Απαλλάξου από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Category: Υγεία

Αυτή την άνοιξη δεν θα σε πατήσουν οι αλλεργίες σου. Θα τις πατήσεις εσύ με 3 απλά βήματα.

Tην επόμενη φορά -ίσως σύντομα, αφού η άνοιξη είναι εδώ- που η μύτη σου θα αρχίσει να τρέχει και θα δακρύζει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να είσαι μονίμως με ένα πακέτο χαρτομάντιλα παραμάσχαλα, σκέψου πριν φταρνιστείς ότι υπάρχουν και χειρότερα. Ανοιξη είναι, θα περάσει – και μαζί οι αλλεργίες. Σκέψου και τους άλλους ανθρώπους που εμφανίζουν αλλεργία στον καφέ, στη σοκολάτα, στους ξηρούς καρπούς, στα όστρακα, στα μανιτάρια, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ., μέχρι και στις… μέντες.

Φαντάσου ότι υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν να πάθουν αναφυλακτικό σοκ από -φαινομενικά- καθαρό αέρα. Βέβαια, θα απαντήσεις, όταν είσαι αλλεργικός σε μια τροφή μπορείς να λύσεις το πρόβλημά σου αφαιρώντας τη από τη διατροφή σου.

Δεν μπορείς να κάνεις όμως το ίδιο και με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Τι θα κάνεις; Θα σταματήσεις να αναπνέεις; Εχεις δίκιο έως ένα βαθμό. Γιατί το να εισπνέεις αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στον αέρα είναι όντως αναπόφευκτο, όχι όμως και το να υποφέρεις από αυτά. Με ποιον τρόπο θα απαλλαγείς;

Ακολουθώντας αυτό το πλάνο, το οποίο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου προσφερθεί προκειμένου να κλείσεις το «διακόπτη», που κάνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να αντιδρά υπερβολικά στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Κάθε βήμα που θα διαβάσεις σου δίνει σταδιακά πιο ισχυρό όπλο για να νικήσεις τις αλλεργίες – από τα φυτικά συμπληρώματα έως τα πιο hi-tech φάρμακα.

Διάβασε Επίσης : Βουλιμία Ποιους επηρεάζει

Βήμα #1: Διάλεξε το σωστό σκεύασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία -οι πωλήσεις το αποδεικνύουν- ότι το Clarityne αποτελεί την πιο δημοφιλή λύση για τις αλλεργίες – μετά τα χαρτομάντιλα, φυσικά. Ωστόσο, ίσως να μην είναι πάντα και η σωστότερη επιλογή. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology έδειξε ότι το παλαιότερης γενιάς σκεύασμα Benadryl εμφάνισε 20% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κνησμού αλλά και του φταρνίσματος, με το οποίο συνδέεται η αλλεργική ρινίτιδα, σε σχέση με το Clarityne.

Δεύτερη ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι τόσο το Clarityne όσο και το επίσης ευρέως διαδεδομένο αντισταμινικό Ζιρτέκ (δραστική ουσία σετιριζίνη) έχουν πιθανότατα πολύ πιο έντονη ηρεμιστική δράση σε σύγκριση με την υδροχλωρική διφαινυδραμίνη, τη δραστική ουσία του Benadryl. Εμείς λέμε πως σε περίπτωση προβλήματος λάβε αρχικά τη μικρότερη συνιστώμενη δόση υδροχλωρικής διφαινυδραμίνης: 25 mg κάθε έξι έως οκτώ ώρες.

Εάν δεν δεις φως, τότε δοκίμασε τη λοραταδίνη (δραστική ουσία του Clarityne αλλά και πολλών άλλων σκευασμάτων που χορηγούνται για αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας). «Ενα φάρμακο μπορεί να δράσει καλύτερα σε έναν άνθρωπο και κάποιο άλλο σε κάποιον άλλον» λέει ο Ρίτσαρντ Λόκεϊ, επικεφαλής του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. «Υπάρχουν βιολογικές διαφορές και ως εκ τούτου διαφορετική απόκριση στα ίδια φάρμακα».

Διάβασε Επίσης : Βιταμίνη Β12 και Καρκίνος

Βήμα #2: Η στοργή της φύσης

Μπορεί το όνομα Βutterbur να ακούγεται αστείο, το φυτό όμως στο οποίο ανήκει, πιθανότατα αποτελεί για κάποιους τη σωτηρία απέναντι στις αλλεργίες. Σκωτσέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με αλλεργία στο γρασίδι και στη γύρη -που λάμβαναν 50 mg εκχυλίσματος του φυτού σε μορφή συμπληρώματος- εμφάνισαν καλύτερη ροή του αέρα στην περιοχή της μύτης κατά 13% σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονικό συμπλήρωμα.

Αλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι το φυτικό συμπλήρωμα Βutterbur πρόσφερε το ίδιο καλά αποτελέσματα ενάντια στις εποχικές αλλεργίες με το σκεύασμα Ζιρτέκ. «Δείχνει αποτελεσματικότητα ενάντια σε όλα τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών (φτάρνισμα, κνησμός και επιπεφυκίτιδα)» σημειώνει ο επικεφαλής των ερευνητών Αντρέας Σάποβαλ.

Το φυτό Butterbur θεωρείται ότι μπλοκάρει το λευκοτριένιο, χημικό που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ την ίδια στιγμή ελέγχει τα ηωσινόφιλα, τα λευκοκύτταρα που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις, εξηγεί ο δρ Σάποβαλ. Επιπλέον, το συγκεκριμένο φυτικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να έχει ηρεμιστική δράση. Το συμπλήρωμα Butterbur το βρίσκεις σε καταστήματα φυτικών συμπληρωμάτων και στη χώρα μας.

Διάβασε Επίσης : Τενοντίτιδα ώμου ασκήσεις

Βήμα #3: Σνίφαρε νόμιμα

Μέχρι να ετοιμάσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ένα αντισταμινικό υπόθετο, δύο είναι οι δρόμοι λήψης των αντισταμινικών χωρίς βελόνα: στόμα και μύτη. Εκτός λοιπόν από τα χάπια υπάρχουν και τα ρινικά σπρέι. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί ότι όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό από καλό: υπερβολική φλεγμονή στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας και μεγαλύτερη συμφόρηση στη μύτη.

Υπάρχει όμως η ουσία αζελαστίνη, που κυκλοφορεί σε μορφή ρινικού σπρέι και η οποία φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ρινίτιδας. Οταν ερευνητές του Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και το Ασθμα στις Η.Π.Α. έδωσαν σε αλλεργικά άτομα το σπρέι -ή το σπρέι σε συνδυασμό με Clarityne επί μία εβδομάδα- είδαν ότι και οι δύο ομάδες εμφάνισαν 22% βελτίωση της κατάστασής τους σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών; Η αζελαστίνη μπορεί να βοηθήσει κυρίως εκείνους που δεν βοηθούνται από το Clarityne. Αν και η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί σε σκευάσματα σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα.

Διάβασε Επίσης : Γυναικομαστία

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού