Αυτός ο μήνας έχει mountain bike. Καβάλησε το ποδήλατο και γκάζωσε στη λάσπη και το χώμα.
ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΤΕ: το κολύμπι και το ποδήλατο. Οι δύο ρόδες είναι ένα φετίχ παντός καιρού αλλά και πάσης ηλικίας. Πολύ περισσότερο στην άγρια εκδοχή τους: το MTB. Ποδήλατο βουνού το λένε επισήμως, πίστα απογείωσης το βαφτίζουν οι χωματεροί. Οταν θα ανεβείς στη σέλα και θα ανακαλύψεις διαδρομές κι εκδρομές, θα διαπιστώσεις ότι το να παίρνεις τον κατήφορο, όπως το χαώδες Θερμόμετρο στο Βίτσι, δεν είναι πάντα κακό. Οπως και το να τρως λάσπη…
Κάνε την αρχή
«Το ενδιαφέρον για το ΜΤΒ έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι προνοούν να αγοράσουν ένα ποδήλατο, αφού πρώτα συμβουλευτούν κάποιον που ξέρει. Φυσικά, πρέπει να το φροντίζουν, ώστε να αυξάνεται ο χρόνος που περνούν πάνω σε αυτό», τονίζει ο πρωταθλητής του ΜΤΒ, Κώστας Συμελίδης. Το θέμα είναι να κάνεις την αρχή. Κολλητοί και γνωστοί είναι οι συνήθεις ύποπτοι της μεταδοτικής ασθένειας του ΜΤΒ.
Ωστόσο, αν έχεις απαιτήσεις από το δάσκαλό σου, δύο σημαντικοί αθλητές του χώρου, ο Κώστας Σταμούλης στην Αθήνα (τηλ.: 210-2016500) και ο Θοδωρής Κοτόπουλος στη Μακεδονία (τηλ.: 6976-256290), θα σε μυήσουν σε σούζες, ισορροπία, καταβάσεις κι άλλα κόλπα, με φόντο ψηλά βουνά και καταπράσινα δάση. Προτού όμως κουμπώσεις το SPD σου, δηλαδή το ειδικό παπούτσι που «κολλάει» στο πεντάλ για καλύτερη απόδοση, διάλεξε έξυπνα το ποδήλατό σου.
Επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα σου. Η απόδοση και η πρόοδος στο άθλημα εξαρτώνται άμεσα από το πόσο άνετα κάθεσαι. Ασε τον πωλητή να σε βοηθήσει και να σε συμβουλεύσει – προτίμησε τα εξειδικευμένα καταστήματα. Και τώρα… ξεσΕλωμα! Φόρεσε το κράνος και τα γάντια σου, φόρτωσε στο αυτοκίνητο το ποδήλατο, εκτός αν μένεις κοντά στο δάσος, και πάρε τα βουνά. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές διαδρομές για να αλωνίσεις. Προτού ανακαλύψεις τις δικές σου, εμείς σου προτείνουμε τη χρυσή οκτάδα:
Υμηττός: βουνό με εκπλήξεις, τεχνικά μονοπάτια, ιδανικά για τους βιρτουόζους, γεωμετρικές κατηφόρες και απαιτητικές ανηφόρες. Προνόμιό του η εύκολη προσέγγιση.
Πάρνηθα: το playground των Mtbikers. Το αττικό βουνό έχει άπειρα μονοπάτια με φυσική ομορφιά και δυσκολία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ποδηλατικοί αγώνες περνούν από εκεί.
Κόνιτσα (Ηπειρος): ψάξε για τη σηματοδοτημένη διαδρομή του ωραιότερου ποδηλατικού αγώνα, τον οποίο διοργανώνει η εταιρεία No Limits (τηλ.: 26550-23777) στο πλαίσιο του Ευάθλου, ένα πρωτάθλημα υπαίθριων σπορ με ΜΤΒ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ράφτινγκ και καγιάκ. Θα περάσεις από φαράγγια, καταπράσινα μονοπάτια και παλιά χωριά.
Γράμμος-Βίτσι (Μακεδονία): ποικιλία διαδρομών σε ένα τοπίο μοναδικό με οξιές. Με ορμητήριο την Καστοριά θα διασχίσεις μονοπάτια χαμένα στην πυκνή βλάστηση. Μετά από αυτό θα ανήκεις στους experts.
Βάλια Κάλντα: η Ζεστή Κοιλάδα μοιάζει με παραμύθι. Εχει λίμνες, δάση, βραχώδη μονοπάτια και ήπια περάσματα. Ενας σημαντικός αγώνας περιπέτειας, το Pindos Challenge, που περιλαμβάνει και MTB, περνάει από εκεί. Εσύ, αφού κάνεις πολύωρη διαδρομή, κάνε στάση σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας: τη Βωβούσα.
Λίμνη Πλαστήρα: στην καρδιά της Θεσσαλίας, θα τριγυρίσεις στις όχθες, σε βατά μονοπάτια που χάνονται στα δέντρα. Υπολόγισε ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο για να κάνεις όλο το γύρο της λίμνης.
Εύβοια: στην περιοχή Καντήλι, στη Βόρεια Εύβοια, κυλάει ένα μικρό ποταμάκι και ξετυλίγεται μία εξαιρετική διαδρομή, περίπου 6 ωρών, ιδανική για όλα τα επίπεδα ποδηλατών.
Καλογριά (Πελοπόννησος): παντός καιρού, αρκεί το καλοκαίρι να φορέσεις αντικουνουπικό. Θα περιπλανηθείς σε ένα μοναδικό δάσος με κουκουναριές – δίπλα στην αχανή, αμμώδη παραλία της Καλογριάς, μόλις 30 χλμ. μετά την Πάτρα. Θα σπινάρεις σε ομαλά δρομάκια, χωρίς εξαντλητικές κλίσεις. Μπορείς να το συνδυάσεις με βουτιές στη θάλασσα, που είναι πάντα μία καλή ευκαιρία για να προσκαλέσεις παρέα γένους θηλυκού σ’ ένα active Σαββατοκύριακο.
Το test drive
Προτού σου τυλίξουν το ποδήλατο, υπόβαλέ το σε μερικούς κρίσιμους ελέγχους.
1. Τσέκαρε το ύψος του σκελετού: Καβάλησε το ποδήλατο, χωρίς όμως να κάθεσαι πάνω στη σέλα. Η απόσταση που πρέπει να μεσολαβεί, μεταξύ του καβάλου και του πάνω σωλήνα, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 8-10 εκατοστών, ειδικά αν φιλοδοξείς να δοκιμάσεις δύσκολες διαδρομές.
2. Σύγκρινε το μήκος των σκελετών: Πρέπει το τιμόνι να μη σου πέφτει μακριά -δεν χρειάζεται το στρέτσινγκ στην ανηφόρα!- και να ταιριάζει το μήκος του σωλήνα με το ύψος σου.
3. Ρύθμισε σέλα και τιμόνι: Κατέβασε το βραχίονα στο χαμηλότερο σημείο και ακούμπησε τη φτέρνα πάνω στο πεντάλ. Το πόδι πρέπει να είναι τεντωμένο, γι’ αυτό φόρεσε τα SPD ή τα sneakers σου. Ρύθμισε το τιμόνι περίπου 2 εκατοστά πιο χαμηλά από τη σέλα.
4. Βγάλ’ το βόλτα: Δοκίμασε όλα τα μοντέλα και δες ποιο σου δημιουργεί αίσθηση άνεσης. Προσπάθησε να αποκτήσεις τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου.