Κατάκτησε τα μονοπάτια των βουνών και αναμετρήσου με κάθετες ανηφόρες και απότομες κατηφόρες. Πρώτη απογείωση, στον Ολυμπο.
Kάνε την αρχή τον Ιούνιο στο βουνό των θεών, στο Olympus Marathon, τον πρώτο αγώνα skyrunning στην Ελλάδα (26 Ιουνίου, πληροφορίες: http://olympus-marathon.com. Δεν θα ανταγωνιστείς τον Ερμή, αλλά διακόσιους περίπου δρομείς. Θα γκαζώσεις (με το μαλακό), σε μια διαδρομή που ακολουθεί την τελετουργική πορεία των αρχαίων Ελλήνων, ξεκινώντας από το Δίον.
Ωρες μετά, όταν θα φτάσεις στα 2.270 μέτρα, κάπου κοντά στο Οροπέδιο των Μουσών, έτοιμος να κατηφορίσεις για το δρόμο της επιστροφής, θα έχεις ήδη αποκτήσει τα πρώτα διαπιστευτήρια για τη φυλή των ultra runners.
Τι είναι
Κάποιοι λένε ότι το τρέξιμο στο βουνό είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος. Δίκιο έχουν. Σε αθλητικό επίπεδο, ωστόσο, ο Federick Morshead το 1864 έκανε το πρώτο ρεκόρ ανεβοκατεβαίνοντας από το Σαμονί στο Μον Μπλαν σε 16 ώρες. Το Mezzalama Trophy εγκαινίασε το αγωνιστικό καλεντάρι το 1933. Από τότε έχει κυλήσει αρκετός ιδρώτας στο αυλάκι.
Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία skyrunning μετράει 50 αγώνες, ενώ τουλάχιστον 10.000 αθλητές έχουν τρέξει σε επίσημες διοργανώσεις. Το skyrunning είναι ένα πεδίο δοκιμών για το απίστευτο, για ρεκόρ που μοιάζουν τόσο άπιαστα όσο κι εκείνοι που τα κατορθώνουν. Οι αγώνες ξεκινούν από χαμηλά υψόμετρα -κάποιες φορές από το επίπεδο της θάλασσας- και ανεβαίνουν με τρέξιμο σε υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα – σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 5.000 μ.
Στο skyrunning δεν θα βαρεθείς ποτέ. Θα αλωνίσεις στα μονοπάτια των βουνών και σε αλπικά τοπία, που κάποιες φορές είναι εκτεθειμένα κι επικίνδυνα.
Πού μπορείς να τρέξεις
Αν αποφάσισες να τεστάρεις την αντοχή σου, ετοίμασε τα σακίδιά σου. Τα πιο διάσημα μέρη στον κόσμο είναι οι Αλπεις, με το Swiss Alpine Marathon, τα Ιμαλάια, με το Annapurna Mandala Marathon, η Ινδονησία, με το Kinabalu Marathon, και τα Rocky Mountains στην Καλιφόρνια.
Στην Ελλάδα, τα βουνά που είναι κατάλληλα και μπορούν να σε υποδεχθούν με ασφάλεια, για να τρέξεις σε σηματοδοτημένες διαδρομές σε επίσημους αγώνες, είναι ο Ολυμπος, με το Olympus Marathon, και το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, στο Νομό Ιωαννίνων, με τη διοργάνωση Evathlos. Αν αποτάσσεσαι τους αγώνες, τα βουνά με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα είναι πολλά και σε περιμένουν.
Προσοχή, όμως:
ΠΟΤΕ μόνος και κυρίως έχοντας σχεδιάσει την εξόρμηση με κάποιον πραγματικά έμπειρο.
Το οπλοστάσιο
Αφού κόψεις τα νύχια των ποδιών σου -δεν είναι αστείο- πριν ξεκινήσεις, το τσεκ λιστ της εξόρμησής σου πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω πράγματα:
1. Χάρτη και πυξίδα. Διάλεξε από πριν με σύνεση τη διαδρομή, ώστε να μπορέσεις να την ακολουθήσεις χωρίς να χαθείς, να καταφέρεις να τηρήσεις τα χρονικά όρια που έχεις θέσει και να ανταποκριθείς στις τεχνικές της δυσκολίες).
2. Φακό κεφαλής. Γιατί μπορεί να σε πιάσει η νύχτα.
3. Ειδικά off road παπούτσια. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αλλά τα απλά running shoes είναι εντελώς ακατάλληλα στα oρεινά μονοπάτια.
4. Αντιανεμικά, ελαφριά και ζεστά ρούχα μεγάλου υψομέτρου, ανάλογα με την εποχή (οι κορυφές έχουν δικό τους μικροκλίμα, άσχετο με τις καιρικές καταστάσεις στους πρόποδες του βουνού).
5. Πτυσσόμενα πεζοπορικά μπατόν. Αν θέλεις να νιώσεις 4×4.
6. Μικρό σακίδιο πλάτης και ασκό νερού. Στο βουνό το νερό είναι χρυσάφι.
7. Σοκολάτες ενέργειας (energy bars) και ισοτονικά ποτά αρίστης ποιότητας (νηστικός skyrunner δεν χορεύει).
8. Γυαλιά ηλίου, καπέλο. Κάνε το σωστό Στο skyrunning υπάρχει ένας κανόνας που θα σε βελτιώσει: όσο περισσότερα χιλιόμετρα γράφεις στο κοντέρ σου τόσο καλύτερος γίνεσαι. Μόνο έτσι μεγαλώνει η αντοχή σου, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν κάνεις άλλα αερόβια σπορ, όπως κολύμπι, ποδήλατο, ορειβατικό σκι. Κάνε, λοιπόν, το σωστό ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:
9. Τρέξε αργά. Περίπου στο 65%-75% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ=220-την ηλικία σου). Πολλοί δρομείς, που θέλουν να αυξήσουν την απόσταση, τρέχουν πολύ γρήγορα, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια επιφέρει τραυματισμούς κι εξάντληση.
10. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις ότι δεν τρέχεις βολίδα είναι να μπορείς να συνομιλείς χωρίς να κρατάς την ανάσα σου, εκτός βέβαια αν χρησιμοποιείς παλμογράφο.
11. Οταν βγαίνεις για μεγάλης διάρκειας προπόνηση, προσπάθησε να έχεις παρέα. Κι αυτό γιατί το πνευματικό μέρος του τρεξίματος είναι δυσκολότερο από το σωματικό. Αν, λοιπόν, έχεις τον κολλητό σου μαζί, με την κουβέντα ξεχνιόσαστε. Αν δεν βρίσκεις κάποιον με την ίδια φυσική κατάσταση με σένα, μην απογοητεύεσαι. Κανόνισε να τρέχεις μαζί του ένα μόνο τμήμα της απόστασης.
12. Καλύτερα να τρέχεις σε μέρη που δεν έχουν αυτοκίνητα. Προτίμησε ένα πάρκο ή ένα μονοπάτι στο βουνό. Απόφυγε τα στάδια, γιατί θα βαρεθείς γρηγορότερα.
13. Πίνε υγρά κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος extra large, δηλαδή πολύωρου. Το αφυδατωμένο σώμα κουράζεται πολύ γρήγορα. Πίνε δύο μεγάλες γουλιές κάθε 15-20 λεπτά, ακόμα κι όταν δεν διψάς. Επίσης, διάλεξε διαδρομή που να περνάει από πηγές.
14. Να είσαι συνεπής. Η βελτίωση της αντοχής σου προϋποθέτει ένα πρόγραμμα, που θα ακολουθήσεις με πειθαρχία. Οσο περνάει ο καιρός, θα τα καταφέρνεις ευκολότερα. MH