Παίξε τα Χαρτιά σου Σωστά

Category: Υγεία

5 τρόποι για να προστατεύσεις από ασθένειες τα ζωτικά σου όργανα

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι σε ένα ερημονήσι. Ξέρεις τους όρους: μπορείς να έχεις μαζί σου μόνο 10 CD. Ή πέντε βιβλία. Ή μια γυναίκα. Για το υπόλοιπο της ζωής σου. Ή, αν θες, στην περίπτωσή μας, μπορείς να έχεις μαζί σου μόνο τρία όργανα του σώματός σου. Ποια θα διάλεγες; Την καρδιά. Τι θα έλεγες για το μυαλό; Απαραιτήτως, διαφορετικά η καρδιά δεν θα μπορούσε να χτυπά. Νο 3; Αν είσαι απολύτως τίμιος, διαλέγεις το όργανο που μπορεί να ικανοποιήσει τη γυναίκα με την οποία επέλεξες να ζήσεις αιώνια.

Φυσικά, αν είχες μόνο αυτά τα τρία όργανα, η αιωνιότητα δεν θα διαρκούσε πάνω από 2″. Κι αυτό είναι και το σημείο, όπου θέλει να καταλήξει αυτή η υπόθεση: εκτιμούμε ορισμένα ζωτικά όργανα περισσότερο από κάποια άλλα, όμως στην πραγματικότητα είναι όλα εξίσου ζωτικής σημασίας. Οπότε, καλά κάνεις και πασχίζεις να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση, αλλά ίσως να είναι μάταιο αν δεν προστατεύεις τα υπόλοιπα όργανά σου. Αυτός ο οδηγός θα σου δείξει πώς να τα διαφυλάξεις όλα – από τα πνευμόνια μέχρι το συκώτι.

Πνεύμονες
Δεν αποσπούν μόνο οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέεις και το ανταλλάσσουν με διοξείδιο του άνθρακα από το κυκλοφορικό σου σύστημα, αλλά βοηθούν στο να φιλτράρονται τα βακτηρίδια και οι ιοί. Οσο καλύτερα λειτουργούν οι πνεύμονές σου τόσο πιο υψηλά είναι τα ενεργειακά σου επίπεδα και πιο χαμηλό το ρίσκο να προσβληθείς από κάποια αερόβια μόλυνση. Η καλύτερη προστασία: Τα περιττά κιλά δεν αποτελούν σκέτη κόλαση μόνο για την καρδιά σου. «Αν είσαι υπέρβαρος, ζορίζεις υπερβολικά και τους πνεύμονές σου» αναφέρει ο John Mastronarde, επίκουρος καθηγητής στο Davis Heart & Lung Research Institute, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Το υπερβολικό λίπος στο θωρακικό τοίχωμα μπορεί να περιορίσει τη διάταση των πνευμόνων και πιθανότατα να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους». Ευτυχώς, ακόμα κι ελάχιστη απώλεια βάρους μπορεί να έχει μεγάλο όφελος: νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Chest έδειξε ότι χάνοντας το 10% του περίσσιου σωματικού σου βάρους μπορείς να βελτιώσεις κατά 5% τη λειτουργία των πνευμόνων σου.

Αφού περιορίσεις πρώτα την κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες, αύξησε την κατανάλωση εκείνων που περιέχουν άφθονα φλαβονοειδή, όπως είναι τα μήλα. «Τα φλαβονοειδή μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προάγουν τη λειτουργία των πνευμόνων» αναφέρει ο δρ Mastronarde. Ερευνητές στο Λονδίνο πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μήλα την εβδομάδα είχαν κατά 32% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα. Και πιο παλιά μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute ανέφερε ότι τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα μπορείς να μειώσεις κατά 40% το ρίσκο για καρκίνο του πνεύμονα.

Νεφρά
Οι διαδόσεις σχετικά με τις κλοπές οργάνων αφορούν και το ξάφρισμα των νεφρών. Και γιατί όχι; Μόνο το πραγματικά πολύτιμο γίνεται αντικείμενο κλοπής και -βάσει της ανατομίας- τα νεφρά είναι πρακτικά πολύτιμα. Είναι αυτά που αποβάλλουν τα περιττά υγρά και καταστρέφουν προϊόντα από το αίμα σου προτού το ανακυκλώσουν και το ξαναστείλουν στο κυκλοφορικό σου σύστημα. «Επίσης ρυθμίζουν όλα τα υγρά, τα άλατα και τα οξέα του σώματος» αναφέρει η Leslie Spry, εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος για τα Νεφρά. Η καλύτερη προστασία: Επειδή οι πέτρες στα νεφρά είναι πολύ πιο επώδυνες απ’ όσο φαντάζεσαι θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για τα φίλτρα του αίματός. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, ο οποίος δεν μπορεί να προληφθεί με την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού, είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά αναγκάζοντάς τα να μειώσουν ή να σταματήσουν τη λειτουργία τους – κι αυτό μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση ακόμα πιο ψηλά. Αν η υψηλή αρτηριακή πίεση παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να γίνει «δήμιος» και της υγείας των νεφρών σου.

Πέρα από τα μέτρα που παίρνει κάποιος για να μειώσει την πίεσή του, όπως το να καταναλώνει λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο, υπάρχει ένα ακόμα όφελος για να γίνεις πιο μυώδης. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή της Τζώρτζια έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με την περισσότερη μυϊκή μάζα είχαν 11% πιο χαμηλή συστολική πίεση και 7% πιο μειωμένη διαστολική πίεση σε σχέση με όσους δεν ήταν τόσο γεροδεμένοι. Για να πετύχεις τη μέγιστη πτώση της αρτηριακής σου πίεσης με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης, ρίξ’ το στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Γυμνάζουν τις μυϊκές ίνες, που συνδέονται με γρήγορες συσπάσεις.

Διαβάσε για τα υπόλοιπα τρία όργανα και πώς θα τα προστατεύσεις στο τεύχος Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή