές άλλες τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Οι πηγές συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν κάψουλες ιχθυελαίου, λιναρόσπορο και λινέλαιο. Αν σκέφτεστε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας αν αυτά τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Οι φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί, η σόγια και οι φυτοστερόλες έχουν ο καθένας διαφορετικούς τρόπους μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Απολαύστε τα μαζί με φρούτα και λαχανικά και μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά.

Αποφύγετε τα trans λιπαρά

Μείνετε μακριά από τρόφιμα που έχουν μερικώς υδρογονωμένα και υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αυτά τα τεχνητά έλαια είναι πηγές τρανς λιπαρών οξέων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την LDL χοληστερόλη.

Μειώνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη που προστατεύει την καρδιά και αυξάνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Μπορείτε να βρείτε τα τρανς λιπαρά που αναφέρονται στον πίνακα διατροφικών δεδομένων των συσκευασμένων τροφίμων.

Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα των τροφίμων με τρανς λιπαρά οξέα που καταναλώνετε.

Πρακτικές νου-σώματος

Μαζί με την υγιεινή διατροφή και την αερόβια άσκηση, μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο είναι:

  • Γιόγκα
  • Τάι τσι
  • Διαλογισμός

Αν έχετε κάποια πάθηση, ρωτήστε το γιατρό σας αν η γιόγκα είναι κατάλληλη για εσάς. Είναι επίσης σημαντικό να συνεργάζεστε με έναν έμπειρο εκπαιδευτή γιόγκα για να μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε λάθος μια στάση και να τραυματιστείτε.

Αν η διατροφή και η τακτική άσκηση δεν σας βοηθούν να μειώσετε αρκετά τη χοληστερόλη σας, μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού